Oekraïense vluchteling wordt imker van UGent: “Een vriend draagt nu zorg voor onze boerderij”
GentVier maanden geleden ontvluchtte Olexiy Lyamtsev (44) de oorlog in zijn thuisland, Oekraïne, samen met zijn vrouw en drie kinderen. Vandaag verzorgt hij de bijen van een onderzoeksgroep van de Universiteit Gent. Hij is enorm dankbaar voor de kans, maar mist zijn boerderij en zijn eigen bijen thuis. “We weten niet of ze de oorlog zullen overleven”, klinkt het.
Olexiy voelt zich als een vis in het water tussen de bijen, maar de oorlog in zijn thuisland knaagt voortdurend op de achtergrond. Vier maanden geleden kwam hij hier aan met zijn gezin. Ze hadden alles achtergelaten. “We wilden zo snel mogelijk werk vinden toen we hier aankwamen. Via een vriend kwam ik bij een onderzoeksgroep van de Universiteit Gent die onderzoek doet naar bijen.”
We hopen dat hij bij het werken met de bijtjes even de realiteit van de oorlog kan vergeten
Olexiy is al heel zijn leven gepassioneerd door bijen. Zijn grootvader was imker, en de fascinatie is altijd blijven hangen. Meer dan tien jaar geleden kwam hij al eens naar ons land om voor Thermote & Vanhalst – een heftruckbedrijf in Waregem – te werken als verkoper. Een collega verzorgde bijen in zijn vrije tijd, en raadde Olexiy aan om een beginnerscursus te volgen bij de imkersbond van Ingelmunster. Zo gezegd, zo gedaan.
Noodlot
Na vijf jaar keerde de Oekraïner terug naar Zaporizja in het zuidoosten van Oekraïne, waar hij zelf bijen begon te kweken op zijn bioboerderij. “We zijn begonnen op kleine schaal, maar met de hulp van mijn vrouw groeide dat in korte tijd uit tot veertig kolonies”, blikt Olexiy terug. “Ook mijn dochters, van zes en acht jaar oud, hadden de microbe te pakken en hielpen mee.”
Het gezin teelde ook fruit en zoete aardappelen. Alles liep vlot, tot de oorlog uitbrak. “We hebben lang getwijfeld, maar toen de gevechten te dichtbij kwamen, was het niet meer veilig voor de kinderen. Uiteindelijk hebben we besloten om alles achter te laten.” Olexiy had gelukkig nog veel Belgische vrienden die hem hielpen om naar hier te komen. Zijn oude bijenleraar bracht hem in contact met een onderzoeksgroep van de UGent die onderzoek voert naar wilde bijen, onder leiding van professor Dirk de Graaf. Na een geslaagd gesprek, mocht Olexiy er aan de slag als imker.
Gemis
Olexiy werkt nu al meer dan een maand als imker op de faculteit Wetenschappen. Daarnaast inventariseert hij ook de museumcollectie van de Eva Crane Trust, een kenniscentrum voor imkerij. “We hebben soms handen te kort, dus we zijn heel tevreden met Olexiy zijn hulp”, glundert professor de Graaf. “Hij heeft meerdere diploma’s op zak en een rijke ervaring in het bedrijfsmanagement, wat hem overgekwalificeerd maakt voor deze job, maar hij heeft de kans met beide handen gegrepen. We hopen dat hij bij het werken aan de bijtjes even de realiteit van de oorlog kan vergeten.”
