Volledig scherm
De fietskoeriers die het werk neerlegden, kregen de steun van verschillende vakbondsvertegenwoordigers. © Wannes Nimmegeers

Staking aantal fietskoeriers heeft volgens Deliveroo geen invloed op leveringen

Aan de Korenmarkt hielden medewerkers van Deliveroo zaterdagavond een stakingsactie. De fietskoeriers protesteren tegen de vermindering van hun vergoeding. Het maaltijdbezorgingsbedrijf ontkent die daling en stelt dat de actie geen hinder opleverde voor haar dienstverlening.

Een gemiddeld inkomen van 15 euro bruto per uur, de betaling van wachttijden aan restaurants, een volledige verzekering voor lichamelijke schade en een zaaltje waar de koeriers elkaar kunnen ontmoeten en rusten. Het zijn slechts enkele van de eisen die de stakende Deliveroo-koeriers zaterdagavond op tafel legden.

Volgens Deliveroo bleef het merendeel van de fietskoeriers in Gent aan de slag en staakten slechts zes medewerkers. Dat wordt ontkend door organisator Jan Michels (schuilnaam voor de organisator van de actie, red.). “Naast de aanwezige koeriers hier op de Korenmarkt tonen ook studenten die in de examens zitten hun solidariteit voor de actie. Zij hebben zich aangemeld op het systeem, maar weigeren te leveren. Volgens onze informatie loopt de wachttijd op tot 40 à 50 minuten voor een maaltijd. We doen dit werk graag, maar wel enkel aan correcte voorwaarden.” 

Volledig scherm
© Wannes Nimmegeers

Duidelijk arbeidscontract

De actie kreeg de steun van verschillende vakbondsvertegenwoordigers. “Ik rij wekelijks mee met de fietskoeriers om naar hun zorgen te luisteren”, zegt Steven Steyaert van ABVV-BTB. “Die mensen krijgen nog niet eens een fietslicht van Deliveroo. We eisen dat zij de keuze krijgen om als zelfstandige of werknemer te werken, want op dit moment gaat het om schijnzelfstandigheid. Daarnaast vragen we ook een duidelijk arbeidscontract dat hen voorziet in middelen zoals een gsm en een fiets. Tot slot moet ook het sociaal overleg naar een hoger niveau getild worden. Als Deliveroo niet wil luisteren, zullen er nog acties volgen.”

“Actie is niet constructief”

Bij de maaltijdleverdienst zijn ze niet onder de indruk. “Het protest van deze avond werd niet ondersteund door de meerderheid van de koeriers die in Gent actief zijn. Alle restaurants bleven open, en we hebben evenveel bestellingen vanuit restaurants bij klanten kunnen bezorgen als op een normale zaterdagavond”, zegt  woordvoerder Rodolphe Van Nuffel. “Deze actie is niet constructief. Dit is protest had als doel die de diensten van Deliveroo te verstoren, koeriers te verhinderen die wel willen werken en zo extra inkomsten verdienen, zou klanten ervan weerhouden om hun eten te ontvangen en zou de restaurantverkopen schaden. Dit soort activiteiten is geenszins representatief voor de hardwerkende meerderheid van de Deliveroo-koeriers.”

De stakende koeriers laten zich niet uit hun lood slaan. Zij blikken naar eigen zeggen op een geslaagde actie. “We hebben getoond dat we de multinationals pijn kunnen doen en dus niet zomaar alles moeten slikken. In augustus plannen we nieuwe acties”, aldus Michels. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Duim omhoog

    Duim omhoog

    Ik schrijf dit stukje net voordat ik moet vertrekken naar mijn eerste optreden op de Gentse Feesten editie 2019. Mijn avond zal ongeveer zo verlopen: ik zwaai met mijn doorrijvergunning naar de security, tuf door de massa naar het plein waar ik moet zijn en stel mijn instrumenten op. Als het moment daar is, klim ik met mijn collega’s op het podium, geven we dik 2 uren het beste van onszelf en als alles goed verlopen is, nemen we applaus in ontvangst. Moe maar voldaan tuffen we door de iets beschonkener massa de feestenzone uit, zwaaien naar de man van de security en rijden naar huis. Ik dank de hemel dat ik zo mijn boterham mag verdienen en verder niet al teveel moet uitvreten. Het Gentse Feesten-publiek heeft het indien mogelijk nog beter. Mensen genieten van een vrije dag en kuieren van het ene podium naar het andere. Dat kan onbezorgd, daar staan de GF voor garant. Die onbezorgdheid danken we aan de stress van een leger professionals. De pleinorganisatoren zijn een heel jaar bezig met het boeken van artiesten, het vinden van personeel en het voldoen aan de steeds strenger wordende veiligheidsnormen. De Gentse Flikken zien erop toe dat we niet bestolen, aangerand en/of opgeblazen worden. Als er toch iets misgaat, staan ze ons bij. Op zo’n massa-evenement, dat plaatsvindt in een middeleeuwse stad met veel kronkelende donkere straatjes, is dat elke dag een huzarenstuk. De helden van Ivago zorgen er dan weer voor dat we al niet vanaf dag 2 tot onze enkels in onze eigen vuiligheid staan. Zullen we met z’n allen de komende 10 dagen eens heel vriendelijk en beleefd zijn tegen diegenen die de GF mogelijk maken? Een glimlach naar de barman en de security, een duim omhoog naar onze Flikken en een schouderklopje aan de vuilnisman? Het is maar een kleine moeite voor zoveel plezier, toch?