Volledig scherm
De vochtige doekjes die uit de rioolpomp werden gehaald aan de Muilaardstraat. © KOS

Stad roept op: “Stop aub met vochtige doekjes in toilet te gooien!”

Een opmerkelijke oproep van de Gentse schepen Filip Watteeuw (Groen). Hij roept op om niet langer vochtige doekjes in toiletten te gooien. Recent raakte daardoor in de Muilaardstraat een pompstation volledig geblokkeerd waardoor de riolering het water niet meer kon slikken.

Anneleen Van Bossuyt (N-VA) wou weten wat de rioleringsproblemen in de Muilaardstraat hadden veroorzaakt. “Als het hard regent komt het afvalwater daar uit de riolen gespoten. Als oplossing werd een geul gegraven waaruit al het vuil water in de Leebeek wordt gepompt. Daardoor komen in die beek dode vissen bovendrijven.”

Het antwoord van Watteeuw was verrassend: “Vochtige doekjes zijn het probleem”, zegt hij. “Die worden gebruikt om baby’s te verversen, maar lossen niet op en worden een soort vezelachtige brij. Die zorgen ervoor dat onze pompstations vast lopen. Het is een groot probleem en dus roepen we op om die niet meer door te spoelen. Ze zijn er niet voor gemaakt. Bij hevige neerslagbuien zorgen ze voor grote overlast. Die doekjes moeten daarom echt meegegeven worden met het restafval.”

“Er zijn wel meer zaken die in Gent voor problemen in de riolering zorgen”, aldus Watteeuw. “We krijgen te maken met vetophopingen, betonophopingen. Er is zelfs ooit een volledige matras uit een rioolput gehaald.”

Volledig scherm
De vochtige doekjes die uit de rioolpomp werden gehaald aan de Muilaardstraat © KOS
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Anuna De Wever & co winnen de prijs van de democratie

    Anuna De Wever & co winnen de prijs van de democratie

    Naar jaarlijkse gewoonte deelt Eric Goeman op Trefpunt de prijs voor de democratie uit aan organisaties die iets bijzonder hebben gedaan voor de maatschappij. Deze keer ging de keuze naar Anuna De Wever en actiegroep Rise for the climate. Anuna kondigde aan dat er in september opnieuw op straat wordt gekomen voor het klimaat. “We hebben gemerkt dat bij veel politici de angst voor de burger heerst, de angst om bij de volgende verkiezingen weggestemd te worden. We eisen ambitie en dapperheid van onze politici. We hebben er genoeg van dat de milieuproblematiek geminimaliseerd en geridiculiseerd wordt”, aldus De Wever.
  2. Paniek

    Pa­niek

    De eerste 3 dagen van de Gentse Feesten zitten er alweer op en ik voel al een lichte paniekaanval opkomen. Niet dat ik het benauwd krijg in grote menigten – al ben ik blij dat mijn GF zich vooral op het podium en niet ervoor afspelen – maar wel omdat de F.O.M.O. opsteekt, de fear of missing out. Tot nu toe heb ik vooral de Feesten optredend en op terrassen hangend doorgebracht. Ik vrees dat ik voor het zoveelste jaar op rij niet veel van het immense culturele aanbod zal proeven, alle goede voornemens ten spijt. Zaterdag heb ik wel een klein stukje van het optreden van ‘Wijze Gentenaar’ Bart Devaere op de Groentemarkt meegemaakt en ik zag dat het goed was. Na een gin tonic in de Hoogpoort – ik moet die straat zien te vermijden als ik haastig ben – trad ik zelf op in een afgeladen whiskykelder Glengarry aan het Sint-Baafsplein. Dank aan al die mensen samen met mij de hitte trotseerden. Na het werk wou ik, zoals mijn professionele aard dat vraagt, direct naar huis maar dat was buiten mijn madam gerekend. Die hoorde boven op het plein dansbare ritmes en ondergetekende kon ofwel voortaan als janet door het leven gaan, ofwel mee gaan dansen. Deejay van dienst was Daddy Cool, die ik al jaren als Geert Van de Velde tot mijn vrienden mag rekenen. Geert is net als ik al eventjes de 40 voorbij maar dat deerde het jonge volkje niet. Strakke set, chapeau! In de loop van de week wil ik zeker nog eens naar de café chantant in de St-Godelievekring in Wondelgem, daar spelen mijn maten Jan, Hubert en Wim Gentse klassiekers. Al wie de roots van de GF wil meemaken, moet daarheen! Woensdag sta ik om 19u20 op de eerste rij op de Groentemarkt want dan speelt mijn copain en gouden stem Chris Corn daar. De paniek neemt af, er zijn nog 7 dagen…