De Graslei op een zomerse dag tijdens de coronacrisis.
Volledig scherm
De Graslei op een zomerse dag tijdens de coronacrisis. © twitter.com/depoolreiziger

Pijnlijke foto van Graslei na zomerse feestdag: “Hier doen we alsof er niks aan de hand is”

Een berg vuilniszakken, vooral van fastfoodketens, ontsierden donderdag de Graslei. Het resultaat van een zomerse dag met veel passage langs de meest populaire ‘zonnebank’ van Gent. “Hier word ik kwaad van”, reageert schepen van Openbare Netheid Bram Van Braeckeveldt (Groen).

Het was een redelijk drukke dag in de stad vrijdag, vooral door de zomerse temperaturen. Er werd blijkbaar veel samen gegeten en gedronken, maar opruimen was een ander verhaal. Op Twitter deed de foto vol afval al snel de ronde. “We zijn nog altijd in een situatie van een halve lockdown, maar aan de Graslei in Gent leek het ‘s avonds alsof er niets aan de hand is. Kunnen we de lokale Quick en McDonald’s niet verplichten om statiegeld in te voeren op hun verpakkingen? Ik stel voor € 10!”, staat te lezen in de post. 

Schepen Van Braeckeveldt reageerde gepikeerd. “Te gemakkelijk om er van uit te gaan dat Ivago het weer zal komen opruimen. Statiegeld en herbruikbaar materiaal zou dit inderdaad voorkomen. Wij zijn trouwens al langer vragende partij voor statiegeld.

 1. Meest opvallend in actualiteitsdebat Brugse Poort: de afwezigheid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  Meest opvallend in actuali­teits­de­bat Brugse Poort: de afwezig­heid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  De hele gemeenteraad van maandagavond werd gevuld met het debat over de Brugse Poort, en de aanpak van de problemen daar. Verrassingen waren er daarbij niet, of toch niet inhoudelijk. Wat wél opviel: de ‘strategische’ afwezigheid van toekomstig Groen-schepen Hafsa El-Basioui. Zij liet zich op Facebook al negatief uit over de repressieve maatregelen in de buurt waar ze zelf woont. Die maatregelen zijn ingevoerd door de meerderheid waar ze deel van uitmaakt.
 2. Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeerplaatsen voor sneuvelen
  PREMIUM

  Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeer­plaat­sen voor sneuvelen

  Als de horecazaken weer open mogen, zullen de cafés en restaurants een groter terras mogen uitzetten op plaatsen waar dat mogelijk is. De stad werkt daarvoor aan een terrassenplan. “Maar het moet mogelijk zijn, en er moet een evenwicht zijn tussen horeca en andere spelers”, klinkt het. “We zullen creatief zijn, en als er een parkeerplaats moet sneuvelen om een terras uit te breiden, moeten we ook dat durven bekijken.”