Volledig scherm
De (lege) skybox van de stad in de Ghelamco Arena © BELGA

Niemand durft skybox van stad in Ghelamco Arena nog gebruiken

Hoeveel keer de beruchte skybox van de stad in de Ghelamco Arena nog gebruikt is, en door wie? Dat wilde Siegfried Bracke graag weten. Het antwoord is ontluisterend: het ding staat sinds de Ghelamco-heisa leeg.

Dat de stad Gent over een eigen skybox in de Ghelamco Arena beschikte, was voor iedereen een complete verrassing, begin 2018. Dat de Gentse politici er geregeld etentjes organiseerden en die lieten betalen door de stad, maakte de schandaalsfeer rond het hele Ghelamco-dossier toen er niet beter op. Het bleek om 13.500 euro aan etentjes te gaan op 4,5 jaar tijd, tijdens 23 ‘vergaderingen’ die daar werden georganiseerd door politici. En dan waren er ook nog enkele privé-feestjes. Maar wie er juist werd uitgenodigd door wie, en wanneer, dat bleek niet meer te achterhalen.

Niet meer gebruikt

Conclusie na de hele heisa: alles zou voortaan perfect worden bijgehouden, zo werd toen afgesproken. Wie er werd uitgenodigd, door wie en waarom. “En hoe zit het nu, anderhalf jaar later?” vroeg Siegfried Bracke (N-VA). “Welke schepenen hebben de skybox nog gebruikt, waarom, en met wie?” Het antwoord is verrassend. “Uit de documenten van de CVBA Artevelde-Stadion blijkt dat er voor de periode 1 januari 2018 tot 15 april 2019 geen gebruik meer is gemaakt van Skybox 1 – de skybox van de stad dus – tijdens matchdagen”, klinkt het bij schepen Sami Souguir. “Er werd wel nog twee keer gebruik gemaakt van de ruimte voor vergaderingen die niet op een wedstrijddag doorgingen. Op 13 maart 2018 was er een vergadering van het college van burgemeester en schepenen, op 19 april 2018 was er een vergadering van het dagelijks bestuur van de Startersfabriek.”

Hoe hard het stadsbestuur in 2018 ook riep dat er niks mis was met een skybox van de stad, en dat het ook perfect normaal is om daar aan netwerking te doen met belangrijke bedrijven, sinds het schandaal durft geen enkele politieker de skybox dus nog gebruiken. Het ding staat met andere woorden elke thuiswedstrijd leeg. Er loopt overigens nog steeds een gerechtelijk onderzoek naar het gebruik van die skybox, na een huiszoeking bij SOGent in december 2018, naar aanleiding van een ‘klacht tegen onbekenden’.

Volledig scherm
Siegfried Bracke vroeg het gebruik van de skybox op © Gianni Barbieux
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Robby De Caluwé wordt eerste Moerbeekse parlementair in 65 jaar: “Veiligheid hoog op de agenda zetten”

    Robby De Caluwé wordt eerste Moerbeekse parlemen­tair in 65 jaar: “Veiligheid hoog op de agenda zetten”

    65 jaar na senator Albert Mariën krijgt Moerbeke opnieuw een vertegenwoordiger in het parlement. Omdat Gents burgemeester Mathias De Clercq (Open Vld) niet gaat zetelen in de Kamer, neemt Moerbeeks burgervader Robby De Caluwé (Open Vld) zijn plaats in als eerste opvolger. “De betaalbaarheid van het brandweerkorps voor onze gemeente is één van de zaken die ik op de agenda wil zetten.”
  2. Reacties van de Gentse verkozenen, en zij die net uit de boot vallen

    Reacties van de Gentse verkozenen, en zij die net uit de boot vallen

    Stephanie D’Hose is enorm blij dat ze verkozen is. “Maar het werk begint nu pas”, relativeert ze meteen. “Ik hoop de commissies cultuur en mobiliteit te mogen doen, omdat we daarvoor veel Vlaams geld naar Gent moeten halen. We hebben die Vlaamse middelen echt nodig.” Het is heel lang spannend geweest voor D’Hose. “Zegezeker was ik zeker niet, zelfs niet op die derde plaats. In de politiek is niks voorspelbaar. Kijk naar de algemene uitslag, en die monsterscore van het Vlaams Belang. Dat geeft mij een dubbel gevoel. Eén op vijf mensen zegt: ‘wij zijn het beu’. Dat is een serieus signaal waaruit we conclusies moeten trekken, en anderzijds moeten we ook gewoon hard doorwerken. Anderzijds houdt Open Vld van alle traditionele partijen het best stand. Dat is een opsteker” D’Hose voerde keihard campagne, en liet zelfs ‘promise’ op haar pols tatoeëren, een belofte aan al haar kiezers. Ze haalde 13.055 stemmen binnen. Zeer opvallend: in Gent haalde D’Hose met 3.816 voorkeurstemmen meer binnen dan haar eigen burgemeester. Mathias De Clercq kreeg in Gent 3.132 gekleurde bolletjes.