Volledig scherm
Een beeld uit de bunker onder het Citadelpark © Nimmegeers

Ontdek de geheimen van de bunker onder het Citadelpark

Lang niet alle Gentenaars kennen de geheimen die het Citadelpark verbergt. Zo zit er onder de heuvel een bunker verscholen, gebouwd in 1939. Het was een commandobunker, geen gevechtsbunker, en de civiele bescherming heeft er na de oorlog z’n intrek genomen. Maar het gebouw is zeker een bezoekje waard.

Op 6 september zal het 75 jaar geleden zijn dat Gent werd bevrijd uit handen van de Duitsers. Dat weekend zal dat in Gent met veel luister herdacht worden. Speciaal voor die gelegenheid kan ook de bunker onder het Citadelpark bezocht worden, maar alle plaatsen daarvoor zijn helaas al bezet. Toch zijn er nog mogelijkheden tot bezoek, via Luc Van de Sijpe.

De bunker bevindt zich aan het Theodore Caneelpad, onder het paviljoen waar de Groendienst in huist. “Dat paviljoen werd bij het vertrek van de Duitsers in 1944 platgebrand, en ook de bunker zelf werd in brand gestoken”, zegt Van de Sijpe, die de geschiedenis van alle Oost-Vlaamse bunkers uitploos en online zette. “Dat deden ze door de brandstof uit de benzinestroomgroep die in de bunker stond, weg te laten lopen en in brand te steken. Alle deuren werden op een kier gezet, en de linoleum-vloer deed de rest. Alleen de telefoniekamer bleef gespaard. De uitgebrande bunker bleef zo staan tot 1947.”

De bunker zelf was bedoeld als commandopost, om via 156 sirenes volledig Oost-Vlaanderen te waarschuwen voor luchtaanvallen. Maar vermoedelijk is dat nooit gebeurd. De bunker was pas eind 1939 klaar en al snel werd hij ingenomen door de Duitse bezetter, die de bunker via ondergrondse gangen koppelde aan de Leopoldskazerne. Zij volgden vanuit de bunker de geallieerde luchtbewegingen.”

Na de oorlog

“Na 1947 nam de civiele bescherming de bunker in gebruik, uiteraard na een hoop opsmukwerk, om radioactiviteit te meten. In 1973 was er zelfs een plan om de bunker te verdubbelen in oppervlakte, maar dat is niet gebeurd. Wel werd hij doorgetrokken naar een kazemat, die nu nog steeds bij het complex hoort. Na de val van de Berlijnse muur in 1989 werd de werking stilgelegd en werd de bunker nutteloos, maar Tsjernobyl moeten ze hier wel nog gemeten hebben. Sinds 1991 wordt de bunker niet meer gebruikt, en intussen is hij eigendom van de stad.”

De bunker loopt tot 90 meter ver onder de grond, de vreemde schouwen in het struikgewas zijn nooduitgangen en verluchtingsgaten. Beneden getuigen vooral de zware stalen deuren van het oorlogsverleden, verder is er eigenlijk weinig ‘oorlogsverleden’ te zien, behalve veel gangen en ruimtes. Van de Sijpe is ervan overtuigd dat er onder de Gentse ondergrond, zowel in het centrum als in de zone Leopoldskazerne, nog een groot netwerk van ondergrondse gangen ligt.

Wie de bunker wil bezoeken, in groep of individueel, kan daarvoor contact opnemen met Luc Van de Sijpe via zijn website bunkergordel.be. Daar staat ook een hele geschiedkundige uitleg over het complex.

Volledig scherm
Onder dit paviljoen in het Citadelpark bevindt zich de bunker. © Nimmegeers
Volledig scherm
Luc Van de Sype weet alles over de bunker, en geeft er rondleidingen. © Nimmegeers
Volledig scherm
De ‘schouwen’ in het struikgewas van het Citadelpark zijn nooduitgangen en verluchtingsgaten van de bunker. © Nimmegeers
Volledig scherm
De ‘schouwen’ in het struikgewas van het Citadelpark zijn nooduitgangen en verluchtingsgaten van de bunker. © Nimmegeers
Volledig scherm
Via een trap bij de Groendienst kom je, ongeveer drie verdiepingen lager, in de bunker. © Nimmegeers
Volledig scherm
De toegang tot de bunker. © Nimmegeers
Volledig scherm
Een oude stroomgroep in de kazemat, die aan de bunker werd toegevoegd. © Nimmegeers
Volledig scherm
© Nimmegeers
Volledig scherm
De telefoniecel in de bunker, het enige deel dat niet door de brand werd vernield. © Nimmegeers
Volledig scherm
Een keukentje in de bunker, geplaatst door de Civiele Bescherming in de jaren na de oorlog. © Nimmegeers
Volledig scherm
Een uitbreiding van de bunker, bijgebouwd door de Civiele Bescherming. © Nimmegeers
Volledig scherm
In deze kamer werd de radioactiviteit gemeten en bijgehouden voor verschillende deelgemeenten. © Nimmegeers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement