Volledig scherm
Een sluikstort in Gent. © Wannes Nimmegeers

Stad Gent ligt er minder proper bij: 23.625 meldingen van sluikstorten én 1.567 ton aan zwerfvuil

De stad Gent kreeg in 2018 te kampen met meer zwerfvuil en sluikstorten. Voor het eerst sinds 2013 werd de stad in het algemeen zelfs minder proper. De netheidsscore van de stad zakte van 89,1% naar 86,4%. In totaal liepen 23.625 meldingen van sluikstorten binnen.

Gent zat een aantal jaar op het goede spoor qua netheid. Elk jaar wordt de netheid gemeten in 65 Gentse straten aan de hand van de netheidsbarometer. Hierbij wordt er gelet op het aantal stuks zwerfvuil en sluikstort en de aanwezigheid van overvolle korven, graffiti, leegstand, wildplak, enzovoort. Op basis daarvan krijgt de stad een netheidsscore. In 2013 kende de stad nog een dieptepunt met een score van 84,1%. De jaren daarop werd die score gestaag beter met in 2017 de beste score: 89,1%. Vorig jaar zette Gent echter een paar stappen terug met een score van 86,4%.

Recordaantal meldingen

De stad kreeg in totaal 23.625 meldingen van sluikstorten. Dat is een record. In 2018 kwamen er dagelijks tien meldingen meer binnen dan een jaar eerder. Dat kan deels verklaard worden door het succes van de meldings-app voor sluikstorten. Die maakte het mogelijk om via één druk op een knop een sluikstort te melden.

De extra meldingen resulteren ook in meer opgehaald afval. In totaal haalde Ivago 627 ton aan sluikstort op. Ook dat is een record, maar liefst 105 ton meer het jaar voordien. Ook de hoeveelheid zwerfvuil (losse papiertjes, weggegooide blikjes, enzovoort) steeg. In totaal werd zo 1.567 ton opgeveegd. Dat is dan weer 89 ton meer dan voorheen.

“De app werkt zeer goed en is vermoedelijk één van de redenen waarom er meer sluikstort werd opgehaald. Als we zo’n slimme tool hebben, moeten we die blijven gebruiken en er zo efficiënt mogelijk mee omgaan. Daar moeten we verder mee aan de slag. Dat er meer zwerfvuil in de straten ligt, kan te maken hebben met het feit dat er gewoon meer afval is”, zegt schepen Bram Van Braekevelt (Groen). “Ik ben er van overtuigd dat alle Gentenaars propere straten willen, maar er blijven jammer genoeg altijd mensen die sluikstorten en zwerfvuil veroorzaken.”

453 GAS-boetes

Sluikstorters klissen blijkt een moeilijke opgave. De stad heeft meerdere methodes. De meest doeltreffende blijkt het doorzoeken van sluikstorten. Dat leverde in totaal 242 processen-verbaal op en nog eens 453 GAS-boetes. Sluikstorters hebben gelukkig nogal de neiging om briefwisseling tussen het sluikstort te droppen waarmee de dader identificeren vrij makkelijk is.  Arbeidsintensiever zijn de observaties in burger of met camera’s. Die leverden respectievelijk 16 en 29 betrapte sluikstorters op, maar daarvoor waren in totaal 136 observaties nodig. 

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Superflitspaal Sammeke staat per ongeluk in doodlopende straat

    Superflits­paal Sammeke staat per ongeluk in doodlopen­de straat

    Bizar zicht op de Meulesteedsesteenweg. Daar staat sinds begin deze week de Gentse superflitspaal ‘Sammeke’ opgesteld klaar om hardrijders op de bon te zwieren. Die hardrijders zijn echter ver te zoeken aangezien sinds deze week het kruispunt iets verderop werd opengebroken door een aannemer. De stad vernieuwt er de verkeersremmers. Daarom moet alle verkeer omrijden. De buurtbewoners lachen er zich in elk geval een kriek mee. “Misschien staat hij hier om fietsers te flitsen. Heel erg is er in elk geval niet over nagedacht.” Eén ding staat vast: deze week breekt Sammeke geen records.
  2. Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieuwe school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieu­we school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    De feestelijke opening van de nieuwe school ‘de Muzische leerThuis Melopee’ aan de Oude Dokken in Gent wordt uitgesteld. Door een lek in de douches loopt het water vanop de derde verdieping door heel de nieuwbouw. “Hoelang het al lekt, weten we niet”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). “Het is voorlopig nog onduidelijk wat er de komende dagen zal gebeuren.”