Olexiy Lyamtsev, een Oekraïense vluchteling, vond werk bij de UGent als imker.
Volledig scherm
Olexiy Lyamtsev, een Oekraïense vluchteling, vond werk bij de UGent als imker. © UGent

Oekraïense vluchteling wordt imker van UGent: “Een vriend draagt nu zorg voor onze boerderij”

GentVier maanden geleden ontvluchtte Olexiy Lyamtsev (44) de oorlog in zijn thuisland, Oekraïne, samen met zijn vrouw en drie kinderen. Vandaag verzorgt hij de bijen van een onderzoeksgroep van de Universiteit Gent. Hij is enorm dankbaar voor de kans, maar mist zijn boerderij en zijn eigen bijen thuis. “We weten niet of ze de oorlog zullen overleven”, klinkt het.

  1. DE ZAAK JESPERS. Gevallen onderzoeksrechter trouwt in gevangenis, maar komt zo weer in de problemen: “76 miljoen? Er staat maar 23.000 frank op mijn rekening”
    PREMIUM
    GENT

    DE ZAAK JESPERS. Gevallen onderzoeks­rech­ter trouwt in gevangenis, maar komt zo weer in de problemen: “76 miljoen? Er staat maar 23.000 frank op mijn rekening”

    Na het arrest in het assisenproces werd het niet stil rond de gevallen onderzoeksrechter Guy Jespers. Vijf weken later trouwden hij en zijn minnares Ghislaine Clyncke in de Gentse gevangenis. Hoe ze elkaar leerden kennen, is al een verhaal op zich. Jespers werd in de gevangenis fout behandeld, waardoor hij al na 2,5 jaar als ‘een plant’ vrijkwam. En Clyncke zat in 1983 op haar beurt zeven maanden in de cel, met dank aan alweer een ‘foute vriend’ die haar man leerde kennen achter de tralies.