Volledig scherm
Gentse scholieren namen de afgelopen weken de trein naar Brussel om te betogen voor het klimaat. © Wannes Nimmegeers

PVDA en Vlaams Belang kruisen degens over klimaatspijbelaars

Op de gemeenteraadscommissie onderwijs vormden de klimaatspijbelaars het onderwerp van een bewogen discussie. 

Sonja Welvaert (PVDA) riep schepen van Onderwijs Elke Decruynaere op om scholen van het stedelijk onderwijs aan te bevelen om geen sancties te geven aan jongeren die actie voeren voor het klimaat. Adeline Blancquaert (Vlaams Belang) ging met haar tussenkomst lijnrecht in tegen dat voorstel. “Het stadsbestuur moet duidelijk maken dat het niet achter spijbelen staat.” Zij vond geen bondgenoot in Sven Taeldeman (sp.a) en Fourat Ben Chikha (Groen) die hun bewondering uitspraken voor het engagement van de jongeren. “U legt het probleem van het klimaat naar de jongeren en trekt hun engagement in het belachelijke”, aldus Taeldeman. Schepen Elke Decruynaere (Groen) voerde op haar beurt een pleidooi om de stem van de jongeren te laten spreken. “Kennis over klimaat staat in de leerplannen. Leerkrachten zijn open-minded om met de drive van de leerlingen aan de slag te gaan. Iets anders is de vraag of ik als schepen van onderwijs in de plaats van directies moet treden en beslissen over sancties. Actief burgerschap en zelf nadenken maken deel uit van het pedagogisch project van het stedelijk onderwijs. Onze directies handelen volgens die principes.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Fietser in kritieke toestand afgevoerd, vijf jaar na identiek dodelijk ongeval op zelfde kruispunt

  Een fietser (35) uit Oostakker is vrijdagnamiddag levensgevaarlijk gewond geraakt bij een verkeersongeval in Sint-Amandsberg. De vrachtwagenchauffeur die haar aanreed, had de vrouw volgens de eerste vaststellingen moeten opmerken. Vijf jaar geleden gebeurde een bijna identiek ongeluk met dodelijke afloop op het kruispunt — de vrachtwagens van toen en nu zijn zelfs van hetzelfde bedrijf.
 2. Hanne

  Hanne

  Als ik reacties lees bij artikels op de online krant, verzin ik daar vaak een gezicht bij. Meestal heeft dat gezicht in mijn fantasie een uitdrukking van ‘dat heb ik nu eens goed gezegd’ en klikt de mens achter dat gezicht na het spuien van zijn mening meteen door naar Facebook om daar iemand een gelukkige verjaardag te wensen. Je kunt tenslotte niet de hele dag voor je mening opkomen. Bij de reacties op het nieuws over de klimaatspijbelaars beeld ik me vooral gezichten in van mijn generatie, iets jonger en iets ouder ook, de generaties die uitblinken in klagen zonder meer. De generaties die, àls ze iets ondernemen, dat vooral voor zichzelf doen, die het hele land en haar economie platleggen voor een extra dag betaald verlof.
 3. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - ‘De Lotus’

  Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - ‘De Lotus’

  Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Chinees restaurant De Lotus, of de plek waar er volgens klanten kip in de vegetarische schotels zit.