Volledig scherm
De fietskoeriers die het werk neerlegden, kregen de steun van verschillende vakbondsvertegenwoordigers. © Wannes Nimmegeers

Staking aantal fietskoeriers heeft volgens Deliveroo geen invloed op leveringen

Aan de Korenmarkt hielden medewerkers van Deliveroo zaterdagavond een stakingsactie. De fietskoeriers protesteren tegen de vermindering van hun vergoeding. Het maaltijdbezorgingsbedrijf ontkent die daling en stelt dat de actie geen hinder opleverde voor haar dienstverlening.

Een gemiddeld inkomen van 15 euro bruto per uur, de betaling van wachttijden aan restaurants, een volledige verzekering voor lichamelijke schade en een zaaltje waar de koeriers elkaar kunnen ontmoeten en rusten. Het zijn slechts enkele van de eisen die de stakende Deliveroo-koeriers zaterdagavond op tafel legden.

Volgens Deliveroo bleef het merendeel van de fietskoeriers in Gent aan de slag en staakten slechts zes medewerkers. Dat wordt ontkend door organisator Jan Michels (schuilnaam voor de organisator van de actie, red.). “Naast de aanwezige koeriers hier op de Korenmarkt tonen ook studenten die in de examens zitten hun solidariteit voor de actie. Zij hebben zich aangemeld op het systeem, maar weigeren te leveren. Volgens onze informatie loopt de wachttijd op tot 40 à 50 minuten voor een maaltijd. We doen dit werk graag, maar wel enkel aan correcte voorwaarden.” 

Volledig scherm
© Wannes Nimmegeers

Duidelijk arbeidscontract

De actie kreeg de steun van verschillende vakbondsvertegenwoordigers. “Ik rij wekelijks mee met de fietskoeriers om naar hun zorgen te luisteren”, zegt Steven Steyaert van ABVV-BTB. “Die mensen krijgen nog niet eens een fietslicht van Deliveroo. We eisen dat zij de keuze krijgen om als zelfstandige of werknemer te werken, want op dit moment gaat het om schijnzelfstandigheid. Daarnaast vragen we ook een duidelijk arbeidscontract dat hen voorziet in middelen zoals een gsm en een fiets. Tot slot moet ook het sociaal overleg naar een hoger niveau getild worden. Als Deliveroo niet wil luisteren, zullen er nog acties volgen.”

“Actie is niet constructief”

Bij de maaltijdleverdienst zijn ze niet onder de indruk. “Het protest van deze avond werd niet ondersteund door de meerderheid van de koeriers die in Gent actief zijn. Alle restaurants bleven open, en we hebben evenveel bestellingen vanuit restaurants bij klanten kunnen bezorgen als op een normale zaterdagavond”, zegt  woordvoerder Rodolphe Van Nuffel. “Deze actie is niet constructief. Dit is protest had als doel die de diensten van Deliveroo te verstoren, koeriers te verhinderen die wel willen werken en zo extra inkomsten verdienen, zou klanten ervan weerhouden om hun eten te ontvangen en zou de restaurantverkopen schaden. Dit soort activiteiten is geenszins representatief voor de hardwerkende meerderheid van de Deliveroo-koeriers.”

De stakende koeriers laten zich niet uit hun lood slaan. Zij blikken naar eigen zeggen op een geslaagde actie. “We hebben getoond dat we de multinationals pijn kunnen doen en dus niet zomaar alles moeten slikken. In augustus plannen we nieuwe acties”, aldus Michels. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Het leven in Gent wordt komende jaren duurder. Wie zal het voelen?

    Het leven in Gent wordt komende jaren duurder. Wie zal het voelen?

    In Gent wonen wordt de komende jaren merkelijk duurder. Het stadsbestuur stelde vanavond voor hoe ze precies aan het enorme investeringsbudget voor de komende vijf jaar wil komen. In totaal wil de stad 9,5 miljoen extra innen aan retributies en lokale belastingen. Dat gaat van duurdere vuilniszakken, betalende ochtendopvang in scholen tot zelfs duurdere terrasverwarming voor café’s. Maar wie zal dat nu precies voelen?