Nieuwe aanpak tegen knijtenplaag langs de Schelde: “workshop vallen maken, kruidige planten, en lichte kledij”
Gentbrugge / Sint-Amandsberg / DestelbergenNieuw voorjaar, nieuwe knijtenplaag langs de Schelde in Gentbrugge, Sint-Amandsberg en Destelbergen. De aanpak van vorig jaar, waarbij water door de rivier werd gestuwd om de steekbeesten weg te spoelen, is stopgezet, zo bleek op een infovergadering maandagavond. Wat vooral duidelijk is: een oplossing komt er niet voor de sluis in Heusden er staat, en dat is ten vroegste in 2025.
De stad mag dan stellen dat de leefbaarheid voor de omwonenden belangrijk is, die zijn vooral teleurgesteld na de infovergadering maandag. Meer dan 100 mensen waren daar aanwezig, wat meteen aantoont hoe erg de problematiek is. Zodra het warmer wordt tot het eind van de zomer worden de omwonenden in vlagen aangevallen door kleine steekmuggen, die heel pijnlijke letsels achterlaten. Die knijten, 1 tot 4 millimeter groot, leggen hun eieren in het slib van de Schelde-arm. Vorig jaar werd beslist om daar op geregelde tijdstippen water door te stuwden, zodat de eitjes en de larven gewoon zouden worden weggespoeld. Lijkt efficiënt, maar die aanpak is stopgezet, omdat het vervuilde slib mee spoelde, en de vervuiling dus verder verspreid raakte. Wat helpt, is ofwel de Schelde-arm onder water zetten (wat milieuverenigingen niet willen), ofwel helemaal droogleggen (wat niet mogelijk is).
Belangen
“Het probleem is dat er veel tegenstrijdige belangen zijn”, zo klonk het maandagavond. “Er zijn de bewoners, die van de knijten af willen, en er zijn de verschillende milieuverenigingen, die wijzen op het belang van de schorren en de slikken die ontstaan door de getijdenwerking. Het ‘Gentse Zwin’ is een uniek eco-systeem. Het ‘Rivierpark Scheldevallei’, het getijdengebied langs de Schelde tussen Gent en Antwerpen, is zelfs één van de grote kanshebbers wanneer in 2023 Vlaanderen 3 stukken topnatuur gaat erkennen als nationaal park.”
“We hebben vorig jaar in augustus vallen geplaatst om de plaag te monitoren", zegt schepen Astrid De Bruycker (Vooruit), maar dat was - mede door het koudere, natte weer - geen succes. Die monitoring wordt deze zomer hervat. Ook het meldpunt knijten wordt weer opgestart. De stad gaat nu ook workshops organiseren voor de buurtbewoners, waar ze zelf vallen kunnen leren maken om de beestjes te verschalken. Bovendien gaan we experimenteren met aromatische planten in Arbedpark. We gaan dit goed opvolgen zodat we lessen kunnen leren en tips geven aan de mensen in de buurt.”
Teleurgesteld
De omwonenden reageren teleurgesteld. “Een echte oplossing komt er dus niet zolang de sluis in Heusden er niet is, en dat is ten vroegste in 2025, als er geen bezwaren worden ingediend. Intussen kunnen wij al 17 jaar lang, en dus nog een aantal zomers, gewoon niet buiten komen. Met tips als ‘draag lichte kledij, vermijd blote enkels, en welke insecten-werend product we moeten gebruiken, zijn wij niks.”
LEES OOK:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Gent
Ongeval op E17 werd veroorzaakt door oncontroleerbaar slingerende aanhangwagen
Er is meer info over het ongeval dat gisteren plaatsvond op de E17 in Kalken richting Antwerpen. Daarbij raakten een personenwagen met aanhangwagen en een vrachtwagen betrokken. -
Gent
Beelden tonen hoe ongeduldige motorrijder auto voorbij steekt via fietspad en middelvinger opsteekt
Een motorrijder heeft deze week langs de Hundelgemsesteenweg in Ledeberg voor een gevaarlijke verkeerssituatie gezorgd. De gehaaste man stak er een wagen voorbij langs het fietspad. Toen de bestuurder van die wagen hem even later duidelijk wilde maken dat het gevaarlijk was wat hij deed, werd hij getrakteerd op een middelvinger. -
PREMIUMGENT
Gent Jazz is Vlaamse subsidies kwijt. Komt laatste editie, mét Sting, eraan? “Laat zien hoe graag jullie naar ons festival komen”
De Vlaamse Regering heeft de subsidies voor Gent Jazz en Jazz Middelheim niet verlengd. Wat dat betekent voor de toekomst van het festival, is nog onduidelijk. Organisator Bertrand Flamand, in volle voorbereiding voor de aankomende editie, laat de moed niet zakken. “We hebben al veel moeilijke tijden gehad, ik heb nog goede hoop”. -
PREMIUMGeld & Geluk
Millie en Dolf betalen 100 euro per maand aan energie: ‘Centrale verwarming is luxe’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Dolf geeft makkelijker geld uit dan Millie, maar zorgt er ook voor dat niets uit de ijskast wordt weggegooid. En koopt soms een kofferbak vol wijn. -
Ben je te streng voor jezelf? ‘Zelfcompassie is echt iets wat je moet oefenen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: compassie hebben voor jezelf.
-
Gent
De beste voorbereiding op de Gentse Feesten? De Artiestenmarkt!
Nog geen idee wat je allemaal wil zien op de Gentse Feesten? Een bezoek aan de pleinen hoef je niet vooraf te plannen, de tickets voor de binnenspektakels boek je beter nu al. Wat er allemaal te doen is? Dat ontdek je op de Artiestenmarkt, zaterdag in de Veldstraat. -
Verrassend: deze dure SUV was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld
De Toyota RAV4 was vorig jaar de bestverkochte auto ter wereld. De SUV verwees een andere Toyota naar de tweede plaats. Het Japanse merk staat met maar liefst vier modellen in de top 10. -
Gent
Eén jaar cel geëist voor mama die zoontje van zes meeneemt op plundertocht in Gentse winkelstraten: “Ik heb te weinig geld, dus steel ik”
Een Bulgaarse vrouw riskeert een celstraf van twaalf maanden voor een hele reeks winkeldiefstallen. Ze sloeg toe in winkelketens in de Veldstraat en de Langemunt. Ze werd uiteindelijk op heterdaad betrapt, in het bijzijn van haar zesjarige zoontje.