Sportarena Tolhuis wordt een inloopcentrum
Volledig scherm
Sportarena Tolhuis wordt een inloopcentrum © RV / Stad Gent

Stad in de bres voor daklozen: drie hostels, zorghotel en twee extra inloopcentra tijdens coronacrisis

De stad Gent laat de daklozen niet aan hun lot over tijdens deze coronacrisis. Er waren al hostels ingeschakeld voor de opvang van daklozen, maar daar komen nu ook nog een zorghotel en twee extra inloopcentra bij. Zo zijn er honderd opvangplaatsen, zowel overdag als ’s nachts.

“Blijf in uw kot.” Dat is makkelijker gezegd dan gedaan als je geen kot hebt. En zo zijn er in Gent helaas heel wat mensen. In Gent is er altijd een daklozenopvang, in de winterperiode wordt die uitgebreid zodat niemand op straat hoeft te slapen. Maar die opvang kwam sterk onder druk te staan door de social distancing-maatregelen en het uitvallen van personeel. De capaciteit van de winternachtopvang viel terug van 105 tot 65 bedden. De twee inloopcentra die door het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) worden uitgebaat, konden door personeelstekort niet openen. Gezondheidshuis De Fontein, waar kwetsbare mensen gratis kunnen douchen en wassen, sloot de deuren. De daklozen konden quasi nergens meer terecht.

Oplossingen

De stad zorgt gelukkig voor oplossingen. “Om de capaciteit van de winternachtopvang opnieuw op te krikken, heeft de stad Gent een overeenkomst met twee hostels afgesloten”, zegt schepen van Zorg Rudy Coddens. “Een derde hostel kan vermoedelijk op zaterdag 28 maart in gebruik worden genomen. Vrijwilligers van het Rode Kruis en het Vlaamse Kruis staan het personeel op die locatie bij. Daarnaast brengt de stad Gent vanaf woensdag 25 maart 2020 ook daklozen onder in een zorghotel met zestien plaatsen. Daar worden de meest kwetsbare daklozen 24 op 24 opgevangen en bijgestaan. In totaal zijn zo opnieuw honderd bedden beschikbaar. De winternachtopvang voor daklozen was voorzien tot 29 maart 2020, en wordt nu verlengd tot eind april.

De twee inloopcentra die door CAW worden uitgebaat in opdracht van de stad Gent konden door personeelstekort vorige week enkele dagen niet openen. Sinds vrijdag 20 maart 2020 zijn de centra in de Pannestraat en de Oude Houtlei (nu in het aanpalende Parnassus-gebouw) opnieuw geopend met een beperkte capaciteit. Sinds maandag 23 maart 2020 is in Sportarena Tolhuis een derde inloopcentrum geopend met personeel van de stad Gent. Nu De Fontein tijdelijk is weggevallen, kan in Parnassus en Sportarena Tolhuis gedoucht worden. De stad Gent is bezig met de voorbereiding van een vierde inloopcentrum. Dat brengt de totale capaciteit op honderd opvangplaatsen, terwijl de normale capaciteit 120 bedraagt.”

  1. Sandra met haar tien kinderen in quarantaine: “De meesten vragen of ik nog niet zot geworden ben. Maar ik mag absoluut niet klagen”

    Sandra met haar tien kinderen in quarantai­ne: “De meesten vragen of ik nog niet zot geworden ben. Maar ik mag absoluut niet klagen”

    Sandra Couck (41) brengt de lockdown door met haar tien kinderen, in hun knusse huis in Mariakerke. De leeftijden van de kinderen lopen van 3 tot 19 jaar, sommigen zijn dus zelfstandig en anderen hebben nog wat meer aandacht nodig. Omdat ze met zoveel zijn, houden de kinderen elkaar wel bezig, maar boodschappen voorzien en de televisie delen kan wel een uitdaging vormen. “We zitten een paar weken samen op een kleine oppervlakte, maar we maken er het beste van”, zegt Sandra gelaten.