Schepen Filip Watteeuw buigt zich over VeloVeilig Rapport: “Kruispunten met gewestwegen nog te vaak knelpunten”
GentZes op de tien Gentenaars vinden dat er nog te weinig veilige fietspaden zijn in de stad. Dat blijkt uit de resultaten van de VeloVeilig-campagne van HLN. “De stad werkt hard om beter én veiliger te kunnen fietsen”, zegt mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen). “We hebben dit jaar opnieuw een recordaantal fietsers.”
Met 909 gevaarlijke fietspunten in Gent heeft de VeloVeilig-campagne haar effect niet gemist. Van 7 tot 15 mei mochten onze lezers gevaarlijke punten aanduiden op een kaart. Het resultaat is een zeer fijnmazige fietskaart van elke Vlaamse gemeente. Ook mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) bekeek die resultaten aandachtig.
“Zeer belangrijke en nuttige informatie”, klinkt het. “Dikke merci aan iedereen die de moeite om punten aan te geven. We gaan deze info gebruiken. Het helpt ons om prioriteiten te stellen. Het kan ons bijvoorbeeld helpen in onze ontwerpen of in de manier waarop we de verkeerslichten afstellen.”
“Ook valt op dat kruispunten met gewestwegen vaak als knelpunt worden aangegeven”, zegt Watteeuw nog. Het probleem is echter dat de Stad Gent deze wegen niet zelf beheert. “Maar ik ben blij dat Vlaams minister Lydia Peeters vaart wil maken om de fietsveiligheid te verbeteren. Onze diensten werken hard. We proberen hindernissen zo veel mogelijk weg te werken.”
Investeringen
Verder namen 37.516 lezers deel aan een grote bevraging over hoe VeloVeilig hun gemeente is. Ook 1352 Gentenaars vulden de bevraging in. Meer dan helft vindt dat de fietsveiligheid er onder het huidige bestuur op verbeterd is, maar volgens zes op de tien Gentenaars zijn er nog steeds te weinig fietspaden.
“De stad werkt hard om beter én veiliger te kunnen fietsen”, argumenteert Watteeuw. “We pakken de schoolroutes aan, breiden de zone 30 uit of voeren wijkmobiliteitsplannen in. Ook bouwen we ondertussen verder aan goede fietsinfrastructuur. Zo openden we net de fietsonderdoorgang onder de Contributiebrug.”
Het aantal fietsers in Gent stijgt jaar na jaar. “Onze investeringen lonen”, aldus Watteeuw. “Je merkt aan de cijfers dat mensen merken dat het hier de laatste jaren hard veranderd en verbeterd is voor de fiets. We hebben dit jaar opnieuw een recordaantal fietsers.”
LEES OOK
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
Bestuurster rijdt met wagen in de Schelde in Ledeberg, maar komt er zonder kleerscheuren vanaf
In de Warmoezeniersweg in Ledeberg is woensdagmiddag een vrouw met haar wagen in het water beland. Om een nog onbekende oorzaak week de bestuurster van de rijbaan af. De vrouw kon zichzelf in veiligheid brengen. -
podcast
Corina: ‘Ik was blij met de diagnose, er is geen grotere hel dan onverklaarbare kinderloosheid’
Een zwangerschap leidt niet altijd tot een blakende, gezonde baby: per jaar verliezen in Nederland zo’n 25.000 vrouwen een ongeboren kindje. In de podcast Miskraammonologen, een productie van Ouders van Nu, AD en de regionale titels, hoor je de persoonlijke verhalen van deze vrouwen. -
Gent
Zeven leegstaande panden omgevormd tot fraaie sociale huurwoningen: “Twee vliegen in één klap”
Heel wat sociale woningen gaan tegen de grond in Gent, maar er komen er ook bij. Zo kocht Sogent – in opdracht van de Stad – zeven leegstaande woningen, om ze om te vormen tot fraaie, duurzame woningen. Vanaf deze zomer worden ze verhuurd aan een sociaal tarief - zo’n 30 procent onder de marktprijs. -
PREMIUMGent
Gemengde gevoelens bij komst van transitiehuis in Gentbrugge, waar 16 gevangenen zullen werken aan re-integratie: “Wij wisten weer van niets”
Begin 2023 opent in de Leo Tertzweillaan in Gentbrugge het tweede transitiehuis van het land. Maximaal 16 gedetineerden zullen hier onderdak krijgen en begeleid worden richting het einde van hun straf, dit om ervoor te zorgen dat ze niet hervallen in de criminaliteit. Wij gingen langs bij de buren en vroegen hen wat zij van het initiatief vinden. “Wàt komt er hier? Dat is het eerste dat ik er van hoor.” -
Gent
Gentse mensensmokkelaars krijgen gevangenisstraffen van 3 jaar tot 18 maanden
De mannen die op 22 juni voor de correctionele rechtbank moesten verschijnen wegens mensensmokkel vanuit Gent naar het Verenigd Koninkrijk, hebben uiteenlopende straffen gekregen.
-
PREMIUMKoken & Eten
Granola supergezond? Als je dit erin doet, krijg je alsnog een suikerpiek (en dip)
Granola is een van de populairste ingrediënten bij het ontbijt. Wie granola kiest, denkt ook automatisch gezond bezig te zijn, maar klopt dat wel? Alles hangt af van de mix van de ingrediënten in de granola en hoe je die klaarmaakt, vindt chef en voedingsdeskundige Sandra Bekkari. -
Energierekening
Valentijn (38): ‘Een groot deel van mijn energiekosten wordt vergoed door mijn werkgever’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Valentijn (38) uit Leeuwarden. -
Gent
Stad wil parkeertoren van AZ Maria Middelares weg. “Als een parkeerplan bij het UZ kan, moet dat hier ook kunnen”
Het AZ Maria Middelares heeft een verlenging aangevraagd voor de vergunning van haar parkeertoren, maar die heeft de stad negatief beoordeeld. “Er moet ook in ziekenhuizen ingezet worden op duurzame mobiliteit”, stelde mobiliteitsschepen Filip Watteeuw (Groen) dinsdagavond op de gemeenteraad.