Politie en politiek bezorgd over steeds zwaarder vuurwerk tijdens jaarwisseling: “We hadden de situatie onder controle, maar toch”
GentHet was al met al ‘een vrij rustige nacht’, zo klonk het bij de politie op nieuwjaarsdag. Een uitspraak die bij heel wat politici in het verkeerde keelgat schoot, want er was wel degelijk heibel in de oudejaarsnacht. “Wij bedoelen dat we de situatie permanent onder controle hadden", verduidelijkt de korpschef nu.
“Het zwaarste probleem deed zich voor aan de Tolhuislaan”, licht korpschef Filip Rasschaert toe, na vragen van Johan Deckmyn (VB) en Anneleen Van Bossuyt (N-VA). “Daar bekogelde een minderjarige alle voertuigen van hulpdiensten met vuurpijlen en voetzoekers. Die kerel is ‘bestuurlijk weerhouden’ . Ook op het Sint-Baafsplein was het behoorlijk woelig. Daar hadden heel wat jongeren zich verzameld, en ze gooiden met bommetjes en zwaarder materiaal. We zijn enkele keren tussengekomen, en weer weggegaan als de boel kalmeerde. We zijn daar niet ‘weggejaagd’. Toen het voor de zoveelste keer escaleerde, en de bommetjes en vuurpijlen in alle richtingen vlogen, hebben we besloten het plein te ontruimen. Dat is kordaat maar rustig gebeurd. Dat er op een oudejaarsnacht niks zou gebeuren, dat is een illusie. Wat wij bedoelen met ‘rustig’, is dat we de situatie de hele nacht onder controle hadden. Hier is niet gebeurd wat in andere landen en steden te zien was. Wat niet wegneemt dat ook wij ons zorgen maken over het gebruik van steeds zwaarder pyrotechnisch materiaal (vuurwerk, red.), door onnozelaars die niet beseffen waar ze mee bezig zijn.”
Verwerpelijk
Burgemeester Mathias De Clercq deelt die mening. “Het gooien van voetzoekers en afsteken van vuurwerk kan niet, behalve van middernacht tot 1 uur op nieuwjaarsdag, en dat onder strikte voorwaarden. Wie dat buiten die periode doet, riskeert een GAS-boete. Alleen is het heel moeilijk vast te stellen wie wat gooide. Toch doet de politie in de periode voor Nieuwjaar echt moeite om op te treden. Op kerst zijn bijvoorbeeld 3 GAS-boetes voor bommetjes uitgeschreven. Tussen 31 december 8 uur ‘s morgens en 1 januari 6 uur ‘s morgens kreeg de politie 337 oproepen, waarvan 71 gingen over bommetjes en vuurwerk. Er zijn in die periode 6 PV’s uitgeschreven. Op oudejaarsnacht waren er ook op gerechtelijk vlak incidenten. Dat ging 6 keer over opzettelijke beschadigingen door vuurwerk, 6 keer over opzettelijke beschadigingen, en 1 keer over brandstichting door vuurwerk. Dat zijn allemaal totaal verwerpelijke feiten. Op oudejaarsnacht zijn nog eens 25 pv’s uitgeschreven, en 5 personen preventief weerhouden. De grootste problemen deden zich voor in Gent-centrum, Sint-Amandsberg en Wondelgem.”
Volgende maand zitten alle veiligheidsdiensten en de stad samen, om te overleggen over het gebruik van steeds zwaarder pyrotechnisch materiaal, en hoe ze daarmee om moeten gaan naar de volgende jaarwisseling toe.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGent
Aantal sociale woningen in Gent bereikt dieptepunt, maar dat valt eenvoudig te verklaren: “We slopen én investeren 39 miljoen euro”
Gent telt vandaag bijna 500 sociale woningen minder dan in 2011. Een pijnlijke vaststelling, al nuanceert schepen van Wonen Tine Heyse (Groen) de cijfers. “Ook ik wil meer sociale woningen”, klinkt het, “maar deze dip was onvermijdelijk.” -
Gent
Nieuwe buurtmoestuin geopend aan de Muide: tuintjes, een plantenasiel en zelfs een buitenklasje
Tot een jaar geleden waren er nog illegale kampementen te vinden, maar intussen bruist het er van het leven. Achter zomerbar Bar Bricolage opende woensdag een nieuwe moestuin voor de buurt. Een ontmoetingsplaats voor de bewoners van de Muide. -
GENT
Eivolle parkings en lang aanschuiven in het centrum op zonnige brugdag
Een mooie brugdag maar nét te fris om te zwemmen? De Gentse straten lopen overvol met dagjestoeristen en dat zorgt ook voor enig fileleed en parkeerfrustratie. “De ondergrondse parkings zitten vol, maar mensen blijven proberen”, klinkt het bij de politie. -
Sint-Amandsberg
Rozebroeken wil wereldrecord ‘bommetje’ vestigen op 25 juni: nu al inschrijven om mee te doen.
Het zwembad Lago Gent Rozebroeken bestaat in juni al 10 jaar, en dat mag gevierd worden. Dus willen ze daar het officiële wereldrecord ‘bommetje’ vestigen. Concreet: op 25 juni met minsten 350 tegelijk een sprong in het olympisch bad wagen. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda.
-
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
PREMIUMGENT
Frituur De Bargie heeft nieuwe eigenaar, maar moet toch verdwijnen: “Wegslepen om terug te zetten, dat zou toch te gek zijn?”
Frituur De Bargie, één van de laatste échte frietkoten in Gent, moet (even) weg. De vorige uitbater is failliet. Hoewel er een overnemer werd gevonden, moet de barak voor 1 augustus weggesleept worden. De standplaats moet namelijk opnieuw verkocht worden. Lees: er komt opnieuw een frietkot.