Archiefbeeld: onder meer in de Kazemattenstraat deed de archeologiedienst van de Stad Gent onlangs nog opgravingen.
Volledig scherm
PREMIUM
Archiefbeeld: onder meer in de Kazemattenstraat deed de archeologiedienst van de Stad Gent onlangs nog opgravingen. © Wannes Nimmegeers

Stad Gent doekt eigen archeologiedienst op, jaarlijkse besparing van 300.000 euro: “Verstrekkende gevolgen voor ons erfgoed”

GentDe stad Gent gaat stevig snoeien in haar archeologiedienst. Voor opgravingen wordt voortaan een beroep gedaan op privébedrijven. Een beslissing die de sector moeilijk kan vatten. “Wie gaat nu de historische puzzel leggen?", vraagt professor archeologie Wim de Clercq (UGent) zich af.

  1. ZAAK JESPERS. Onderzoeksrechter ‘Le Beau Guy’ voor assisen wegens moord. “Ik wil namen noemen, maar ik waarschuw u: het zal erg zijn”
    PREMIUM
    GENT

    ZAAK JESPERS. Onderzoeks­rech­ter ‘Le Beau Guy’ voor assisen wegens moord. “Ik wil namen noemen, maar ik waarschuw u: het zal erg zijn”

    “Twintig jaar dwangarbeid”. Met dat verdict zette de jury op 28 januari 1978 in Gent een punt achter een assisenproces dat de Belgische justitie op haar grondvesten deed daveren. Voor het eerst in de geschiedenis moest een onderzoeksrechter zelf voor het hof van assisen verschijnen voor moord en moordpoging op zijn vrouw. Het werd ‘een proces van de eeuw’, met alle bekende advocaten uit die tijd, de BRT die voor het eerst liveverslag deed vanop assisen... Maar iedereen bleef achter met het gevoel: hier is de waarheid niet verteld. Durfde Guy Jespers die niet uit te spreken? Reconstructie van een unieke en vooral raadselachtige rechtszaak.