Een studentenkamer in Upkot.
Volledig scherm
Een studentenkamer in Upkot. © RV / Upgrade Estate

Ook private verhuurders van studentenkoten geven huurkorting: “Ik wou zelf een compensatie vragen, maar mijn huisbaas was me voor”

Studenten die hun homes moesten verlaten van de UGent, hoeven maar de helft van hun huurgeld te betalen in april. Die beslissing doet echter de vraag rijzen: wat met private verhuurders van studentenkoten? Schepen van onderwijs Elke Decruynaere kan niemand verplichten, maar vraagt aan kotbazen om solidair te zijn. Sommigen doen dat alvast, door geen verbruikskosten aan te rekenen de komende maand.

Upkot is één van de grote verhuurders van studentenkoten in Gent. Om tegemoet te komen aan hun 2.500 huurders, hoeft geen enkel van hen verbruikskosten te betalen de komende maand. “Dat komt neer op 75 tot 90 euro per student”, zegt Nele Van Damme, co-manager van Upkot. “Daarbovenop zal er een extra tegemoetkoming komen voor de meest kwetsbare huurders. Dat is dan voor huurders wier ouders in een precaire situatie zitten door de maatregelen, of voor studenten die zelf hun kot betalen en hun studentenjob zijn kwijtgespeeld. Hoeveel we gaan tussenkomen in de huur, moeten we nog bekijken.” 

De studenten zullen gecompenseerd worden als ze bewijs kunnen voorleggen dat ze in aanmerking komen, ongeacht of ze hun kot verlaten hebben of niet. “We hebben niemand verplicht naar huis gestuurd. Wie naar huis wou, mocht dat doen. Wie op kot wou blijven, mocht dat ook, zolang ze afstand nemen van elkaar.”

Niemand dwingen

Schepen van onderwijs Elke Decruynaere (Groen) hoopt dat meer kotbazen solidair zullen zijn naar studenten toe. “Het zou een mooi signaal zijn. Huur betalen zal voor veel studenten een lastige zaak worden. Veel van hen betalen hun eigen huur, zonder hulp van hun ouders. Doordat velen hun studentenjob niet meer kunnen uitoefenen, zitten ze op droog zaad.” Decruynaere geeft aan dat ze niemand kan dwingen om de huur te verminderen. “Het is een beslissing die ze zelf moeten nemen, maar we zouden het wel waarderen.”

Robin, student Fysica en Sterrenkunde, kreeg een korting van zijn huisbaas.
Volledig scherm
Robin, student Fysica en Sterrenkunde, kreeg een korting van zijn huisbaas. © rv

Wat met kleine spelers?

Ook onder de kleine spelers zijn er zijn solidaire kotbazen. Robin Vande Vyver (20), student Fysica en Sterrenkunde, kreeg een korting aangeboden van zijn huurbaas. “Normaal betaal ik 540 euro per maand, verbruik inbegrepen. Vandaag liet mijn huisbaas me weten dat ik een korting van 150 euro krijg voor april. Daarnaast heeft hij beloofd dat de huurprijs niet zal stijgen volgend jaar. Ik ging zelf nog vragen naar een compensatie, maar mijn huisbaas is me voor geweest. In mijn vriendenkring heeft nog bijna niemand een korting ontvangen, hoewel dat voor sommigen een probleem kan worden. Nu ze hun studentenjob kwijt zijn, en hun ouders technisch werkloos, wordt het allemaal wat krapper. Ze zijn wel van plan hun huisbaas aan te spreken.”

Quote

Een volledige kwijtschel­ding van de huur is niet mogelijk. We moeten nog steeds een inkomen hebben om de lopende kosten te betalen. Onze verzekerin­gen en belastin­gen blijven spijtig genoeg doorlopen

Kotbaas Piet Van Moorhem

Piet Van Moorhem en Stefaan Van Steenberge besloten alvast dat hun huurders geen verbruikskosten moeten betalen de komende maand. “Ik heb zelf een restaurant dat verplicht moet sluiten tot midden april”, zegt Stefaan. “Intussen krijg ik wel kortingen, waardoor ik dacht: waarom zouden mijn studenten dat niet verdienen?” Volgens Dieter Senesael, een huurder van Stefaan, kwam die tegemoetkoming er pas na lang aandringen. “Uiteindelijk hebben we slechts 25 euro korting gekregen, terwijl vele kotbazen tot 50 procent van de huurprijs afdoen”, zegt hij. Zowel Stefaan als Piet geven aan dat een volledige kwijtschelding van de huur niet mogelijk is. “We moeten nog steeds een inkomen hebben om de lopende kosten te betalen”, zegt Piet. “Onze verzekeringen en belastingen blijven spijtig genoeg doorlopen.”

Studentenkamer.
Volledig scherm
Studentenkamer. © Eddy Vangroenderbeek
  1. Hafsa

    Hafsa

    Het is geen geheim dat het al eens rommelt in het Gentse stadhuis. De oppositie legt de meerderheid het vuur aan de schenen en binnen de coalitie komt het ook wel eens tot een echtelijke twist. Politiek voer je door te discussiëren en dus zal er in de interne keuken van de partijen ook wel eens met het servies gegooid worden. De afgelopen week was het van dattum bij Groen. Die partij zette bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen Hafsa El-Bazioui op haar lijst. Hafsa heeft Marokkaanse roots en draagt een hoofddoek. Zoiets staat chique op de lijst van een progressieve linkse partij, zal men bij Groen gedacht hebben. Dat Hafsa bijzonder intelligent is en zowat de enige in de partij met een sappig Gents accent, was ook mooi meegenomen. Hafsa haalde een hoop stemmen en zal vanaf 2022 schepen worden, tot zover klopte het Groene plannetje als een bus. Dat Hafsa ook een mening heeft, daar hadden ze bij Groen géén rekening mee gehouden. Via Facebook liet ze vorige week haar ongenoegen blijken over de aanpak van de burgemeester in de Brugse Poort. Als bewoonster van die wijk heeft ze recht van spreken, maar dat zagen ze bij Groen anders. Hafsa stuurde haar kat naar het Brugse Poort-debat op de gemeenteraad en daaruit maakte de oppositie op dat ze het zwijgen was opgelegd door boegbeeld Filip Watteeuw. Wat volgde, was een oorlogje op Twitter tussen Tom De Meester van PVDA en Filip Watteeuw. Watteeuw schold De Meester zelfs uit voor strandjutter. U ziet het, aan de Botermarkt gaat het om de inhoud. Een kennis van mij – eveneens van de Brugse Poort, met Marokkaanse roots en met een hoofddoek - denkt luidop dat de stad haar hele wijk wil laten verkommeren om er nieuwe, dure appartementen te bouwen. Of dat klopt weet ik niet, maar het zegt veel over het vertrouwen in de gemeentelijke politiek.