Volledig scherm
De staking zal ook bij de NMBS voelbaar zijn © Wannes Nimmegeers

NATIONALE STAKING: Wat kan u verwachten in Gent?

Woensdag staat een nationale staking gepland en die zal uiteraard ook in Gent sterk voelbaar zijn. In de Gentse haven gaan heel wat bedrijven dicht. Maar ook in scholen en kindercrèches, bij het openbaar vervoer en bij de stadsdiensten zal de staking niet zonder gevolgen blijven. In welke mate is echter moeilijk te voorspellen. 

De Haven

Een aantal bedrijven in de Gentse haven zullen door de staking getroffen worden. Bij Volvo Cars en in heel wat toeleveringsbedrijven van Volvo Cars zijn er stakingsacties aangekondigd. Dat is ondermeer het geval voor Brose, Faurecia, MC Syncro, Plastal, Tenneco en Tower.  Het personeel van deze bedrijven neemt tussen 5u en 12u de Towerbrug in over de Kennedybaan. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat er ook straten zullen afgesloten worden al weet men natuurlijk nooit.

De Lijn

De Lijn waarschuwt voor grote hinder. Er zullen werkwillige chauffeurs ingezet worden om de belangrijkste tram- en busverbinden. Welke er kunnen blijven draaien hangt af van het aantal chauffeurs dat wil werken. Alle info is te vinden op www.verstoring.delijn.be. In Gent betekent een staking meestal nauwelijks bussen en enkel een aantal trams op lijn 1 en 4.

Bij de NMBS een gelijkaardig verhaal. Daar zullen naar schatting de helft van de treinen rijden. De website van de NMBS checken is de boodschap. De staking daar gaat trouwens al vanavond om 22u in.

De pendelbussen en de wandelbussen van de stad rijden morgen normaal gezien wel.

Ziekenhuizen

Ook in ziekenhuizen kan er gestaakt worden maar daar wordt wel steevast personeel opgevorderd om alles in goede banen te leiden. Het UZ heeft bijvoorbeeld 45 mensen opgevorderd om een zondagsdienst te draaien. “Alle dringende ingrepen en behandelingen gaan door. Verder is het aan de diensten om te bekijken of ze niet dringende afspraken of behandelingen uitstellen. De patiënt wordt dan uiteraard verwittigd”, klinkt het bij het UZ.

Scholen en kinderopvang

Gentse scholen maken op voorhand vaak een inschatting van de staking en sturen een brief naar de ouders over de faciliteiten op school zoals warm eten, busvervoer, etc. De kinderopvang van de stad is vaak stakingsgevoelig. Er is wel noodopvang voorzien voor ouders die plots voor een gesloten deur staan. De stad probeert voor elke wijk een aparte opvang te voorzien.

Huisvuilophaling

Op woensdag zijn er in Gent geen huisvuilophalingen. Wel kunnen containerparken gesloten blijven. “Dat zullen we pas weten wanneer ze moeten open gaan om 9.30u”, klinkt het bij Ivago.

Stadsdiensten

Een aantal stadsdiensten in het administratief centrum kunnen gesloten zijn. Hoeveel dat er zijn is moeilijk in te schatten. Voor niet dringende administratieve zaken is het misschien verstandiger om later eens langs te komen. Wie wil weten welke diensten gesloten zijn kan dat hier vanaf morgenvroeg opvolgen.

Voka zorgt voor opvang

Bij Voka aan de Zuid kunnen werkwillenden terecht die voor een geblokkeerde poort staan. “We stellen onze flexwerkplaatsen open voor ondernemers en medewerkers die hun bedrijf niet in kunnen”, zegt Geert Moerman van Voka. Men kan zelfs de kinderen meebrengen want Voka voorziet opvang waarbij ze worden ondergedompeld in een programma rond ondernemerschap.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Bekerkoorts

    Beker­koorts

    Trouwe lezers van deze column, ik vrees dat ik jullie deze week enigszins zal teleurstellen. Tegen mijn gewoonte in zal ik het dit keer niet hebben over klagende bewoners en klungelende beleidsvoerders, en mijn ironie en sarcasme blijven netjes weggeborgen tot na 1 mei. Het is niet dat ik me aan het voorbereiden ben om in het rood gehuld in de stoet te gaan lopen, neen, de Bekerkoorts heeft me te pakken. Ze hebben in het stadhuis nochtans hun best gedaan om me van munitie te voorzien met hun Lage Emissie Zone (LEZ). Ik zou het kunnen opnemen voor die 25% van de centrumbewoners die met hun auto hun straat niet meer in of uit zullen mogen. Ik zou me kunnen afvragen of diegenen die de vooropgestelde 345 euro betalen als bij wonder minder vervuilen en ik zou melancholisch kunnen doen over de binnenkort vervlogen tijden waarin koppeltjes op hun trouwdag werden afgezet aan het stadhuis met een oldtimer. Ik zou me kunnen afvragen hoe het met de bussen van De Lijn en al die oude politievoertuigen zit. Ik zou zelfs nog iets verder kunnen gaan en stellen dat we van Groen zoiets konden verwachten maar dat we van onze blauwe burgemeester toch iets anders hadden gehoopt. Ja, een stukje over bedrogen liberale kiezers had dit kunnen worden. Niets daarvan! De komende anderhalve week ben ik enkel geïnteresseerd in de Bekers van België. In het meervoud, jawel, want nu maandag spelen de KAA Gent Ladies de vrouwenfinale tegen hun zwarte beest Standard Luik. Ik zal hen live aanmoedigen in Denderleeuw. Voor een schamele 5 euro in voorverkoop kunt u er ook bij zijn trouwens, er is nog plaats. Op 1 mei ben ik op de Heizel te vinden voor de mannenfinale tegen Malinois. Hoezeer dat bij bekende Gentenaars leeft, zoek ik vanaf dinsdag voor u uit. Na 1 mei hebben we het met ironie en sarcasme over de LEZ, ik beloof het u.
  2. Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restaurants op Tripadvisor - Borsalino

    Uitgetest in Gent: de slechtst scorende restau­rants op Tripadvi­sor - Borsalino

    Niemand kan zich verstoppen. Met de opkomst van sites als TripAdvisor, is elk restaurant onderworpen aan de beoordelingen van meedogenloze klanten op het internet. Goed nieuws voor plekjes met topkritieken zoals Roots en Vrijmoed, maar wat met de slechtste leerlingen van de Gentse klas? Zijn de schlemielen van het internet dan zó slecht, of valt het allemaal wel mee? Vandaag: Italiaans restaurant Borsalino, of de plek waar er volgens klanten mieren door het dessert kruipen.