Aan de op- en afrit van de E17 in Gentbrugge werden auto's gecontroleerd op niet-essentiële verplaatsingen.
Volledig scherm
Aan de op- en afrit van de E17 in Gentbrugge werden auto's gecontroleerd op niet-essentiële verplaatsingen. © Wim Naert

Politie controleert actief op ‘niet-essentiële verplaatsingen’

Corona is geen grap, en ook de maatregelen die genomen worden, dienen te worden nageleefd. Omdat er nog steeds mensen zijn die de ernst van de situatie niet inzien, zit er voor de politie niks anders op dan actief controles uit te voeren, zelfs bij voertuigen.

“Waar woon je, waar ga je heen en waarom?” Het zijn vragen die de politie vandaag stelt aan automobilisten die op de grote invalswegen worden tegengehouden. Een maand geleden nog ondenkbaar, vandaag de harde realiteit. Want niet-essentiële verplaatsingen zijn verboden. 

Beschermd

“Omdat we merkten dat heel wat van die essentiële verplaatsingen met de auto gebeurden, houden we nu controles op de grote wegen”, zegt politiewoordvoerder Matto Langeraert. “Onze mensen zijn daarbij voorzien van handschoenen, mondmaskers en brillen. Tegen mensen die de regels overtreden wordt een proces-verbaal opgesteld.”

Ook op ‘samenscholingen’ wordt nog steeds gecontroleerd. Mensen die in parken of op pleinen ‘rondhangen’ worden aangesproken door de coronapatrouilles. Wandelen en joggen mag wel, maar zomaar ergens gezellig gaan zitten om van de zon te genieten, dat mag dus niet. Ook wie in grotere groepen rondloopt, wordt aangesproken. Met twee rondwandelen mag, of met het gezin samen. Maar dat is het dan ook. Hoeveel mensen dit weekend de regels overtreden zullen hebben, maakt de politie maandag bekend.

Volledig scherm
© Wim Naert
 1. ROA aan het werk in eigen stad: kunstig skelet siert gevel van het nieuwe GUM in de Plantentuin

  ROA aan het werk in eigen stad: kunstig skelet siert gevel van het nieuwe GUM in de Planten­tuin

  Het Gent Universiteitsmuseum, dat op 20 maart de deuren zou openen, is nog steeds gesloten. Maar als het in het najaar eindelijk open kan, is er wel een extra trekpleister. Street artist ROA heeft er de gevel onder handen genomen. ROA is een Gentenaar, maar het was lang geleden dat hij in eigen stad aan het werk was. De Plantentuin heropent op 6 juli, vanaf dan is het ROA-werk dus te bewonderen.
 2. Laura is op zoek naar motard die mama Karlien aanreed en vluchtte: “Wie stapt nu af en vertrekt dan weer?”
  PREMIUM

  Laura is op zoek naar motard die mama Karlien aanreed en vluchtte: “Wie stapt nu af en vertrekt dan weer?”

  Laura Praet (27) is op zoek naar de dader die vrijdagmiddag haar mama Karlien Clabots (56) met de motor aanreed aan de Nieuwe Vaart in Gent en vervolgens vluchtmisdrijf pleegde. Haar mama werd met spoed geopereerd aan een open scheenbeenbreuk en werd ook vandaag opnieuw geopereerd om haar verbrijzelde been te redden. “Wie zoiets doet, is geen mens maar een beest”, zegt Laura woest.
 1. Verpakkingsloze winkel OHNE pakt Oost-Vlaanderen in: “Ons loon? 1.200 euro per maand, voor het geld doen we het niet”
  PREMIUM
  REGIO

  Verpak­kings­lo­ze winkel OHNE pakt Oost-Vlaanderen in: “Ons loon? 1.200 euro per maand, voor het geld doen we het niet”

  In volle coronatijd opende in Nevele vorig weekend de vijfde verpakkingsvrije voedingswinkel OHNE zijn deuren, vijf jaar na de eerste winkel in de Gentse Steendam. In tussentijd kwam er nog een vestiging bij in Gent en zijn ook Zwalm en Aalst een OHNE rijker. “Het idee dat stedelingen meer open zouden staan voor het verpakkingsvrije concept dan mensen uit een kleinere gemeente, klopt niet.”
 2. Leerkracht (34) veroordeeld voor verkrachting leerling: “Hij werd hier op handen gedragen”
  PREMIUM

  Leerkracht (34) veroor­deeld voor verkrach­ting leerling: “Hij werd hier op handen gedragen”

  In de Gentse rechtbank van eerste aanleg is een leraar van Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem veroordeeld tot vier jaar celstraf, waarvan 30 maanden met uitstel. De 34-jarige man uit Wetteren stond er terecht voor aanranding van eerbaarheid en verkrachting van twee leerlingen. De middelbare school liet de leerkracht preventief schorsen. “S.D.B. heeft ons vertrouwen beschaamd”, zegt afgevaardigd bestuurder Bart Decancq. “Deze hele zaak is een regelrechte slag in ons gezicht.”