Politieke aardschok in Gent: Sofie Bracke (Open Vld) gaat naar Israël, tegen de zin van coalitiepartners, maar met steun van extreemrechts
“Het is geen handelsmissie en laat ons dat er ook niet van maken. En ikzelf en het college zijn helemaal niet ongevoelig voor de situatie in Israël.” Daarmee verdedigde schepen Sofie Bracke (Open Vld) haar ‘inspiratiereis’ met VOKA naar Israël. Coalitiepartners Sp.a en Groen dienden nochtans een motie in tegen deze reis. Maar met de steun van N-VA, CD&V en Vlaams Belang kan Bracke toch gaan. Een pijnlijke opdoffer voor het Gentse samenwerkingscollege van Mathias De Clercq én een gevaarlijk precedent.
De stemming draaide vreemd uit. Groen en sp.a wilden niet dat Sofie Bracke naar Israël vertrok en dienden zelfs een voorstel in om die trip te schrappen, maar onthielden zich bij de stemming over het punt zelf. Daardoor was het resultaat: 3 stemmen van PVDA voor het annuleren van de reis van Sofie Bracke, 21 onthoudingen van sp.a en Groen, en 28 stemmen van Open Vld zelf, Vlaams Belang, N-VA en CD&V. Open Vld heeft er dus een punt doorgeduwd met een wisselmeerderheid met Vlaams Belang.
Technologiehoofdstad
Bracke wil Gent laten uitgroeien tot een technologiehoofdstad van Europa, zegt ze. “Vorig jaar nam ik deel aan een techtrip naar China. Toen heb ik mogen ervaren dat waardevolle contacten tussen de deelnemers, zeker in combinatie met inspirerende bezoeken, kunnen uitmonden in een versterkt beleid.” Vooral de Health-tech, de ontwikkeling op vlak van gezondheidszorg is wat Bracke naar Israël lokt, zegt ze. “Het UZ Gent bijvoorbeeld ontwikkelt zelf gentherapie om kanker- of hiv te bestrijden en biedt die behandelingen zonder winst aan. Behandelingen die anders onbetaalbaar zouden zijn.” En ook nog: “We gaan daar naartoe met een zeer kritische blik, niet met als doel samenwerkingsverbanden op te zetten met Israëlische bedrijven en instellingen, wel om met de Gentse partners verder te bouwen aan een Ghent Health District.” Bracke liet haar programma aanpassen, en schrapte de vier bedrijven die aan het Israëlische leger gelinkt worden uit haar schema.”
Breuk
Tom De Meester, die de kat de bel aanbond, begrijpt er niks van. “Israël is een land dat veroordeeld werd voor systematische schendingen van de mensenrechten. U staat hier helemaal geïsoleerd, zelfs uw eigen coalitiepartners steunen u niet!” Deckmyn van Vlaams Belang sneerde dat Groen nog steeds de baas is in het college en dat dat de liberalen op hun zenuwen werkt. En Anneleen Van Bossuyt van N-VA vindt dat er van het bezoek aan Israël niet meer moet gemaakt worden dan het is. Ze stelt evenwel dat de breuk in het college duidelijk is.
Sara Matthieu van Groen en Sven Taeldeman van sp.a mochten uitleggen waarom ze de missie van Bracke niet willen goedkeuren. “Wij vinden het veiliger om voorzichtig te zijn, en dus af te zien van een deelname aan de missie, zolang er geen duidelijk kader is over hoe Gent omgaat met de Israël-problematiek. We waarderen dat schepen Bracke haar programma aanpast, en hebben respect voor de moeilijke positie waar ze in zit, maar komen tot een andere conclusie”, aldus Matthieu.
CD&V in sleutelpositie
CD&V kreeg plots een sleutelpositie toebedeeld. Het hing van hen af of Bracke naar Israël mag of niet. “Er is een advies gekomen van onder meer de Stedelijke Adviesraad Noord-Zuidsamenwerking”, aldus Stijn De Roo. “Voor ons moest die reis voldoen aan de voorwaarden die zij stellen, en door haar programma aan te passen op basis van het advies van het STANZ, voldoet schepen Bracke wel degelijk aan die voorwaarden. Wij steunen haar dus in haar missie.”
Deze materie maakt geen deel uit van het bestuursakkoord, en dus mag elke meerderheidspartij hier een eigen mening over hebben
En dus kwam het op stemmen aan, in Gent, met het gekende resultaat. Sofie Bracke gaat in naam van het stadsbestuur naar Israël. Maar of Bracke nu trots moet zijn op haar wisselmeerderheid met Vlaams Belang valt te betwijfelen. Burgemeester Mathias De Clercq probeerde de meubelen nog te redden met: “Deze materie maakt geen deel uit van het bestuursakkoord, en dus mag elke meerderheidspartij hier een eigen mening over hebben.” Maar echt geloofwaardig kwam dat niet over, gezien iedereen weet dat het er al een week bovenarms opzit in het schepencollege. Deze beslissing zal ook implicaties hebben voor de rest van deze bestuursperiode, met 4 meerderheidspartijen. Want voortaan is niemand nog ‘moreel verplicht’ om met de meerderheid mee te stemmen. Met heikele thema’s die nog op tafel liggen, zoals de uitbreiding van de Lage Emissiezone en de sluiting van Camping Stropke om er maar een paar te noemen, kan dit stadsbestuur rare sprongen gaan maken. Wie dacht dat de komst van PVDA in de Gentse gemeenteraad niet voor een aardverschuiving zou zorgen, heeft bij deze ongelijk gekregen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGent
Buschauffeurs eisen overleg met De Lijn na twee incidenten met jongeren in enkele dagen tijd: “We willen nultolerantie, nu meteen”
De buschauffeurs zijn de agressie op de risicolijnen naar de Blaarmeersen en het provinciaal domein Puyenbroeck beu. Vakbond ACV eist dat het agressiecomité van De Lijn maandag wordt samengeroepen om het probleem aan te pakken. Afgelopen week moest de politie tweemaal tussenbeide komen omdat chauffeurs zich bedreigd of geïntimideerd voelden door groepen jongeren. Met de Gentse Feesten in aantocht vrezen de chauffeurs nog meer incidenten. “We willen weten wie die jongeren zijn en wanneer en waar ze opduiken.” -
VRAAG & ANTWOORD
‘Mag je autorijden met een koptelefoon op?’
