Zondag 7 juni is er opnieuw een koopzondag, de eerste na de lockdown.
Volledig scherm
Zondag 7 juni is er opnieuw een koopzondag, de eerste na de lockdown. © Wannes Nimmegeers

Nu de winkels weer open zijn, komen ook de koopzondagen terug

Wekenlang waren zo goed als alle winkels dicht, en dus hebben die wel wat in te halen. Gelukkig mogen ook meteen de koopzondagen weer starten, meldt Veli Yüksel. 7 juni is de eerste al.

“Na afweging van de pro’s en de contra’s werd in de taskforce handel en horeca (een uitbreiding van het Dagelijks Bestuur van PuurGent) beslist om de koopzondag van juni te behouden en die ook te laten promoten door PuurGent.” Dat antwoordt schepen van middenstand Sofie Bracke op een vraag van Veli Yüksel. “Ook de service gratis openbaar vervoer wordt vanaf juni weer ingezet. PuurGent wijst in de communicatie en promotie op de veiligheidsmaatregelen die zowel door de Lijn als door de winkeliers worden genomen zodat het voor iedereen veilig is om te komen (run)shoppen in Gent en het openbaar vervoer te gebruiken.”

Zware periode

Yüksel is tevreden met die beslissing. “De handelaars hebben een zware periode achter de rug en verdienen alle steun van de Stad. De koopzondagen zullen zorgen voor extra omzet, maar ook voor een spreiding van shoppers over een weekend, en ook dat is een goede zaak. De klanten spreiden over zaterdag én zondag maakt het gemakkelijker om de afstandsregels te respecteren.”

Elke eerste zondag van de maand is een koopzondag, dat is nu al enkele jaren een traditie. Het openbaar vervoer rijdt op die koopzondagen ook gratis. “Dat zal ook nu zo zijn”, weet Yüksel. “Dat gratis openbaar vervoer op een koopzondag kost de stad 30.000 euro.”

  1. Meest opvallend in actualiteitsdebat Brugse Poort: de afwezigheid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

    Meest opvallend in actuali­teits­de­bat Brugse Poort: de afwezig­heid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

    De hele gemeenteraad van maandagavond werd gevuld met het debat over de Brugse Poort, en de aanpak van de problemen daar. Verrassingen waren er daarbij niet, of toch niet inhoudelijk. Wat wél opviel: de ‘strategische’ afwezigheid van toekomstig Groen-schepen Hafsa El-Basioui. Zij liet zich op Facebook al negatief uit over de repressieve maatregelen in de buurt waar ze zelf woont. Die maatregelen zijn ingevoerd door de meerderheid waar ze deel van uitmaakt.