Het gezin van Olexiy stelt het goed, ondanks de zware rugzak die ze meedragen. De kinderen lopen hier school, zijn vrouw vond ook werk, en samen volgen ze lessen Nederlands. Toch kijken ze uit naar de dag dat het weer veilig is in hun thuisland. “Een vriend van mij draagt nu zorg voor de boerderij en de bijen, maar we weten niet hoelang de oorlog zal duren. Er woeden hevige gevechten in de streek. Of de boerderij die zal overleven, is niet zeker.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
Van ‘blijf je werken als je de Lotto wint’ tot ‘hoe maak je ruzie met je baas: “Dit boek bevat alles wat je moet weten over jobs”
18 knappe koppen van de UGent hebben samen een boek geschreven. Het is géén saaie materie, maar een praktische gids over ‘werk’ en alles wat daarbij komt kijken. Het is - uiteraard - gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek, maar wel gebracht in mensentaal en gericht op een breed publiek. -
Rijstevlaai en soezen: dit kan iedere beginnende thuisbakker maken
Iedereen is gek op zoetigheid. Natuurlijk kan je hiervoor naar de bakker bij jou om de hoek gaan, maar veel bakrecepten kun je heel makkelijk zelf maken. Twee patissiers geven inspiratie voor de makkelijkste bakrecepten waar iedereen mee aan de slag kan. -
PREMIUMGENT
DE ZAAK JESPERS. Gevallen onderzoeksrechter trouwt in gevangenis, maar komt zo weer in de problemen: “76 miljoen? Er staat maar 23.000 frank op mijn rekening”
Na het arrest in het assisenproces werd het niet stil rond de gevallen onderzoeksrechter Guy Jespers. Vijf weken later trouwden hij en zijn minnares Ghislaine Clyncke in de Gentse gevangenis. Hoe ze elkaar leerden kennen, is al een verhaal op zich. Jespers werd in de gevangenis fout behandeld, waardoor hij al na 2,5 jaar als ‘een plant’ vrijkwam. En Clyncke zat in 1983 op haar beurt zeven maanden in de cel, met dank aan alweer een ‘foute vriend’ die haar man leerde kennen achter de tralies. -
Skivakantie: hier zijn winterbanden en sneeuwkettingen verplicht
Heel wat Nederlanders gaan binnenkort weer met de auto op skivakantie. Maar hoe zit het met de verplichting tot winterbanden? En hoe bevestig je sneeuwkettingen? Dit zijn de belangrijkste regels. -
Gent
1.000 sluikstortmeldingen per week in Gent: “97% wordt binnen de 66 uur na melding opgeruimd”
De meldings-app voor sluikstorten wint aan populariteit. In 2022 kwam al 64% van de meldingen van sluikstorten binnen via die app. “Dat is goed, en tegelijk ook slecht nieuws”, vindt Stijn De Roo (CD&V). “Want de kern van het probleem - sluikstorten dus - blijft bestaan.”
-
column
Om vijf uur ’s ochtends je bed uit, net als Obama: waarom we graag succesvolle mensen nadoen
Thijs Launspach is psycholoog en stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: routines van succesvolle mensen -
-
-
GENT
‘Toeterprotest’ vangt ook bij truckers tegenwind: “Maar we moeten wél een oplossing vinden, dit is niet veilig”
Op het parkeerterrein in Gentbrugge, net voor het viaduct waar de snelheid voor vrachtwagens plots naar 70 kilometer per uur zakt, verzamelden zaterdagochtend vakbondslieden van het ABVV-BTB en camionneurs. Niet om te claxonneren. “Maar twee snelheden op dit drukke punt, dat is om ongelukken vragen.” -
PREMIUMGent
De oudste muurschildering in olieverf vind je in het Groot Vleeshuis. De rijke geschiedenis van een hal die ooit een kapel, een postkantoor en een vismarkt huisvestte
Het Groot Vleeshuis, een gebouw dat elke Gentenaar wel weet staan, maar eigenlijk te weinig kent, bevindt zich in het oog van een storm. Die storm gaat over de invulling van het gebouw, dat eindelijk gerestaureerd zal worden. De stad wil er een overdekte fietsenstalling van maken. Zorgt dat ervoor dat Gentenaars en toeristen de hal en de prachtige muurschildering die daar verstopt zit beter leren kennen?