Volledig scherm
Isabel Burr Raty zal wellnessbehandelingen geven tijdens het festival en een lezing over haar bijzondere project. © Isabel Burr Raty Kleiner

Nieuw kunstenfestival lijkt even op all-in resort

Rond valentijn organiseren het curatorencollectief Nein, kunstencentrum CAMPO, Kunsthal Gent en De Theatermaker een gloednieuw kunstenfestival. Drie dagen vallen performances, beeldende kunst, workshops, debat, films en muziek samen met bubbelbaden en wellness-behandelingen.

De naam van het festival is een mondvol: Enter through the void, exit through the gift shop. Niet minder dan 45 kunstenaars uit de hele wereld zullen er hun werk tonen. Een tipje van de sluier? Isabel Burr Raty zal wellness-behandelingen geven tijdens het festival en een lezing over haar bijzondere project. Ze oogst namelijk vrouwelijke lichaamssappen om er weldadige schoonheidsproducten mee te maken. De Zwitserse Teresa Vittucci zal de maagd Maria omzetten tot een feministisch boegbeeld in haar performance Hate Me, Tender.

Dat de kunstenaars niet van de minsten zijn, bewijzen de vele debuutprijzen, tentoonstellingen, ontwikkelingsbeurzen en awards die ze kregen. Zo presenteerde de pas afgestudeerde Caz Egelie reeds in het Palais de Tokyo. Theatermaker Anna Luka Da Silva ontving voordien de Jong Theater Prijs, en Jacobin de Jong Muziek Prijs op Theater aan Zee 2019. “Kortom: heel veel talent, drie dagen lang”, aldus Laurens Mariën van Nein.

Het kunstenfestival vindt plaats in CAMPO victoria en Kunsthal Gent van 13 tot en met 15 februari. Meer info via https://www.campo.nu/nl/void-festival.

  1. Prijsstijgingen

    Prijsstij­gin­gen

    Ik heb de afgelopen week bijzonder genoten van de AVS-reportage over de nieuwe Gentse vuilniszakken. Onder een aangenaam winterzonnetje poseerde schepen Bram Van Braeckevelt in dat filmpje met een groene zak. Ik hoor u denken: “deze columnist gaat nu wel echt over de schreef bij het beschrijven van de groene fractie”, maar ik heb het wel degelijk over de nieuwe gifgroene vuilniszak. Bram, in zijn hoedanigheid van schepen van openbare netheid, bejubelde het plastic kleinood met enthousiasme. De zak zal niet enkel uw vuilnis bevatten, neen, hij zal fraude tegengaan, beter zichtbaar zijn voor de ophalers en kleiner dan zijn gele voorganger. In kleinere zakken kan minder vuilnis, zo wegen ze minder en dat komt ten goede aan de rug van de ophalers, er werd werkelijk aan alles gedacht bij het ontwerp. Ik onthoud vooral dat de nieuwe, kleinere zak 20% duurder wordt dan de oude. Volgens de schepen houdt dat geen prijsverhoging in, omdat er sinds enige tijd meer in de blauwe zak mag gegooid worden. Dat die blauwe dan logischerwijs sneller vol zit en dat we dan toch meer zullen betalen, dat had Bram nog niet berekend. De stad Gent en prijsstijgingen, dat klikt de laatste tijd wel. De Blauwe Kiosk op de Kouter, waar we met z’n allen op zondag zo graag een wijntje en een oestertje consumeren na het kopen van een tuil bloemen, wordt al sinds 1998 door dezelfde vriendelijke man uitgebaat. Voor de 5 vierkante meter die de kiosk beslaat, betaalt hij de stad jaarlijks net geen 7.000 euro huur, wat niet min is. Nu vraagt de stad ineens minstens (want er zal mogen geboden worden) 20.000 euro huur. Voor een kleine ondernemer is dat niet haalbaar. Ik vrees dat enkel grote ketens dat zullen kunnen ophoesten en dat er zo alweer een authentiek stukje Gent aan charme zal inboeten. Zou daar iemand in het stadhuis wakker van liggen?
  2. Niemand wil bubbels en oesters op Kouter kwijt: zelfs PVDA neemt het op voor Blauwe Kiosk nadat stad huurprijs verdrievoudigde

    Niemand wil bubbels en oesters op Kouter kwijt: zelfs PVDA neemt het op voor Blauwe Kiosk nadat stad huurprijs verdrievou­dig­de

    De communistische partij PVDA neemt het in de volgende gemeenteraad op voor de kleine handelaar, en de Gentenaars die graag genieten van bubbels op de Kouter. De stad wil namelijk de standprijs van de populaire Blauwe Kiosk verdrievoudigen, en dat ziet uitbater Peter Maximus niet zitten. “Alweer een stukje authentiek Gent dat zal verdwijnen”, zegt Tom De Meester (PVDA).