Oldtimers collectie Mahy keren (voor even) terug naar Gent: “Verwacht je niet aan mooi opgeblonken wagens”
GentDe collectie oldtimers van de familie Mahy keert voor een stukje terug naar Gent. Jarenlang stonden de wagens opgesteld in circus Mahy in de Lammerstraat, maar daar zijn ze inmiddels meer dan dertig jaar verdwenen. Nu wordt een veertigtal exemplaren tentoongesteld in de Vynckier-site aan de Nieuwevaart. “We tonen de historische wagens op een historische locatie”, zegt collectioneur Michel Mahy.
Garage Mahy en het Wintercircus in de Lammerstraat. Veel Gentenaars noemen nog steeds in één adem. Het historische pand aan het Zuid, momenteel in volle ontwikkeling, zat decennialang tot de nok gevuld met oldtimers. Maar toen de collectie uit zijn voegen barstte, verhuisde de familie Mahy de omvangrijke collectie naar Leuze, een gemeente in de provincie Henegouwen.
De verzameling, met bijna duizend unieke exemplaren, geniet intussen wereldfaam. Van heinde en verre trekken oldtimerfanaten naar het Waalse dorp, maar Michel Mahy, de derde telg in rij, mist de aandacht van het grote publiek. Daarom brengt hij begin september ongeveer veertig wagens voor het eerst in meer dan dertig jaar terug naar Gent. Met een tentoonstelling in de verlaten Vynckier-site aan de Nieuwevaart, wil hij zijn passie delen met de Gentenaar.
“Alles past in elkaar”, zegt Mahy. “We tonen historische wagens op een historische locatie. Verwacht je trouwens niet aan mooi opgeblonken oldtimers. In Leuze stellen we een driehonderdtal wagens tentoon aan het publiek, maar er staan ook nog eens honderden auto’s op reserve. De exemplaren zijn volledig doorleefd. Zo zit er eentje bij die jarenlang dampen van batterijzuur over zich heen kreeg. Elke wagen draagt een bijzonder verhaal met zich mee.”
(lees verder onder de foto’s)
Bijhorend boek
Bij de tentoonstelling hoort ook een boek. Fotograaf Wouter Rawoens pikte uit de stock de meest bijzondere wagens. Die sleurde hij een fotostudio binnen. “Ik fotografeerde de oldtimers tegen een witte achtergrond. Nieuwe auto’s zie je altijd op die manier: afgelikt in een haast klinische omgeving. Nu zet ik oldtimers volledig ‘in hun jus’ in dezelfde setting. Een mooi contrast.”
De foto’s zijn ook op groot formaat te zien in Vynckier. “Zo kunnen nog meer wagens tonen”, vult Mahy aan. “Het is immers eenvoudiger om fotokaders in een container te steken, dan onze volledige collectie. Ook willen we met ons boek het museum naar de salontafel brengen. Het is een echt kijkboek geworden met aanstekelijke verhalen. Ideaal om gasten mee te plezieren.”
Info:
Tickets voor de tentoonstelling zijn te boeken via www.expo-mahy.be/nl. Voor volwassenen bedraagt de toegangsprijs 18 euro. Maar wie de kortingscode ‘IKLEESHLN’ invult, betaalt slechts 15 euro.
Lees ook:
- Belangrijke overname in Gentse garagewereld: zeg niet langer ‘Garage Mahy’, maar ‘Garage Valckenier’
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMGent
Strijkt technoclub Kompass dan toch neer op veelgeplaagde Arsenaalsite? “Oude industriële kader past perfect bij ons concept”
Na twee brandstichtingen is de Arsenaalsite in Gentbrugge talk of town. Projectontwikkelaar Revive wil deze zomer de deuren openen. En ook technoclub Kompass aast er nog steeds op een vaste stek, blijkt nu. “Het moet dan wel binnenkort gebeuren”, zegt organisator Jens Grieten. “De maanden tikken weg.” -
Energierekening
Ad: ‘Ik heb zelf ventilatoren onder de radiator geklikt voor optimale verwarming’
Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander. Vandaag: Ad Voermans (66) uit Rijen, bij Breda. -
Gent
Nog deze zomer tijdelijke invulling op Arsenaalsite. “Maar pas als brandweer en architect go geven”
“Zowel de stad, de eigenaar als organisator Revive hebben nog steeds de intentie om de tijdelijke invulling op de Arsenaalsite deze zomer te laten starten.” Deze zomer dus, en niet meer in juni zoals gehoopt. En de brandweer en een architect zullen eerst (een deel van) de site veilig moeten verklaren eer er iets kan gebeuren. -
PREMIUMGent
Zó duur is wonen in Gent: gemiddelde Gentenaar moet 10 jaar sparen -zonder één cent uit te geven- om woning te kopen
Op tien jaar tijd kwamen er in Gent bijna 20.000 extra woningen bij. Géén enkele stad in Vlaanderen doet beter, en toch schieten de prijzen pijlsnel de lucht in. Hoe kan dat? En hoe lossen we het op? De meningen zijn verdeeld. -
Gent
Gerenommeerd restaurant weer open, nadat chefkok Tom (35) te horen kreeg dat hij terminaal is: “We weten niet hoelang we nog hebben, maar we gaan er het beste van maken”
Toen Tom Van Lysebettens (35) te horen kreeg dat hij maar twee à drie jaar meer te leven heeft, wou hij geen verre reis meer maken of bungeejumpen. Hij en zijn vrouw Alison Roels (34) wilden vooral hun restaurant opnieuw openen, al was het maar voor even. Een maand nadat ze het nieuws hadden gekregen, staan de reservaties weer open. Cochon de Luxe is back.
-
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
Gent
Rani (43) wil Donkersteeg omvormen naar Lichtersteeg: “Een trekpleister voor inwoners en bezoekers”
De Donkersteeg is op zich al een pittoresk straatje, maar volgens Rani T’Kindt (43) kan er veel meer uit gehaald worden. De Gentse woont in de straat en opent er binnenkort een nieuwe bar. Samen met andere handelaars uit de steeg, vormt ze de Donkersteeg vanaf volgende week om naar de Lichtersteeg. Een gezellig straatje vol twinkelende lampjes. -
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk.