Volledig scherm
De staking zal ook bij de NMBS voelbaar zijn © Wannes Nimmegeers

NATIONALE STAKING: Wat kan u verwachten in Gent?

Woensdag staat een nationale staking gepland en die zal uiteraard ook in Gent sterk voelbaar zijn. In de Gentse haven gaan heel wat bedrijven dicht. Maar ook in scholen en kindercrèches, bij het openbaar vervoer en bij de stadsdiensten zal de staking niet zonder gevolgen blijven. In welke mate is echter moeilijk te voorspellen. 

De Haven

Een aantal bedrijven in de Gentse haven zullen door de staking getroffen worden. Bij Volvo Cars en in heel wat toeleveringsbedrijven van Volvo Cars zijn er stakingsacties aangekondigd. Dat is ondermeer het geval voor Brose, Faurecia, MC Syncro, Plastal, Tenneco en Tower.  Het personeel van deze bedrijven neemt tussen 5u en 12u de Towerbrug in over de Kennedybaan. Voorlopig zijn er geen aanwijzingen dat er ook straten zullen afgesloten worden al weet men natuurlijk nooit.

De Lijn

De Lijn waarschuwt voor grote hinder. Er zullen werkwillige chauffeurs ingezet worden om de belangrijkste tram- en busverbinden. Welke er kunnen blijven draaien hangt af van het aantal chauffeurs dat wil werken. Alle info is te vinden op www.verstoring.delijn.be. In Gent betekent een staking meestal nauwelijks bussen en enkel een aantal trams op lijn 1 en 4.

Bij de NMBS een gelijkaardig verhaal. Daar zullen naar schatting de helft van de treinen rijden. De website van de NMBS checken is de boodschap. De staking daar gaat trouwens al vanavond om 22u in.

De pendelbussen en de wandelbussen van de stad rijden morgen normaal gezien wel.

Ziekenhuizen

Ook in ziekenhuizen kan er gestaakt worden maar daar wordt wel steevast personeel opgevorderd om alles in goede banen te leiden. Het UZ heeft bijvoorbeeld 45 mensen opgevorderd om een zondagsdienst te draaien. “Alle dringende ingrepen en behandelingen gaan door. Verder is het aan de diensten om te bekijken of ze niet dringende afspraken of behandelingen uitstellen. De patiënt wordt dan uiteraard verwittigd”, klinkt het bij het UZ.

Scholen en kinderopvang

Gentse scholen maken op voorhand vaak een inschatting van de staking en sturen een brief naar de ouders over de faciliteiten op school zoals warm eten, busvervoer, etc. De kinderopvang van de stad is vaak stakingsgevoelig. Er is wel noodopvang voorzien voor ouders die plots voor een gesloten deur staan. De stad probeert voor elke wijk een aparte opvang te voorzien.

Huisvuilophaling

Op woensdag zijn er in Gent geen huisvuilophalingen. Wel kunnen containerparken gesloten blijven. “Dat zullen we pas weten wanneer ze moeten open gaan om 9.30u”, klinkt het bij Ivago.

Stadsdiensten

Een aantal stadsdiensten in het administratief centrum kunnen gesloten zijn. Hoeveel dat er zijn is moeilijk in te schatten. Voor niet dringende administratieve zaken is het misschien verstandiger om later eens langs te komen. Wie wil weten welke diensten gesloten zijn kan dat hier vanaf morgenvroeg opvolgen.

Voka zorgt voor opvang

Bij Voka aan de Zuid kunnen werkwillenden terecht die voor een geblokkeerde poort staan. “We stellen onze flexwerkplaatsen open voor ondernemers en medewerkers die hun bedrijf niet in kunnen”, zegt Geert Moerman van Voka. Men kan zelfs de kinderen meebrengen want Voka voorziet opvang waarbij ze worden ondergedompeld in een programma rond ondernemerschap.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement