Volledig scherm
Hoewel er een mogelijkheid was om met de hackers in contact te komen -en losgeld te betalen- kon het bedrijf het probleem zelf oplossen. © Wannes Nimmegeers

Ook Gentse bouwmaterialenhandel slachtoffer van cyberaanval: “De rekening zal gepeperd zijn”

Charles De Witte, zaakvoerder van Bouwpunt O.V.B., is slachtoffer geworden van een cyberaanval. Sinds donderdag ligt de software van bouwmaterialenwinkel plat, maar de klanten ondervinden geen hinder. “Pen, papier en steengoede medewerkers. Dat houdt ons recht.”

Picanol is de laatste dagen niet uit het nieuws te branden. De productie bij de Ieperse weefmachineproducent ligt al even stil door een cyberaanval. Het bedrijf, waar zo’n 1.600 mensen werken, eist alle aandacht op, maar intussen worden ook heel wat Oost-Vlaamse firma’s gehackt. Zo maakte Bouwpunt O.V.B. - sinds 1936 een gevestigde waarde aan de Nieuwevaart in Gent - vorige week voor het eerst een cyberaanval mee. “Toen ik donderdag aankwam in mijn bedrijf merkte ik op dat mijn computer kuren had. Mijn bureaublad was volledig leeg. Onmiddellijk nam ik contact op met ons IT-bedrijf. Toen zij merkten dat ze niet binnen konden in ons systeem, kwamen ze de servers halen”, zegt zaakvoerder Charles De Witte (48).

Brute pech

De criminelen gingen bij Bouwpunt O.V.B. op dezelfde manier te werk als bij Picanol. Het systeem raakte op 15 december besmet met ransomware en raakte steeds verder geïnfecteerd. Hoewel het bedrijf investeert in de beveiliging van hun software raakten de criminelen toch binnen. “We hebben waarschijnlijk gewoon brute pech gehad”, licht De Witte toe. “Vergelijk het met dieven die met een vals zendertje voor garagepoorten rondlopen. Ze gaan van poort tot poort tot er eentje opengaat. Iedereen kan slachtoffer worden. Daarom raad ik elke zaakvoerder aan om zich hiertegen te verzekeren. Naast de factuur van mijn IT-bedrijf moet ik immers ook de dagen werk van mijn medewerkers betalen. Ik heb nog niet berekend wat deze grap me zal kosten, maar de rekening zal gepeperd zijn. Dat staat vast.”

Volledig scherm
Bouwpunt O.V.B. is al jarenlang een gevestigde waarde op de Nieuwevaart in Gent. © Wim Naert

Pen en papier

Het IT-bedrijf van Bouwpunt O.V.B. liet intussen weten dat alle documenten tegen morgenavond opnieuw op de servers zullen staan. Hoewel er een mogelijkheid was om met de hackers in contact te komen - en losgeld te betalen - kon het bedrijf het probleem zelf oplossen. Ook ondervonden de klanten geen hinder van het probleem. “Er werken vijftien mensen bij Bouwpunt O.V.B.”, zegt de zaakvoerder. “Zij hebben deze situatie enorm goed aangepakt. Heel wat van onze medewerkers zijn al tientallen jaren in dienst. Ze weten net als ik nog hoe we werkten voor al die software bestond. De voorbij dagen schakelden we even terug op pen en papier. We noteerden met de hand alle bestellingen. Die moeten we de komende dagen allemaal manueel overtypen in ons systeem. Dat wordt een hele klus. Al boden verschillende medewerkers zich spontaan aan om mij in het weekend wat te komen helpen. Op zo’n moment voel je je als werkgever gewaardeerd.”

  1. Humus

    Humus

    Als u als Gentenaar nog steeds denkt dat de door u verkozen burgemeester en schepenen uw waarden verdedigen zoals beloofd, dan bent u eraan voor de moeite. De eerder linkse kiezers onder u zullen niet zo’n hoge pet ophebben van het beleid in Israël. Dat land hecht namelijk weinig belang aan de mensenrechten van haar Palestijnse inwoners. Schepen Sofie Bracke wil erheen om – zo zegt ze – van Gent de Europese technologiehoofdstad te maken en dat is tegen de zin van oppositiepartij PVDA. De linkse meerderheidspartijen gaven PVDA gelijk en zo kwam blauwe Sofie niet aan genoeg stemmen om haar valies te mogen pakken. In een politiek systeem van meerderheid en oppositie is de kous dan af, maar de Israëlische zon schijnt zo verleidelijk dat blauw zich liet bijstaan door het Vlaams Belang om met een wisselmeerderheid toch te mogen vertrekken. In ons progressieve Gent werd alzo het cordon sanitaire gebroken! Dat Open VLD dan logischerwijs bij links in het krijt stond, werd op dezelfde gemeenteraad duidelijk. Toen de N-VA morde dat ‘Samen aan Zet’ voortaan ook gesubsidieerd activiteiten met een religieus en partijpolitiek karakter kan aanbieden, verdween Open VLD uit de zaal om niet te moeten stemmen tegen hun linkse coalitiepartners. U merkt het, ons college van burgemeester en schepenen is een hecht team met een duidelijke visie en een strak beleid. U begrijpt nu ook dat gelijk welk voorstel, hoe klein de steun ervoor in de meerderheid ook is, kan goedgekeurd worden. Wie tegen is, verlaat de zaal en desnoods worden Vlaams Belang en de andere oppositiepartijen erbij gehaald om aan een meerderheid te komen. De uitbreiding van de LEZ wordt binnenkort gestemd. De blauwe vrienden Mathias en Sami kunnen zich dan even op de gang verschuilen, Sofie zit dan met een bordje humus aan het strand van Tel Aviv.