Volledig scherm
De bijna voltallige groep Senior Consultants © Gianni Barbieux

Senior Consultants geven ervaring door aan starters en KMO’s

Al 15 jaar bestaat de groep ‘Senior Consultants’. Het zijn gepensioneerden die nog actief betrokken willen blijven bij de samenleving, en dus hun jarenlange beroepservaring ter beschikking stellen van starters, KMO’s en tegenwoordig zelfs studenten. En dat voor quasi geen geld. “Advies geven is voor ons een middel om zelf actief te blijven”, klinkt het.

15 jaar geleden startte Luc Van Heyste Senior Consultants op. Er bestaan gelijkaardige verenigingen in het land, maar Senior Consultants kiest voor een eigen aanpak. De groep is vooral actief in Oost-Vlaanderen, maar ook in West-Vlaanderen en Antwerpen. “We hebben momenteel 19 leden”, vertelt Van Heyste. “Dat zijn allemaal gepensioneerde mensen uit het bedrijfsleven, die wel nog actief zijn. Eigenlijk mogen daar best nog wat leden bijkomen. Onze gemiddelde leeftijd ligt op 73 jaar, omdat mensen steeds later met pensioen gaan. Onze ouderdomsdekens zijn 81. En we hebben nog maar één dame in onze club. Ook dat mag veranderen.”

“Wat wij doen, is advies geven aan starters, jonge bedrijven en KMO’s die daarom vragen. Dikwijls zitten zij met vragen, maar hebben ze niet de middelen om daar dure professionele hulp voor in te schakelen. Daarom zijn wij er, elk in ons eigen vakgebied. Wij kunnen hen begeleiden waar dat nodig is. Het is niet onze bedoeling om opdrachten af te pakken van grote consultants, of bijvoorbeeld zelf de boekhouding van die starters te gaan doen. We kunnen met hen hun boekhouding bekijken en tips geven waar het beter kan, waar ze bijvoorbeeld beter kunnen besparen. Hun eigen boekhouder heeft het meestal vooral over de cijfers, wij over het verhaal achter de cijfers.”

Op 15 jaar tijd hebben de Senior Consultants al 246 opdrachten vervuld, in verschillende disciplines. “Zo hadden we bijvoorbeeld iemand in Drongen met een pralinezaak die wilde exporteren naar Frankrijk, maar geen idee had hoe hij dat moest aanpakken. We hebben met hem gebrainstormd, hoe hij dat zou aanpakken. Dat is dan voer voor onze marketing-experten. Soms kijken we ook naar het financiële. Als blijkt dat het rendement van een bedrijf te laag is, komen dikwijls andere problemen naar boven. Dan kijken we hoe de vaste kosten evolueren, wat de marge is, kortom, hoe het beter kan. En soms moeten we ook gewoon zeggen dat wij van Senior Consultants niet de geschikte expertise in huis hebben, en dus niet kunnen helpen. We zouden bijvoorbeeld best wel een gepensioneerde met een juridische achtergrond kunnen gebruiken.

De leden van Senior Consultants doen hun opdrachten niet gratis, maar wel zo goed als. Voor starters, vragen we maar 25 euro per uur plus BTW, voor KMO’s vragen we 30 euro per uur en daarbij komen nog de verplaatsingskosten, Maar daarvoor gaan we wel met 2 mensen ter plaatse. Voor het kennismakingsgesprek rekenen we zelfs niks aan. Met dat geld financieren wij onze werking, we boeken zelf geen winst. Dat is niet onze bedoeling. Onze kennis doorgeven is voor ons niet het doel, maar wel een middel om betrokken te blijven bij de samenleving, om actief te blijven. Wij komen twee keer per maand samen, op donderdag, en organiseren soms ook bedrijfsbezoeken, of nodigen boeiende sprekers uit. Zo blijven we netwerken én blijven we zelf ook bijleren.”

Sinds vorig jaar begeleiden de Senior Consultants ook enkele studenten van de Kulak, op vraag van de prof. Het gaat om studenten handelsingenieur en toegepaste economische wetenschappen, die een eindwerk moeten maken. Wij bekijken dat vooraf met de kritische blik van mensen uit de praktijk, en zorgen dat ook hun presentatie in orde is. Wij fungeren dan vooral als klankbord voor die jongeren.

Wie vragen heeft of zich wil aansluiten bij de Senior Consultants, vindt alle info op hun website: www.senior-consultants.be.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Een fietser (35) uit Oostakker is vrijdagnamiddag levensgevaarlijk gewond geraakt bij een verkeersongeval in Sint-Amandsberg. De vrachtwagenchauffeur die haar aanreed, had de vrouw volgens de eerste vaststellingen moeten opmerken. Vijf jaar geleden gebeurde een bijna identiek ongeluk met dodelijke afloop op het kruispunt — de vrachtwagens van toen en nu zijn zelfs van hetzelfde bedrijf.
 2. Hanne

  Hanne

  Als ik reacties lees bij artikels op de online krant, verzin ik daar vaak een gezicht bij. Meestal heeft dat gezicht in mijn fantasie een uitdrukking van ‘dat heb ik nu eens goed gezegd’ en klikt de mens achter dat gezicht na het spuien van zijn mening meteen door naar Facebook om daar iemand een gelukkige verjaardag te wensen. Je kunt tenslotte niet de hele dag voor je mening opkomen. Bij de reacties op het nieuws over de klimaatspijbelaars beeld ik me vooral gezichten in van mijn generatie, iets jonger en iets ouder ook, de generaties die uitblinken in klagen zonder meer. De generaties die, àls ze iets ondernemen, dat vooral voor zichzelf doen, die het hele land en haar economie platleggen voor een extra dag betaald verlof.
 3. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - ‘De Lotus’

  Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - ‘De Lotus’

  Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Chinees restaurant De Lotus, of de plek waar er volgens klanten kip in de vegetarische schotels zit.