Populaire groenten- en fruitgroothandel ziet 80% omzet verdwijnen door lockdown Gentse cafés en restaurants: “We zullen de liefde van onze klanten heel hard nodig hebben”
“Beste vrienden, mag ik vragen om jullie boodschappen de komende weken zoveel mogelijk lokaal of bij de kleine handelaars te doen?” De oproep van Pasquino De Vuyst, de man achter de populaire groenten- en fruitgroothandel Van Landschoot Bij Sint-Jacobs, liegt niet. Door de lockdown zag De Vuyst zijn omzet dit weekend in één klap met 80% dalen. “De Gentse horeca ziet af, we zullen solidair moeten zijn.”
Groenten- en fruitgroothandel Van Landschoot Bij Sint-Jacobs voorziet wekelijks zo’n 300 Gentse cafés en restaurant van verse groeten en fruit. Eigenaar Pasquino De Vuyst zat donderdagavond voor zijn televisietoestel toen premier Sophie Wilmès de sluiting van alle cafés en restaurants tot en met 3 april afkondigde. “Ik was speciaal wakker gebleven. Toen Wilmès de befaamde lockdown bekend maakte, moest ik toch even slikken. Ik besefte meteen: dit gaat ons veel geld kosten.”
Annuleringen
Dat blijkt nu ook. “De gewone winkel draait goed. Deze ochtend was het zelfs een echte stormloop. Geen hamstertoestanden, maar wel meer dan anders.” De groothandel is een heel andere verhaal. “Vrijdagochtend regende het annuleringen van bestellingen. Scholen die fruitbestellingen afbelden, heel veel restaurants ... Een kleine ramp. Heel veel zaken hadden we al in huis gehaald. De normale dingen zoals komkommers raken we nog wel kwijt, maar het zijn de specifieke dingen voor restauranthouders. Normaal is de gemengde sla tegen zaterdagmiddag uitverkocht, nu sta ik nog met 300 kilo overschot.”
Solidariteit
Gelukkig is er ook veel solidariteit. “Er is veel contact onder de collega’s. Zo heb ik bij een bevriende groetenhandel nog een pallet bloemkolen kunnen verkopen. Een traiteur is dan weer massaal paling in ’t groen en champignonsoep beginnen maken. Op die manier raken we ook van onze groene kruiden en champignons af. Het is van die solidariteit dat we het zullen moeten hebben. Vandaar ook mijn oproep. Ik merk dat jonge mensen steeds meer op zoek zijn naar authenticiteit. Bij ons vinden ze die. Wij maken het verschil door onze kwaliteit, het persoonlijk contact ... Nu is het aan onze klanten om ons te helpen.”
Heroriënteren
Ondertussen blijft de wereld wel draaien. “We proberen ons dezer dagen wat te heroriënteren. Mijn vaste medewerkers hebben nu meer tijd om alle frigo’s eens extra te kuisen. Normaal laten we dat door jobstudenten doen. Ik zie op Instagram dat ook veel restaurants bezig zijn met take-away initiatieven. We zullen maandag opnieuw moeten evalueren. Ik hoop voor al mijn collega’s in de horeca dat het beperkt blijft tot en met 3 april, maar zelfs dan zullen we de liefde van onze klanten heel hard nodig hebben.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMmantelzorg
‘Ik heb het idee dat ze het op mijn werk zien alsof ik twee extra vrije dagen heb’
Werk combineren met de zorg voor een van je ouders of kind, veel Nederlanders doen het. Makkelijk is het allesbehalve. 10 procent van de werkende mantelzorgers denkt na over stoppen met werken. Wat kun je doen om het vol te houden? -
Gent
Rani (43) wil Donkersteeg omvormen naar Lichtersteeg: “Een trekpleister voor inwoners en bezoekers”
De Donkersteeg is op zich al een pittoresk straatje, maar volgens Rani T’Kindt (43) kan er veel meer uit gehaald worden. De Gentse woont in de straat en opent er binnenkort een nieuwe bar. Samen met andere handelaars uit de steeg, vormt ze de Donkersteeg vanaf volgende week om naar de Lichtersteeg. Een gezellig straatje vol twinkelende lampjes. -
PREMIUMGENT
Hafsa El-Bazioui (34) nu ook schepen van Jeugd: “We moeten niet doen alsof er geen problemen zijn in Gent”
Nauwelijks zes maanden nadat ze voor het eerst schepen werd, krijgt Hafsa El-Bazioui (Groen) er de bevoegdheid Jeugd bij, na het vertrek van partijgenote Elke Decruynaere. “Ik zie vooral kansen. We moeten jongeren en studenten vertrouwen durven geven. En ze mogen ook al eens een fout maken”. -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?
-
Gent
Betoncentrale jaar geleden gesloopt, herinnering leeft verder in nieuw boek: “Met foto’s van het graffitiparadijs en getuigenissen van artiesten”
De betoncentrale aan de Oude Dokken werd een jaar geleden met de grond gelijk gemaakt. Tot grote spijt van de vele kunstenaars die er prachtige graffiti hadden achtergelaten. Om de pijn te verzachten, goot Stad Gent de herinnering in een boek. Met prachtige beelden van het bastion, net voor de sloop. -
Gent
Geen politie op de Blaarmeersen-bussen, wel extra veiligheidsmaatregelen na incidenten voorbije weken
Na een overleg tussen de burgemeester, vertegenwoordigers van De Lijn, NMBS, Securail, de Spoorwegpolitie in Gent, de Gentse politie en de stadsdiensten is beslist dat er streng zal worden opgetreden tegen amokmakers op en op weg naar de Blaarmeersen. Identiteitscontroles, plaatsverbod en politiebegeleiding worden verdergezet, maar politiebegeleiding òp de bussen komt er niet. -
Gent
Weer leven in oude flessenfabriek in Ledeberg: van nacho’s met stoofvlees tot yoga op zondag
Er is weer leven in de oude flessenfabriek in Ledeberg. Net zoals vorig jaar is er een gezellige zomerbar geopend met lekkere cocktails en heerlijke snacks. Je kan er ook petanquen, pingpongen, dansen, spinnen en zoveel meer.