Voor het experiment werd 'Sammeke' opgesteld aan de Zuiderlaan.
Volledig scherm
Voor het experiment werd 'Sammeke' opgesteld aan de Zuiderlaan. © rv

Onderzoek UGent: “Gentse superflitspaal Sammeke doet trager rijden... en dan weer versnellen”

Heeft het zichtbaar opstellen van semi-vaste snelheidscamera’s, zoals de LiDAR superflitspaal, een invloed op het rijgedrag van bestuurders van motorvoertuigen? Jelle De Kock en professor Wim Hardyns (Universiteit Gent) zochten het uit.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. De coronacijfers in Gent van zaterdag 26 september

    De coronacij­fers in Gent van zaterdag 26 september

    Uit de nieuwe bevestigde cijfers van Sciensano is gebleken dat er in Gent, op één dag 33 besmettingen met corona zijn bijgekomen. Een dag eerder waren dit er nog minder dan 5. Het totaal aantal gevallen over de laatste 14 dagen komt zo op 369. Sciensano heeft enkele alarmdrempels gedefinieerd op basis van het aantal gevallen per 100.000 inwoners over de laatste 14 dagen. Dat getal komt voor Gent op 140 te liggen. Omdat Gent meer dan 100 gevallen heeft, overschrijdt de stad op dit moment alarm niveau 4 en krijgt hiermee een rode kleur. Dit is de hoogst gedefiniëerde alarmdrempel. De cijfers van Sciensano worden dagelijks gepubliceerd.
  2. Overpoort

    Overpoort

    Gent is de grootste studentenstad van het land, ons stadsbestuur weet dat. Afgelopen maandag begon het academiejaar, ons stadsbestuur wist dat ook. Overal in Vlaanderen stijgen de coronacijfers, dat hoort ons stadsbestuur te weten. De Overpoort is dé plaats waar de studenten elkaar na enkele maanden vakantie opnieuw zouden treffen. Je zou denken dat ons stadsbestuur dat had kunnen inschatten maar niets bleek maandagavond minder waar. Uit schrik voor een overrompeling hielden de meeste café-uitbaters van de Overpoort hun deuren gesloten. Zij liepen in dit economisch rampjaar liever een vette recette mis dan deel te nemen aan de ontsteking van een coronabom. Zij toonden gezond verstand, ons stadsbestuur niet. Dat zag geen nut in voorzorgsmaatregelen, zij rekenden –om het met de woorden van de burgemeester te zeggen- op de burgerzin van de studenten. Die jongelui hebben hun vakantie uitgezeten in een gehucht in het Vlaamse hinterland waar door de coronamaatregelen nog minder te beleven viel dan normaal, en werden maandag op elkaar en op de Overpoort losgelaten. Op hun burgerzin werd dus blindelings vertrouwd. Rond 22.30 uur werd pijnlijk duidelijk dat er van burgerzin geen sprake was en moest de hele straat hermetisch worden afgesloten. Onze burgervader reageerde streng op de overrompeling en dreigde ermee de Overpoort voor onbepaalde tijd te sluiten. De totale onverschilligheid sloeg om in repressie. Een indrukwekkend aantal politiemensen werd en wordt voortaan ingezet om de boel in goede banen te leiden. Als portiers dus, maar dan een stuk duurder voor de samenleving. Dat onze agenten elders dringender en nuttiger werk zouden kunnen leveren, zien we elke week in Niveau 4 op VIER. Was een beetje voorbereiding op de terugkomst van de studenten te veel gevraagd van ons stadsbestuur?