Nieuwe expo in Sint-Pietersabdij kruipt in het hoofd van wielrenners.
Volledig scherm
Nieuwe expo in Sint-Pietersabdij kruipt in het hoofd van wielrenners. © Jelle Vermeersch

Nieuwe expo in Sint-Pietersabdij kruipt in het hoofd van wielrenners

De nieuwe tentoonstelling ‘Heeren, vertrekt! In de kop van de Koers’ focust op hoe de koers wordt beleefd door de renners, hun entourage en de supporters.

Koers is vooral emotie en daarom zoomt de expo in op wat er in het hoofd van de supporter, de liefhebber, de verzamelaar, de verzorger, de ploegleider, de sponsor en de renner zelf omgaat. De expo is opgebouwd rond het leven van vijf personages: wielrenner Roger Decock, de mama van Mathieu van der Poel, wielerdokter Yvan Vanmol en wielerkoppel Louis Vervaeke en Astrid Collinge. Koersattributen zoals de fiets waarmee Tom Boonen zijn laatste Parijs-Roubaix reed nemen de bezoeker mee op een trip down memory lane.

De expo start op 29 februari in de Sint-Pietersabdij en loopt tot 26 juli.

  1. Koop lokaal!

    Koop lokaal!

    Onze stad, ons land, de hele wereld staat stil. Hoe hectisch het er in onze ziekenhuizen aan toe gaat, zo doods liggen onze straten er bij. We houden ons vooral en met steeds meer discipline bezig met gezond blijven en zodoende herontdekken we kleine geneugten van het leven. Wandelen met het gezin, gezelschapsspelletjes spelen, een puzzel van 5.000 stukken leggen, het geluk zit vandaag in onverwachte hoekjes. Frustraties ook. De onzekerheid begint bij velen te knagen. Zelfstandigen en werknemers in de privé vragen zich af of ze morgen nog wel een job hebben. Na een carrière lang de fiscus en de sociale kassen gespijsd te hebben, komt de overheid nu aanzetten met ontoereikende maatregelen die toch handenvol geld kosten. Geld dat ooit zal moeten gerecupereerd worden bij… diezelfde zelfstandigen en werknemers. Statutaire ambtenaren die momenteel niet kunnen werken, worden 100% doorbetaald. Het is hen gegund, die mensen hebben ook belastingen betaald en hebben ook kosten. Contractuelen vallen terug op 70% van hun loon. Zo niet in Gent, want de stad past de overige 30% bij. Van het belastinggeld waar ook zelfstandigen en werknemers uit de privé aan hebben meebetaald. Het stadsbestuur werkt een hoop maatregelen uit om Gent te doen heropleven na de corona-crisis en dat valt enkel toe te juichen. Hoe onze stad dat zal betaald krijgen, blijft de vraag. Diezelfde vraag kunnen we ons stellen bij de inspanningen die de federale overheid doet. Het voor de hand liggende Belgische antwoord zou zijn: “ah bij de werknemers en de kleine zelfstandigen, tiens.” “Spreek de door ons geredde banken en de door belastingvoordelen verwende grote bedrijven aan”, zou ik zeggen. Zonder gehoor te krijgen waarschijnlijk. U snapt het, we zullen zelf onze economie moeten redden. Van zodra het weer kan: koop lokaal! Nu meer dan ooit!
  2. Stadsbestuur neemt maatregelen om economie te redden en de zwaksten te ondersteunen: 25 miljoen euro ligt klaar

    Stadsbe­stuur neemt maatrege­len om economie te redden en de zwaksten te ondersteu­nen: 25 miljoen euro ligt klaar

    De stad Gent heeft 25 miljoen euro veil om de zwaarst getroffen Gentenaars te steunen en de economie na corona weer op gang te trekken. Dat is niet per se geld dat ze gaan uitgeven, het is ook een groot deel geld dat ze niet zullen innen, door bijvoorbeeld huur- en standgelden kwijt te schelden. Die 25 miljoen slaan een gat in de begroting van de stad, maar hoe dat moet worden opgelost, wordt later bekeken. Unizo en Voka zijn tevreden met de maatregelen.