Schepen Decruynaere (Groen) pleit voor extra Vlaamse investeringen in kinderopvang: “1.250 extra plaatsen nodig tegen 2023”

Morgen woensdag is het de Internationale Dag van het Gezin en recent stelde de Gezinsbond de resultaten van haar bevraging rond kinderopvang voor. Naar aanleiding van die gebeurtenissen vraagt de Gentse Schepen van Kinderopvang Elke Decruynaere (Groen) aandacht voor de nood aan bijkomende capaciteit in de kinderopvang. “We willen gezinnen graag in Gent houden, maar dan hebben we een beter Vlaams gezinsbeleid nodig.”

Eerst enkele cijfers. De afgelopen vijf jaar maakte de Vlaamse regering subsidies vrij voor 250 plaatsen. De Stad Gent verwacht echter de komende jaren, op basis van prognoses van de Vlaamse Overheid, een stijging in het aantal geboortes tot 2023. “Tegen 2023 zijn er vijf keer zoveel extra plaatsen nodig dan er de afgelopen vijf jaar bijkwamen: 1.250.”

Omdat de subsidies van Vlaanderen te weinig waren heeft Gent - net als Antwerpen- voor het eerst zelf kinderopvang extra gesubsidieerd. In 2017 waren er 9.144 baby’s en peuters in Gent. “Het aantal opvangplaatsen in Gent was nog nooit zo groot: 4.621 opvangplaatsen (op 1 april 2018,red). Gent is daarmee een prima leerling in Vlaanderen. In 10 jaar tijd kwamen er bijna 1.100 opvangplaatsen bij. Een goede zaak waarop we fier zijn. Toch blijft het belangrijk om werk te maken van meer, betaalbare én goede kinderopvang”, stelt Decruynaere. “In 2023 zullen er volgens de prognose 10.300 baby’s en peuters in onze stad zijn. Die bevolkingsstijging betekent dat er opnieuw nood is aan een groei van de kinderopvang. We hopen dat de Vlaamse Regering, als bevoegde overheid, haar verantwoordelijkheid neemt.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Industrieel gebouw in stationsbuurt wordt wooncomplex

    Industri­eel gebouw in stations­buurt wordt wooncom­plex

    Op de hoek van de Meersstraat en de Raketstraat (tegenover het Sint-Pietersinstituut) krijgt een oud industrieel pand de komende jaren een make-over. Projectontwikkelaars Fenixco en Noan Real Estate zullen er de vroegere fabriek van de firma Metagra verbouwen tot een wooncomplex ‘Ghandon’. Het binnengebied van dat gebouw zal gesloopt worden, maar de beschermde gedeelten, waaronder de gevel ontworpen door de bekende architect André Claessens, blijven zeker overeind.