‘Ik zie steeds meer mensen met een koptelefoon op achter het stuur van hun auto zitten’, schrijft lezer Hendrik de Groot in de wekelijkse vraag & antwoord-rubriek van onze autoredactie. ‘Ik heb het idee dat deze mensen de geluiden van buitenaf missen en daardoor niet goed kunnen reageren bij noodsituaties. Is dit niet verboden?’ -
Gent
Miljoeneninvestering in sporen moet goederenvervoer in Gentse haven opdrijven: “Langere treinen en 15% meer vervoer over spoor”
In North Sea Port Gent heeft spoorwegbeheerder Infrabel zijn investering van 33,5 miljoen euro voorgesteld. De nieuwe infrastructuur moet de weg effenen naar het doel om 15% van het goederenvervoer over het spoor te transporteren in de Gentse haven. “De toekomst van het vervoer over het spoor is cruciaal om industrie in ons land te kunnen houden”, zegt premier Alexander De Croo (Open Vld). -
PREMIUM
De rentes gaan weer omhoog, wat betekent dat voor ons spaargeld?
De tijd van negatieve rentes lijkt voorbij. Wereldwijd moet weer betaald worden voor geleend geld. Wie profiteert daarvan en wie betaalt de rekening? Vier vragen over de stijgende rente. -
Gent
File aan de Martelaarslaan door nieuw detectiesysteem raakt maar niet opgelost. “13 seconden groen licht, dat zorgt voor chaos”
Wie op de Martelaarslaan rijdt, staat met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de file. Oorzaak: het nieuwe detectiesysteem voor trams dat in september 2021 werd ingevoerd. Dat dat systeem invloed zou hebben op de doorstroming, was geweten, maar dat het voor zo’n fileleed zou zorgen, was niet voorspeld. Het Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn proberen het systeem beter afgesteld te krijgen.
-
PREMIUMGent
Aantal sociale woningen in Gent bereikt dieptepunt, maar dat valt eenvoudig te verklaren: “We slopen én investeren 39 miljoen euro”
Gent telt vandaag bijna 500 sociale woningen minder dan in 2011. Een pijnlijke vaststelling, al nuanceert schepen van Wonen Tine Heyse (Groen) de cijfers. “Ook ik wil meer sociale woningen”, klinkt het, “maar deze dip was onvermijdelijk.” -
Gent
De Kijk van Kurt: “Brusselse jongeren op de Blaarmeersen, the sequel”
Het moet voor onze schepen van Sport, Sofie Bracke, het gemakkelijkste debat ooit geweest zijn toen ze op AVS haar beleid rond de Blaarmeersen kwam verdedigen. Haar tegenstander, iemand van ‘Blaarmeersen Hekkenvrij’ koos ervoor om geen standpunten te verdedigen en het enkel stilletjes mompelend oneens te zijn met de schepen. Hoezeer moderator Pascal Vranckx ook probeerde om het gesprek spannend te houden, de schepen slaagde er met vlag en wimpel in ons te overtuigen van haar gelijk. In sé had de man wel een punt. In een ideale wereld zou iedereen vrij toegang tot het Gentse strand moeten krijgen en zouden zonnekloppers er niet als vogels in een volière moeten opgesloten worden. Dat we nog ver van die ideale wereld verwijderd zijn, zag ik ‘s avonds op hetzelfde AVS. Daar meldde de woordvoerster van De Lijn dat haar chauffeurs nultolerantie op geweld eisen, alsook politiebegeleiding op bussen van en naar de Blaarmeersen. Op het Journaal van de VRT zag ik dat dezelfde nozems die voor de overlast op de bussen en de Blaarmeersen hadden gezorgd, een trein zodanig hadden toegetakeld dat hij een tijd in Merelbeke moest blijven stilstaan. Naar verluidt hadden ze de locomotief van de wagons losgekoppeld en met de noodrem geknoeid. Door een paar slecht opgevoede idioten moeten we aan de Blaarmeersen dus in kooien onze zomer doorbrengen, moet er politie ingezet worden op het openbaar vervoer, en werd een duizendtal treinreizigers gegijzeld en ernstig in gevaar gebracht. Gelooft u er nog in dat dat gespuis passend zal gestraft worden? Ik ook niet. Mocht een van onze flikken zo’n low life een verdiend pak rammel geven, dan wordt de agent op non-actief gezet en heeft hij een onderzoek aan zijn broek. Wie angst en vernieling zaait en het voor iedereen verbrodt, mag voor mijn part voor lange tijd de doos in. -
De zin en onzin van een digitaal notitieblok
Ze duiken steeds vaker op, digitale notitieblokken: tablets puur om aantekeningen op te maken. Waarom kan dit handiger zijn dan pen en papier?