Openbaar Ministerie vordert hard voor bijzitters met kleine vertraging: “Te laat is te laat”
Op de derde themazitting rond het niet-naleven van de kieswetgeving moesten opnieuw bijzitters verschijnen die te laat of niet kwamen opdagen op de verkiezingen van 26 mei. Enkele bijzitters die slechts enkele minuten te laat waren, probeerden nog onder een boete uit te raken want “het kiesbureau moet wettelijk gezien pas om 7.45 uur samengesteld zijn.”
Wie amper een paar minuten te laat is om als bijzitter de burgerplicht te vervullen, riskeert net zoals bijzitters die niet komen opdagen boete. Wie de minnelijke schikking van 250 euro niet betaalt, moet voor de rechter verschijnen. Daar lopen de boetes op tot 600 euro, waarvan veelal een deel met uitstel wordt uitgesproken.
“Mijn cliënt had problemen met haar fiets en vond niet meteen het lokaal”, probeerde de advocaat van een Gentse vrouw die zeven minuten te laat was. “Ze wilde haar burgerplicht vervullen, maar is weer naar huis gestuurd.” “Te laat is te laat. Net zoals met een vliegtuig, moet je op tijd zijn”, antwoordde de procureur.
“Ik was te laat, al had ik me goed voorbereid”, zegt een Gentse vrouw. “Ik wilde op tijd zijn, maar ik vond ’s morgens de sleutels van mijn garage niet. Ik kon dus niet aan mijn auto. Ik ben te voet gegaan en heb nog een taxi geprobeerd, maar uiteindelijk was ik een kwartier te laat.” Omdat ze wel de bedoeling had om op tijd te zijn, vraagt ze een zo mild mogelijke straf.
Academisch kwartiertje
Een advocaat opperde dat wie een kwartier later is dan het tijdstip dat op de oproepingsbrieven staat, 7.30 uur, niet noodzakelijk te laat is. “Volgens de letter van de wet moet het kiesbureau om 7.45 uur samengesteld zijn. Dus iemand die om 7.45 uur aankomt, is eigenlijk stipt op tijd!” “Als iedereen pas om 7.45 uur aankomt, is het natuurlijk onmogelijk om het bureau nog samen te stellen”, wierp de procureur tegen.
“Wie te laat is, straft eigenlijk diegenen die wel op tijd zijn”, merkte de procureur op. “De laatkomers mogen dan namelijk beschikken omdat het bureau al samengesteld is en de anderen moeten blijven zitten.” Daar heeft de rechter een oplossing voor. “Wanneer ik zelf voorzitter ben van een kiesbureau, wacht ik tot iedereen er is. Zij die eerst aanwezig waren, mogen naar huis en de laatkomers moeten blijven”, legt ze uit.
Op 12 december horen de laatkomers hun straf.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
GENT
Dove vluchtelingen uit Oekraïne krijgen Vlaamse gebarentaal aan CVO Groeipunt
Oekraïense vluchtelingen die doof zijn, krijgen in Gent de kans om een opleiding Vlaamse Gebarentaal te volgen. Die is helemaal anders dan de Vlaamse Gebarentaal, wat integreren erg moeilijk maakt voor een groep die al een extra hindernis moet overwinnen. 42 deelnemers schreven zich in, de les is daarmee volzet. -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Gent
File aan de Martelaarslaan door nieuw detectiesysteem raakt maar niet opgelost. “13 seconden groen licht, dat zorgt voor chaos”
Wie op de Martelaarslaan rijdt, staat met een aan zekerheid grenzende waarschijnlijkheid de file. Oorzaak: het nieuwe detectiesysteem voor trams dat in september 2021 werd ingevoerd. Dat dat systeem invloed zou hebben op de doorstroming, was geweten, maar dat het voor zo’n fileleed zou zorgen, was niet voorspeld. Het Agentschap Wegen en Verkeer en De Lijn proberen het systeem beter afgesteld te krijgen. -
Gent
Rani (43) wil Donkersteeg omvormen naar Lichtersteeg: “Een trekpleister voor inwoners en bezoekers”
De Donkersteeg is op zich al een pittoresk straatje, maar volgens Rani T’Kindt (43) kan er veel meer uit gehaald worden. De Gentse woont in de straat en opent er binnenkort een nieuwe bar. Samen met andere handelaars uit de steeg, vormt ze de Donkersteeg vanaf volgende week om naar de Lichtersteeg. Een gezellig straatje vol twinkelende lampjes. -
Gent
Bekende Vlamingen trappen Kevin De Bruyne Cup af in Drongen, met verrassingsbezoek van King Kevin als hoogtepunt
Wat een dag! De Kevin De Bruyne Cup - een jeugdtoernooi in Drongen waar ploegen uit heel Europa aan deelnemen - is officieel van start gegaan. Bij wijze van inleiding, namen tientallen bekende Vlamingen het vrijdag al tegen elkaar op. Met als hoogtepunt een verrassingsbezoek van Kevin De Bruyne himself. De ster van Manchester City speelde op het einde nog een wedstrijd mee.
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
PREMIUMGent
Op gesprek bij Geert Merchiers, de Oost-Vlaamse procureur des Konings: “Je moet als magistraat niet in een ivoren toren wonen, maar met beide voeten in het leven te staan”
Top magistraat Geert Merchiers (57) is al een lange tijd gepokt en gemazeld binnen het parket van Oost-Vlaanderen waar hij al verschillende functies uitoefende. Als provinciaal procureur zet hij in Oost-Vlaanderen de lijnen uit over hoe criminelen in de provincie worden vervolgd. Wij hadden een gesprek met deze magistraat over zijn job, zijn blik op justitie en de uitdagingen van de toekomst. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer