Volledig scherm
Ruim 88 procent van de geregistreerde Gentse instappertjes, geboren in 2017, kan in de school van eerste voorkeur starten. © Wannes Nimmegeers

Resultaten Gents aanmeldingssysteem basisscholen bekend: bijna 9 op 10 instappertjes kan in school van eerste voorkeur starten

Tijdens de maand maart konden ouders hun kind aanmelden voor een Gentse basisschool. Ruim 88 procent van de geregistreerde Gentse instappertjes, geboren in 2017, kan in de school van eerste voorkeur starten.

Van de 1.334 Gentse aangemelde instappertjes, geboren in 2017, kunnen er 1.037 (78 procent) starten in de school van eerste voorkeur. 1.318 instappertjes die voorrang kregen als broer of zus of als kind van personeel, werden al in februari 2019 ingeschreven. Als die twee groepen samengeteld worden, dan kan ruim 88 procent volgend schooljaar in een basisschool van eerste voorkeur starten. Met de tweede en derde voorkeur erbij, komen we op 96 procent.

Inschrijven op de school zelf

Wie een plaats toegewezen kreeg, kan zijn kind tussen 6 en 24 mei inschrijven in de toegewezen school. Daarna vervalt het ticket.

Voor de 27 Gentse aangemelde instappertjes die geen inschrijvingsticket kregen voor de scholen die ze als voorkeur opgaven en voor de vermoedelijk 300 tot 350 kinderen die niet aangemeld werden, zijn er op dit moment nog 516 plaatsen beschikbaar, verspreid over 47 scholen op het Gentse grondgebied. Deze tweede groep kan zich vanaf 28 mei op de school zelf inschrijven.

Ervaring leert dat er nog verschuivingen zullen gebeuren door ouders die hun ticket niet verzilveren, waardoor er meer kinderen een voorkeurskeuze zullen krijgen en er nog meer vrije plaatsen zullen bijkomen.

Geen kampeertoestanden

Het aanmeldingssysteem vermeed kampeerrijen. De ouders konden in één keer verschillende keuzes opgeven. De verdeling van het aantal vrije plaatsen gebeurde op een objectieve en transparante wijze. “Steeds meer ouders ontvangen een ticket voor een voorkeursschool. Maar we moeten verder blijven uitbreiden om de maximale vrije schoolkeuze na te streven”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen).

Ook Merelbeekse scholen namen deel

Voor het eerst namen ook de twaalf basisscholen uit Merelbeke deel. Ouders voor wie zowel scholen in Gent als scholen in Merelbeke een optie zijn, konden daardoor in één keer hun voorkeuren aangeven. Alle 125 aangemelde instappertjes uit Merelbeke kregen een plaats toegewezen: 117 kinderen (92 procent) in de school van eerste voorkeur, acht (6 procent) in de school van tweede voorkeur. Vijf van hen kregen een school in Gent toegewezen. Omgekeerd vonden dertien Gentse instappertjes een plaats in een Merelbeekse school. Alles samen maakten 62 ouders uit Gent en Merelbeke gebruik van de mogelijkheid om (ook) scholen uit de buurgemeente in hun voorkeurlijst op te nemen. Daarnaast werden nog 54 instappers van buiten Gent of Merelbeke aangemeld voor een Gentse basisschool. 43 van hen kregen in Gent ook een plaats toegewezen. Alles samen kregen 48 instappertjes van buiten Gent een plaats in een basisschool in Gent.

“Dat Gent en Merelbeke samenwerken voor het aanmelden, levert alleen maar voordelen op. Zowel voor ouders met voorkeuren voor zowel scholen in Gent, als voor scholen in Merelbeke, als voor de betrokken scholen. Voorheen hadden sommigen kinderen zowel een ticket voor een Gentse basisschool, als een inschrijving in een Merelbeekse school. Dat leidde tot extra carrousels van uit- en inschrijvingen. Met het oog op het comfort voor ouders én scholen hoop ik dat die samenwerking in de toekomst nog verder uitbreidt naar andere buurgemeenten”, zegt Jean-Pierre Verhaeghe, voorzitter van LOP Gent basisonderwijs.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Vandalen bekladden café waar Van Langenhove en Van Grieken speechten, lijsttrekker herschildert gevel zelf

  Vandalen bekladden café waar Van Langenhove en Van Grieken speechten, lijsttrek­ker herschil­dert gevel zelf

  Het Gents studentencafé De Hoeve, waar deze week Dries Van Langenhove en Tom Van Grieken speechten voor Vlaams Belang, is vrijdagnacht geviseerd door vandalen. Met graffiti werd ‘racisten’ en ‘fascisten’ op de gevel aangebracht, en het slot werd dichtgespoten. “Heel jammer", vindt de uitbater van het café. “Ik wil niet als extreemrechts afgeschilderd worden - ik zou élke partij hier toegelaten hebben.” Intussen lanceerde Van Langenhove een filmpje waarin hij de gevel zelf herschildert.
 2. Na klacht van buurman: ‘happy hour’ bij heropening buitengedeelte zwembad: “Duimen voor permanente oplossing”

  Na klacht van buurman: ‘happy hour’ bij heropening buitenge­deel­te zwembad: “Duimen voor permanente oplossing”

  Op de eerste dag van de heropening zat het buitenzwembad en –terras van de Rozebroeken vandaag al meteen vol. De bezoekers zijn opgetogen dat ze opnieuw terecht kunnen op hun vertrouwde stek. “We blijven openstaan voor een dialoog met de klagende buur, maar we wilden onze klanten niet langer laten wachten”, zegt Philippe De Cock, centrummanager van Lago Gent Rozebroeken.
 1. Toekomst Copacobana-festival op de helling: “Nood aan extra middelen om financiële puzzel rond te krijgen”

  Toekomst Copacobana-festival op de helling: “Nood aan extra middelen om financiële puzzel rond te krijgen”

  Uitgerekend een maand voor de start van de tiende feesteditie dreigt het einde voor het populaire gratis festival Copacobana. In een zoektocht naar broodnodige financiële middelen wilden de organisatoren een extra festivaldag inlassen, maar dat voorstel werd afgeketst door het stadsbestuur mede door de lopende gerechtsprocedure omtrent de buiteninfrastructuur van het Rozebroekenzwembad. “In overleg met de organisatie willen we wel bekijken hoe we de toekomst van het festival veilig kunnen stellen”, zegt schepen van Evenementen Annelies Storms (sp.a).
 2. Brigitta (90) pakt uit met schrijversdebuut: “Mijn boek is een ode aan het leven”

  Brigitta (90) pakt uit met schrijvers­de­buut: “Mijn boek is een ode aan het leven”

  Op je negentigste uitpakken met een schrijversdebuut. Voor de Gentse Brigitta Simoens werd de droom werkelijkheid. Haar autobiografie ‘Eb&Vloed’ leest als een tgv. Op het ritme van haar leven. De moeder van vijf was tijdens haar rijk gevulde leven doktersvrouw, uitbaatster van een succesvol restaurant en zakenvrouw. Ze hielp mee de befaamde discotheek Zillion inrichten en mag singer-songwriter Joost Zweegers een persoonlijke vriend noemen. “Mijn boek is een ode aan het leven.”