Rekruteringsfilmpje moet de eigenheid van de Gentse flikken in de verf zetten: “Politie liet zich makkelijk regisseren

“We wilden tonen dat elke dienst binnen het korps belangrijk is” zegt de Gentse politie over het filmpje dat ze vorige week lanceerden in het kader van hun rekruteringscampagne ‘100% flik’. Het flitsende filmpje waarin de flikken een gewapende gijzeling afhandelen krijgt heel wat positieve reacties. “We hebben het geheel bewust een Amerikaans gevoel gegeven”, weet Karen Veeckman die de campagne mee uitdacht.

Andere politiezones werkten in het verleden al met video’s om nieuw talent te rekruteren, maar de aanpak van de Gentse politie is uniek. Hun nieuwste rekruteringsvideo toont in ware Hollywoodstijl hoe de verschillende diensten van de politiezone samenwerken om een jonge vrouw te redden die in haar woning met een mes bedreigd wordt door haar vriend, die onder invloed is van drugs. “We hebben gezocht naar een situatie waarbij zo veel mogelijk verschillende diensten in beeld komen”, vertelt Karen Veeckman. Zij is projectmanager bij Fantastic, het Gentse Employer Brand Agency dat de rekruteringscampagne voor de flikken uitwerkt.

“Dat Amerikaans gevoel hebben we er bewust in gestoken”, gaat ze verder. “Het komt fijn uit dat series zoals De Dag nu leven bij het publiek. Ons filmpje past erbij.” Het scenario bedacht ze samen met de politie. “Zij gaven bijvoorbeeld aan welke diensten op welk moment in actie komen. Zo konden we het filmpje zo realistisch mogelijk maken.”

Hollywoodproductie voor een kleiner budget

“Authenticiteit is een belangrijke factor in de video”, volgens politiewoordvoerder Matto Langeraert. Zo wordt elke politiemedewerker vertolkt door een echte politieman of -vrouw. “De situatie in het filmpje is realistisch, maar misschien een beetje opgesmukt”, verduidelijkt hij. “Papierwerk moet bijvoorbeeld ook gebeuren, maar het komt niet echt goed over op film als er gewoon iemand zit te schrijven. We willen vooral mensen triggeren en aanspreken en daar is dit filmpje perfect voor. We merken dan ook dat er zowel van jonge als oudere mensen heel positieve reacties komen.”

Volledig scherm
Karen Veeckman en Matto Langeraert bij de foto van Langeraert die bij de campagne gebruikt wordt. © Wouter Spillebeen

De politiemedewerkers lieten zich tijdens het acteren makkelijk regisseren, verzekert Veeckman: “Het hele filmpje is in één dag gedraaid in een heel strak schema. Het was erg koud en we hadden geen verwarming in het pand waar de opname gebeurde, maar alles verliep vlot. Ik weet uit ervaring dat het niet altijd zo makkelijk gaat.” “De politiemedewerkers die bijvoorbeeld binnen gingen in het gebouw hebben dat eigenlijk gedaan zoals het hen werd aangeleerd. Dus daar was niet veel regie voor nodig”, weet Langeraert.

Het resultaat ziet er dan wel uit als een Hollywoodproductie, maar het budget was zeker niet even groot. “We zijn creatief te werk moeten gaan om binnen dat budget te blijven”, geeft Veeckman toe. Zo speelde ze zelf een figurantenrol en moest de geluidsman bij de opnames even de rol van journalist spelen. “Sommige mensen die in de sector zitten, hebben me al aangesproken”, vertelt Langeraert. “Ze denken dat we een enorm bedrag tegen het filmpje aan hebben gegooid. Ik heb geantwoord dat ze het niet zouden geloven als ze het hoorden. Dat is eigenlijk een grote pluim op de hoed van Fantastic en Het Peloton, het Gentse productiehuis waarmee we samenwerkten.”

Infoavond

Fantastic werkte ook al samen met de Antwerpse politie. Daar is voorlopig nog geen dergelijk filmpje gemaakt. “De identiteit van de Gentse politiezone is dan ook helemaal anders”, aldus Veeckman. “De eigenheid van de Gentse flikken staat centraal in de campagne. Die moet zo veel mogelijk naar voren komen, want sommige mensen zullen zich er perfect thuis bij voelen en anderen zullen net liever in een kleinere zone aan de slag gaan.” “De kerntaken zijn overal dezelfde, maar in een grote zone als Gent is er meer te doen”, vult Langeraert aan. “Wij hebben bijvoorbeeld motards, draken, een grote wijkdienst en een recherche, een eigen transmissiedienst…, wat werken bij de Gentse politie anders maakt dan in een kleine zone.”

Op 19 maart organiseert de politie een infoavond met demonstraties, een jobbeurs en een mogelijkheid voor politiemedewerkers in spe om computertesten af te leggen. Bezoek de website www.honderdprocentflik.be voor meer informatie.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bekerkoorts

    Beker­koorts

    Trouwe lezers van deze column, ik vrees dat ik jullie deze week enigszins zal teleurstellen. Tegen mijn gewoonte in zal ik het dit keer niet hebben over klagende bewoners en klungelende beleidsvoerders, en mijn ironie en sarcasme blijven netjes weggeborgen tot na 1 mei. Het is niet dat ik me aan het voorbereiden ben om in het rood gehuld in de stoet te gaan lopen, neen, de Bekerkoorts heeft me te pakken. Ze hebben in het stadhuis nochtans hun best gedaan om me van munitie te voorzien met hun Lage Emissie Zone (LEZ). Ik zou het kunnen opnemen voor die 25% van de centrumbewoners die met hun auto hun straat niet meer in of uit zullen mogen. Ik zou me kunnen afvragen of diegenen die de vooropgestelde 345 euro betalen als bij wonder minder vervuilen en ik zou melancholisch kunnen doen over de binnenkort vervlogen tijden waarin koppeltjes op hun trouwdag werden afgezet aan het stadhuis met een oldtimer. Ik zou me kunnen afvragen hoe het met de bussen van De Lijn en al die oude politievoertuigen zit. Ik zou zelfs nog iets verder kunnen gaan en stellen dat we van Groen zoiets konden verwachten maar dat we van onze blauwe burgemeester toch iets anders hadden gehoopt. Ja, een stukje over bedrogen liberale kiezers had dit kunnen worden. Niets daarvan! De komende anderhalve week ben ik enkel geïnteresseerd in de Bekers van België. In het meervoud, jawel, want nu maandag spelen de KAA Gent Ladies de vrouwenfinale tegen hun zwarte beest Standard Luik. Ik zal hen live aanmoedigen in Denderleeuw. Voor een schamele 5 euro in voorverkoop kunt u er ook bij zijn trouwens, er is nog plaats. Op 1 mei ben ik op de Heizel te vinden voor de mannenfinale tegen Malinois. Hoezeer dat bij bekende Gentenaars leeft, zoek ik vanaf dinsdag voor u uit. Na 1 mei hebben we het met ironie en sarcasme over de LEZ, ik beloof het u.
  2. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - Borsalino

    Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - Borsalino

    Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Italiaans restaurant Borsalino, of de plek waar er volgens klanten mieren door het dessert kruipen.