Protestactie voor Jaione, verdacht van deelname aan aanslagen, aan de Spaanse ambassade: “We hebben haar 730 dagen voorarrest op de stoep getekend”
GentMaria Natividad Jauregui Espina (64), door haar vrienden steevast aangesproken bij haar Baskische naam ‘Jaione’, werd in 2020 overgeleverd aan Spanje omdat ze verdacht wordt van de moord op een Spaanse legerkolonel in 1981 bij een ETA-aanslag. Sindsdien zit ze er in voorhechtenis. Intussen werd ze door het Spaanse gerecht in verdenking gesteld van een tweede aanslag. Een Gentse actiegroep stak haar een hart onder de riemen, maar uitte ook kritiek op de situatie aan de Spaanse ambassade.
Jaione werd in oktober 2013 in Gent opgepakt op basis van een Europees aanhoudingsbevel (EAB) dat Spanje in 2004 tegen haar had uitgeschreven. De vrouw verbleef sinds 2003 in ons land. Ze woonde in Gent en werkte er als kokkin. Het Spaanse gerecht wou haar onder meer vervolgen voor de moord op luitenant-kolonel Ramón Romeo, die in 1981 in Bilbao gedood werd door een commando dat deel zou uitgemaakt hebben van de Baskische afscheidingsbeweging ETA. Jaione zou volgens de Spaanse autoriteiten minstens vanaf 1978 lid geweest zijn van de ETA en behoord hebben tot het ‘Vizcaya-commando’, dat verantwoordelijk wordt geacht voor de dood van Ramón Romeo.
Sinds 2020 in cel
Het Hof van Cassatie besliste toen dat de Gentse kamer van inbeschuldigingstelling (KI) geen fouten had gemaakt toen het oordeelde dat het Spaanse uitleveringsverzoek niet uitvoerbaar was, omdat het gevaar bestond dat de vrouw in Spanje het slachtoffer zou worden van mensenrechtenschendingen en mogelijk zou gefolterd worden. Jaione kwam dus vrij, maar op 5 november 2020 besliste de KI echter dat Jaione wel aan Spanje kon worden uitgeleverd. Ze ging in beroep, maar het Hof van Cassatie wees het cassatieberoep af. De vrouw zit sinds eind november 2020 in de cel in Spanje.
Het Spaanse gerecht vroeg in een nieuw EAB de uitbreiding van de overlevering van de vrouw voor een aanslag op drie politiemannen in Bilbao op 9 april 1981. Jaione zit al twee jaar in voorhechtenis in Spanje en die periode werd onlangs verlengd tot het maximum van vier jaar, tot eind 2024. Als de uitbreiding van het EAB toegestaan werd, dan kon een nieuwe periode van vier jaar gestart worden, tot eind 2026. De Gentse raadkamer wees dat echter af, aangezien een dergelijke lange voorhechtenis strijdig is met de rechten van de mens. Bovendien werd er ook een fout gemaakt in het aanhoudingsbevel.
Spaanse ambassade
Om Jaione een hart onder de riem te steken, trok een actiegroep richting de Spaanse ambassade. Ze hadden cadeaus mee voor haar, waaronder twee puzzels, een aantal brieven, een boek en kunstbloemen. Maar die cadeaus afgeven lukte niet, want de rolluiken bij de ambassade bleven toe. “We hadden toelating gevraagd om het dossier, netjes vertaald in het Spaans, te overhandigen, maar we mochten de straat niet oversteken. Eén vriendelijke Brussels politievrouw wou voor ons een poging wagen, maar ook zij kwam van een kale reis terug naar de overkant.” De actiegroep verliet de ambassade echter niet zonder duidelijk statement te maken. “We tekenden 730 dagen voorarrest op de stoep tegenover de ambassade. Zo kunnen ze nu zelf streepjes bijtekenen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGent
Bekend café in het kleinste huis van Gent nog gesloten tot maart-april: “Het is een plek die je instant gelukkig maakt”
Het Tolhuisje, in het kleinste huis van Gent (amper 2,86 meter breed), is al maanden gesloten. Het cafeetje werd vorige zomer overgelaten, in oktober zijn de verbouwingswerken gestart. Zodra de zon terug is, zwiert de nieuwe eigenaar de deuren weer open. Of er veel verandert in het café zelf, dat lees je hieronder. -
GENT
Uitwisselingsstudenten op eco-trip in de Bourgoyen met leerlingen uit Sint-Amandsberg
Antwoorden zoeken op ecologische uitdagingen: dat was de opdracht voor 15 leerlingen van het Sint-Janscollege in Sint-Amandsberg en 18 internationale Erasmus+ ‘collega’s’. Ze trokken met z’n allen door Gent om beleid en Bourgoyen naast elkaar te kunnen leggen. Kwestie van inspiratie op te doen. -
PREMIUMKoken & Eten
Zo houd je je messen het handigst scherp (met bonustip voor je kartelmes)
Met twee, hooguit drie goede koksmessen kun je een heel kokend leven voort. Maar dan moet je ze wel goed verzorgen. Hoe doe je dat? -
Met video1
Dit is nu de meest verkochte autokleur ter wereld
Chemieconcern BASF heeft uitgezocht wat wereldwijd de populairste exterieurkleuren van nieuwe auto’s zijn. De verrassing is dat er steeds meer bijzondere kleuren bijkomen, zoals bijvoorbeeld ‘violet’. Bij de top 3 is het al jaren stuivertje wisselen tussen zwart, wit en grijs. -
Gent
Goed druk in Gent tijdens laatste soldenweekend: “Hopelijk is alles weg tegen woensdag”
De laatste zaterdag van de solden heeft heel wat volk naar de Gentse winkelstraten kunnen trekken. Geen overrompeling, wel gezellig druk in de stad. Toch zijn de handelaars niet helemaal tevreden. “We hebben niet slecht verkocht tot nu toe”, klinkt het in de Women’s Secret. “Maar we hebben al betere jaren gehad.”
-
Mijn bevalling
Doete is verloskundige en heeft een ‘droombevalling’: ‘Ik voelde dat ik al op 9 centimeter zat’
Bevallen: vrouwen doen het al eeuwen en raken er nooit over uitgepraat. Bevallingen zijn prachtig, loodzwaar en veranderen je leven. In deze serie bevallingsverhalen creëren ouders openheid door het eerlijke verhaal van hun bevalling te delen. Verloskundige Doete Reitsma (33) wist zeker dat ze in het ziekenhuis wilde bevallen, tot ze zwanger werd. -
-
-
Gent
Valse flik vraagt naar echtheid van bewakingscamera’s in Zwijnaarde
Een inwoner van Zwijnaarde waarschuwt omwonenden voor valse politieagenten die aan huis bellen om te vragen of er camerabewaking is en of die effectief werkt. De politie laat weten om bij twijfel altijd naar legitimatie te vragen. -
PREMIUMGent
Na de plannen, het debat: fietsenstalling in Vleeshuis laat Gent niet onberoerd. “Leggen we binnenkort de Reep weer dicht?”
Een fietsenstalling in het Groot Vleeshuis, hoort dat wel? Het is dé discussie bij uitstek deze week in Gent. Van nachtburgemeester Edmond Cocquyt tot Vlaams erfgoedminister Matthias Diependaele: iedereen heeft wel een mening over de herbestemming van de vijftiende-eeuwse markthal. Intussen pleit de Gentse Fietsersbond voor een “radicalere omslag”. “Waar wachten we nog op?”