Roger Cox in gesprek met Nic Balthazar
Volledig scherm
Roger Cox in gesprek met Nic Balthazar © © VRT

Sphinx programmeert klimaatdocu van Nic Balthazar over de man die Shell op de knieën kreeg

GENTOp 9 december kan je in Sphinx kijken naar ‘Duty of Care’, een prent van de Gentse filmregisseur Nic Balthazar over Roger Cox. De Nederlands-Limburgse advocaat dwong het oliebedrijf tot een rechtszaak over hun impact op het klimaat. Een opvallende docu, in het kader van de week voor de Mensenrechten.

 1. Wie is man met rode plastieken zak die bomaanslag pleegde in het Rabot? En wat schreef hij op spandoek vlak voor ontploffing?
  Gent

  Wie is man met rode plastieken zak die bomaanslag pleegde in het Rabot? En wat schreef hij op spandoek vlak voor ontplof­fing?

  Gent is in de ban van de bomaanslag die het Rabot op zijn grondvesten deed daveren. In de nacht van zondag 5 op maandag 6 februari ontplofte voor de deur van een vrouwenkapsalon in de Wondelgemstraat een explosief. Op nieuwe camerabeelden is te zien hoe een man de bom plaatst, nadat hij een spandoek uit zijn rode plastic zakje haalt en ophangt. “Eén ding is zeker: het was een gerichte aanslag.” Dit is wat we tot nu toe weten.
 2. Wintercircus opent in maart 2024, rockzaal wordt in november dit jaar in gebruik genomen: “We gaan van hieruit de wereld veroveren”
  Gent

  Wintercir­cus opent in maart 2024, rockzaal wordt in november dit jaar in gebruik genomen: “We gaan van hieruit de wereld veroveren”

  Na jaren leegstand en verkrotting is het Wintercircus aan de Lammerstraat opnieuw een parel aan het Gents firmament. De restauratie is meer dan geslaagd, en nu is er ook een uitbater gevonden: een hele trits hippe, Gentse ondernemers die zich verzameld hebben onder de naam ‘TENT’. Wat er in de ondergrondse rockzaal zal gebeuren, is duidelijk, de rest van het gebouw wordt voorlopig gevuld met dure woorden. “Het zal wat tijd kosten.”