Volledig scherm
Gentse scholieren namen de afgelopen weken de trein naar Brussel om te betogen voor het klimaat. © Wannes Nimmegeers

PVDA en Vlaams Belang kruisen degens over klimaatspijbelaars

Op de gemeenteraadscommissie onderwijs vormden de klimaatspijbelaars het onderwerp van een bewogen discussie. 

Sonja Welvaert (PVDA) riep schepen van Onderwijs Elke Decruynaere op om scholen van het stedelijk onderwijs aan te bevelen om geen sancties te geven aan jongeren die actie voeren voor het klimaat. Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) ging met haar tussenkomst lijnrecht in tegen dat voorstel. “Het stadsbestuur moet duidelijk maken dat het niet achter spijbelen staat.” Zij vond geen bondgenoot in Sven Taeldeman (sp.a) en Fourat Ben Chikha (Groen) die hun bewondering uitspraken voor het engagement van de jongeren. “U legt het probleem van het klimaat naar de jongeren en trekt hun engagement in het belachelijke”, aldus Taeldeman. Schepen Elke Decruynaere (Groen) voerde op haar beurt een pleidooi om de stem van de jongeren te laten spreken. “Kennis over klimaat staat in de leerplannen. Leerkrachten zijn open-minded om met de drive van de leerlingen aan de slag te gaan. Iets anders is de vraag of ik als schepen van onderwijs in de plaats van directies moet treden en beslissen over sancties. Actief burgerschap en zelf nadenken maken deel uit van het pedagogisch project van het stedelijk onderwijs. Onze directies handelen volgens die principes.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Vanaf mei twee uur ‘actualiteitsdebat’ bij begin gemeenteraad, en andere nieuwigheden

  Vanaf mei twee uur ‘actuali­teits­de­bat’ bij begin gemeente­raad, en andere nieuwighe­den

  Voorzitter en Ondervoorzitter van de Gemeenteraad. Het zijn nieuwe – onbetaalde – functies die zijn toegekend aan Zeneb Bensafia (Groen) en Christophe Peeters (Open Vld). Maar wat doen die nu juist? “We hebben alvast een pak meer werk dan gedacht”, lachen ze. “Maar we willen de échte democratie alvast op lokaal vlak herstellen, de gemeenteraad meer kracht geven, de debatten snediger en aantrekkelijker maken, allemaal zodat de Gentenaars zich meer betrokken zouden voelen bij de politiek.”
 1. Bekerkoorts

  Beker­koorts

  Trouwe lezers van deze column, ik vrees dat ik jullie deze week enigszins zal teleurstellen. Tegen mijn gewoonte in zal ik het dit keer niet hebben over klagende bewoners en klungelende beleidsvoerders, en mijn ironie en sarcasme blijven netjes weggeborgen tot na 1 mei. Het is niet dat ik me aan het voorbereiden ben om in het rood gehuld in de stoet te gaan lopen, neen, de Bekerkoorts heeft me te pakken. Ze hebben in het stadhuis nochtans hun best gedaan om me van munitie te voorzien met hun Lage Emissie Zone (LEZ). Ik zou het kunnen opnemen voor die 25% van de centrumbewoners die met hun auto hun straat niet meer in of uit zullen mogen. Ik zou me kunnen afvragen of diegenen die de vooropgestelde 345 euro betalen als bij wonder minder vervuilen en ik zou melancholisch kunnen doen over de binnenkort vervlogen tijden waarin koppeltjes op hun trouwdag werden afgezet aan het stadhuis met een oldtimer. Ik zou me kunnen afvragen hoe het met de bussen van De Lijn en al die oude politievoertuigen zit. Ik zou zelfs nog iets verder kunnen gaan en stellen dat we van Groen zoiets konden verwachten maar dat we van onze blauwe burgemeester toch iets anders hadden gehoopt. Ja, een stukje over bedrogen liberale kiezers had dit kunnen worden. Niets daarvan! De komende anderhalve week ben ik enkel geïnteresseerd in de Bekers van België. In het meervoud, jawel, want nu maandag spelen de KAA Gent Ladies de vrouwenfinale tegen hun zwarte beest Standard Luik. Ik zal hen live aanmoedigen in Denderleeuw. Voor een schamele 5 euro in voorverkoop kunt u er ook bij zijn trouwens, er is nog plaats. Op 1 mei ben ik op de Heizel te vinden voor de mannenfinale tegen Malinois. Hoezeer dat bij bekende Gentenaars leeft, zoek ik vanaf dinsdag voor u uit. Na 1 mei hebben we het met ironie en sarcasme over de LEZ, ik beloof het u.
 2. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - Borsalino

  Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - Borsalino

  Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Italiaans restaurant Borsalino, of de plek waar er volgens klanten mieren door het dessert kruipen.