Volledig scherm
Het keyless-systeem moet ver genoeg weg van de auto bewaard worden © thinkstock

Nieuwe manier van auto’s stelen: ‘keyless diefstal’

Waar de voorbije jaren het aantal autodiefstallen consequent daalde, stelt de politie vast dat er een nieuw fenomeen opduikt: keyless diefstal. “Dieven scannen straten op zoek naar het signaal van keyless-systemen. Pikken ze zo’n signaal op, dan verdwijnen ze gewoon met de auto, zonder sleutels. Leg uw sleutel dus ver genoeg weg van de voordeur.”

Bij het keyless-systeem hoeft een autosleutel geen fysiek contact meer te maken met de auto om die te openen of te starten. De sleutel zendt een signaal uit dat door de auto wordt opgepikt en herkend. Het volstaat dus om de sleutel op zak te hebben om de auto te openen en te kunnen rijden.

“Daar spelen dieven nu handig op in”, zegt korpschef Filip Rasschaert. “We merkten de voorbije jaren dat het aantal autodiefstallen daalde, vooral door veiligheidssystemen die door de autoconstructeurs werden ingebouwd. Maar het keyless-systeem opent blijkbaar perspectieven voor dieven. We hebben nu al vijf gevallen genoteerd in Gent, maar het is een probleem dat ook elders opduikt.”

“Dieven scannen met een toestel de straten. Pikken ze ergens een signaal op van een keyless-sleutel, dan kunnen ze dat versterken, of minstens zo gebruiken dat ze de auto kunnen openen zonder dat het alarm afgaat, en ermee wegrijden. Vallen ze onderweg stil, dan hebben ze uiteraard wel een probleem. Maar de auto stelen als de sleutel ergens in de buurt is, blijkt dus een koud kunstje te zijn. Er zijn bendes die zich specialiseren in dit soort diefstallen, en daar wordt nu serieus onderzoek naar gevoerd.”

“De enige tip die wij kunnen geven is: bewaar uw sleutel niet te dicht bij de voordeur. Als de sleutel ver genoeg van de straat verwijderd ligt, kan het signaal niet worden opgepikt. Een andere optie is de sleutel in een bakje van zilverpapier te leggen. Dat houdt het signaal wel tegen.” De politie en de stad bekijken nu of ze samen een preventiecampagne kunnen opzetten tegen het systeem van keyless-autodiefstallen. “Mensen zijn er zich niet van bewust dat zoiets mogelijk is. Ze sluiten hun auto goed af, hangen hun sleutel binnen aan een haakje bij de deur en denken dat alles veilig is. Niet dus.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. KWB Oostakker organiseert garageverkoop

    KWB Oostakker organi­seert garagever­koop

    De KWB van Oostakker organiseert hun tiende garageverkoop. Een soort rommelmarkt waarbij je de kans krijgt om in uw garage of op uw oprit die spullen te verkopen die je niet langer nodig hebt. Dit in het weekend van zaterdag 1 en zondag 2 juni. Zaterdag gaat het door in de regio van Oostakker Lourdes. Zondag is het de beurt aan Oostakker Centrum. Dit tussen 10 u en 18 uur. De KWB zorgt voor promotiemateriaal, bekendmaking en de planning van het parcours. Daarvoor vragen ze aan de verkopers en kleine bijdrage: 5 euro voor KWB-leden en 10 euro voor niet-leden.
  2. Na 25 jaar wachten is er eindelijk een fietstunnel om de Dampoort te vermijden

    Na 25 jaar wachten is er eindelijk een fietstun­nel om de Dampoort te vermijden

    In de jaren 90 werd er al gepraat over een fietstunnel die het mogelijk maakte om als fietser de Dampoort te bypassen. En vandaag is dat eindelijk werkelijkheid. Via de parking van het shoppingcenter aan de Dendermondsesteenweg kan men tot aan de Kasteellaan rijden en zo de heksenketel van de Dampoort vermijden. “In de toekomst mag het geen 25 jaar meer duren om dergelijke fietsinfrastructuur te realiseren”, zegt schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).