Vorig jaar, nog met mondmasker: de leerlingen programmeren hun robotje in het GO! Einstein Atheneum.
Volledig scherm
Vorig jaar, nog met mondmasker: de leerlingen programmeren hun robotje in het GO! Einstein Atheneum. © Pascal Vanhoecke

Programmeren met blokjes: 30-tal scholen zetten zich klaar voor provinciale FIRST Lego League Challenge-finale

GENTVrijdagochtend laten een dertigtal scholen het beste van hun kunnen zien in de FIRST Lego League Challenge-finale. Dat is een internationale STEM-wedstrijd waarbij jongeren zelf een robot bouwen én die opdrachten laten uitvoeren. Het bouwmateriaal: LEGO.

 1. ‘Vrienden’ van Vicky (34) bellen hulpdiensten niet na overdosis, nu riskeren ze tot vijf jaar cel: “Jullie treffen een verpletterende verantwoordelijkheid”
  PREMIUM

  ‘Vrienden’ van Vicky (34) bellen hulpdien­sten niet na overdosis, nu riskeren ze tot vijf jaar cel: “Jullie treffen een verplette­ren­de verantwoor­de­lijk­heid”

  Wie treft schuld aan de dood van Vicky Colyn (34)? Dat is de moeilijke vraag waarover de Gentse correctionele rechtbank zich moet buigen. Is ze zelf verantwoordelijk voor de overdosis die ze nam? Of pleegden haar ‘vrienden’ schuldig verzuim, toen ze haar probeerden op te lappen onder de douche, maar ‘vergaten’ de hulpdiensten te bellen? “Je moest het niet aan dokter Google gevraagd hebben, maar aan een echte dokter.”
  Gent
 2. MIJN STAD. Isolde Van Nieuwenhuyze (44) van De Frietketel: “Ik voel me geen veertiger tussen al dat jong volk”
  PREMIUM

  MIJN STAD. Isolde Van Nieuwenhuy­ze (44) van De Frietketel: “Ik voel me geen veertiger tussen al dat jong volk”

  “Burgers en snacks kan ik uitbesteden, maar ik zal zélf altijd achter het frietvet staan”, dat perfectionisme een mes is dat langs twee kanten snijdt, weet Isolde Van Nieuwenhuyze (44) als geen ander. “Een slechte recensie? Daar lig ik ‘s nachts van wakker.” Sinds 2018 staat ze aan het roer van de Frietketel, Gents meest geprezen frituur. Een gesprek over de treurwilgen aan de Lievekaai, de liefde voor haar klanten en frieten bakken in een oud herenhuis.
  Gent