Lies en haar zoontje ontdekken recepten in de straat.
Volledig scherm
Lies en haar zoontje ontdekken recepten in de straat. © rv

Nu kinderen hun berentocht hebben, kunnen volwassenen op receptentocht

Doorheen het hele land vind je teddyberen achter vensterbanken, zodat kinderen ze kunnen tellen tijdens een wandeling in de buurt. Opdat volwassenen zich kunnen bezighouden tijdens een ommetje, stelde het Gentse Curieus voor om recepten te delen.

Curieus is een cultureel huis in Gent, met een groot maatschappelijk engagement. Hun initiatieven zijn er steeds op gericht om mensen met elkaar te verbinden. Tijdens de maatregelen trachten ze hun missie verder te zetten, van achter gesloten deuren. Dat doen ze door een ‘receptendialoog’ op te starten. “Wat voegt mensen meer bijeen dan het lievelingsgerecht van je buren op tafel toveren?”, vraagt Sanne Standaert van Curieus.

Het principe is heel eenvoudig: print de invulposter af die op de website van Curieus staat, noteer je favoriete gerecht en hang de poster aan je gevelraam. Misschien doen enkele buren wel hetzelfde. Zo worden de wandelingen in de buurt toch wat spannender, en misschien zelf een inspiratie.

Nu kinderen op berentocht gaan, kunnen volwassenen jagen op recepten in de buurt.
Volledig scherm
Nu kinderen op berentocht gaan, kunnen volwassenen jagen op recepten in de buurt. © Peter Driesen
Recepten delen voor de buren op wandel.
Volledig scherm
Recepten delen voor de buren op wandel. © rv
 1. Stad werft vierde flatwachter aan, maar wat doet die? “Bewoners spreken me aan voor eender wat, van een bananenschil op de gang tot sluikstorten”

  Stad werft vierde flatwach­ter aan, maar wat doet die? “Bewoners spreken me aan voor eender wat, van een bananen­schil op de gang tot sluikstor­ten”

  Het stadsbestuur werft een vierde ‘flatwatcher’ aan, maar wat houdt dat precies in? Kristof Ellertz (48) is al twee jaar flatwatcher voor de sociale hoogbouw aan de Watersportbaan. Daar fungeert hij als een wandelend aanspreekpunt. Bewoners kunnen bij hem terecht voor burenruzies, gesloten deuren, persoonlijke problemen, eender wat. Kristof zorgt zelf voor een oplossing of neemt contact om met wijkpartners om het probleem op te lossen. “Het is een klein beetje een roeping.”
 2. Flik/presentator Johan Dhaene met pensioen: “Ik lag op het dak van Delhaize in de tijd van de Bende Van Nijvel, maar werkte minstens even graag met de mensen in de wijk”
  PREMIUM

  Flik/presentator Johan Dhaene met pensioen: “Ik lag op het dak van Delhaize in de tijd van de Bende Van Nijvel, maar werkte minstens even graag met de mensen in de wijk”

  Na 37,5 jaar dienst hangt Johan Dhaene (58) vrijdag zijn politiekepie aan de haak. “Ik zou graag nog voortdoen, maar mijn bobijntje is af”, zegt hij. “Ik heb een prachtige loopbaan gehad, met al die mooie herinneringen kan ik gerust nog enkele jaren verder.” Johan was niet enkel bekend als flik, maar ook als presentator op de radio en van de populaire Flikkendagen.