Volledig scherm
Rik Van De Walle en Mieke Van Herreweghe raakten bij de vorige rectorverkiezingen in 2017 pas verkozen na negen stemrondes. © BELGA

Raad van Bestuur UGent zet licht op groen voor hervorming rectorverkiezingen

Bij de vorige rectorverkiezingen aan de Universiteit Gent raakten huidig rector Rik Van de Walle en vicerector Mieke Van Herreweghe slechts verkozen na negen rondes. Om die slopende stembusgang in de toekomst te vermijden, heeft de Raad van Bestuur van de universiteit een voorstel tot wijziging van het verkiezingsreglement goedgekeurd. Dat meldt het studentenblad Schamper.

Het voorstel dat de Raad van Bestuur goedkeurde, vertrekt vanuit het principe dat een duo een gewone meerderheid moet halen in minstens drie van de vier groepen die mogen stemmen: professoren, studenten, academisch en assisterend personeel en academisch technisch personeel. In de tweede en derde ronde wordt ook een alternatieve optie voorzien waarbij het duo een gewone meerderheid moet halen in slechts twee groepen.

Helemaal definitief is het voorstel nog niet: een wijziging van het reglement kan pas goedgekeurd worden na een fiat van het Vlaams parlement. Als dat niet gebeurt, blijft het huidige reglement van kracht. Indien het Vlaams parlement het voorstel wel goedkeurt, kan de Raad van Bestuur voortaan zelf het kiesreglement aanpassen, zonder om een decreetswijziging te moeten vragen.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Het leven in Gent wordt komende jaren duurder. Wie zal het voelen?

    Het leven in Gent wordt komende jaren duurder. Wie zal het voelen?

    In Gent wonen wordt de komende jaren merkelijk duurder. Het stadsbestuur stelde vanavond voor hoe ze precies aan het enorme investeringsbudget voor de komende vijf jaar wil komen. In totaal wil de stad 9,5 miljoen extra innen aan retributies en lokale belastingen. Dat gaat van duurdere vuilniszakken, betalende ochtendopvang in scholen tot zelfs duurdere terrasverwarming voor café’s. Maar wie zal dat nu precies voelen?