De pandemisten vragen beleefd het woord in de gemeenteraad, maar worden genegeerd
Volledig scherm
De pandemisten vragen beleefd het woord in de gemeenteraad, maar worden genegeerd © VDS

Pandemisten voeren actie met vinger in de lucht in gemeenteraad, maar worden buitengegooid

GentOpnieuw hebben de Pandemisten actie gevoerd. Met een 80-tal trokken ze, gewapend met pamfletten, van het Pand in de Lange Steenstraat naar het Stadhuis. Daar zouden ze - zo kondigden ze aan - het woord ‘eisen’. Een 40-tal van hen nam gedisciplineerd, stil en met mondmasker, plaats in de publiekbanken en stak daar dan - zoals op school - de vinger op. Dat stoorde de raadsleden danig, en na enige (stevig) aandringen vertrok de groep.

 1. De Kijk van Kurt: “De laatste doet het licht uit… en de cd-speler”
  Gent

  De Kijk van Kurt: “De laatste doet het licht uit… en de cd-spe­ler”

  Stelt u zich eens voor dat u een slagerij uitbaat. En dat u dag in dag uit naarstig bezig bent met het bereiden van salami, paté en boerenworst. Er komt een klant binnen in uw slagerij, hij bestelt voor een aardig bedrag aan fijne vleeswaren en loopt vervolgens zonder betalen buiten. Dan belt u waarschijnlijk de politie, of u gaat zelf achter de klant aan met het mes waarmee u zopas een koe heeft uitgebeend. Stelt u zich nu voor dat u in een wereld leeft waarin u geen poot heeft om op te staan en dat het doodgewoon is dat uw klanten gratis uw waren mogen ophalen. Ook al investeert u bij de bereiding ervan in grondstoffen en arbeid. Bovenstaand scenario is de dagelijkse werkelijkheid waarin muzikanten al zo’n 20 jaar leven. Zij betalen dure studio’s en dito sessiemuzikanten om hun liedjes op te nemen en zien hun product vervolgens gratis en voor niets aangeboden worden op streaming-platformen. Diegenen die het zeldzame geluk hebben dat ze op de radio worden gedraaid, zien zo nog een beetje auteursrechten op hun rekening verschijnen. Als er geen wereldwijde pandemie heerst, brengen optredens geld in het laatje. Geld dat voor een stuk weer geïnvesteerd wordt in een plaat waar niemand voor betaalt. Dik 18 jaar geleden bracht ik met Biezebaaze een eerste album uit. Onze eerste single haalde de hitlijsten en onze cd ging als zoete broodjes over de toonbank. Music Boetiek in de Wondelgemstraat kocht en verkocht er honderden. Ik stuurde fans naar daar, een vriend van mij kocht er dozen tegelijk om aan al zijn kennissen te schenken. De kassa rinkelde in de Wondelgemstraat en bij ons. Music Boetiek sluit nu als laatste onafhankelijke Gentse cd-winkel deuren. Eigenaar René gaat met pensioen en er is geen overnemer. Ik wens René nog een lang en gezond leven toe. Bedankt voor het vertrouwen destijds!
 2. Krakers in Het Pand krijgen een week tijd om te vertrekken: “Ik ben niet bang van dreigementen, als het moet ga ik in hongerstaking”
  PREMIUM
  GENT

  Krakers in Het Pand krijgen een week tijd om te vertrekken: “Ik ben niet bang van dreigemen­ten, als het moet ga ik in hongersta­king”

  De ‘Pandemisten’, twee generaties krakers die sinds mei opnieuw de gebouwen op de Lange Steenstraat bezetten, kregen politiepost. Ze moeten binnen de zeven dagen het pand verlaten, zo niet komt de zaak voor de vrederechter. Woningent wil de krakers zo snel mogelijk uit het gebouw. Eén van de trekkers, Pol Dhuyvetter, is niet van plan om te vertrekken.