Nadat drie kinderen er in week tijd werden aangereden: drukke steenweg aan Dampoort wordt zone 30
GentDe Antwerpsesteenweg in Sint-Amandsberg wordt zone 30. Dat heeft Vlaams mobiliteitsminister Lydia Peeters (Open Vld) aangekondigd. Een exacte timing is er nog niet, maar de aanpassing wordt “de komende maanden ingevoerd”.
Met liefst drie jonge slachtoffers in week tijd was voor de bewoners van Sint-Amandsberg de maat vol. Tien scholen, enkele oudercomités en verschillende buurtorganisaties eisten crisisoverleg over de situatie op de Land van Waaslaan en de Antwerpsesteenweg. De invalswegen zijn té gevaarlijk, aldus de buurt.
Wat een eerste verkennend gesprek moest worden, had meteen resultaat. Woensdagochtend trokken enkele vertegenwoordigers samen met schepen Filip Watteeuw (Groen) naar het kabinet van Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open Vld). De snelheid op de Antwerpsesteenweg — tussen de Potuitstraat en de Dampoort — daalt naar 30 kilometer per uur.
Stroomversnelling
“Meer dan een jaar geleden stuurden we de eerste brief”, weet buurtbewoner Gie Bauget (66). “Maar we botsten op een njet van het Agentschap Wegen en Verkeer. Nu is het dossier in een stroomversnelling gekomen. Drie tieners werden vorige week aangereden. Dit keer kwamen ze er met kleerscheuren van af. Gelukkig wachten we voor één keer niet tot er doden vallen.”
(lees verder onder de foto)
Wijkcirculatieplan
De zone 30 moet al binnen enkele maanden een feit zijn. Maar de bedoeling is dat de Antwerpsesteenweg tussen de Nieuwelaan en de Dampoort zo snel mogelijk in handen komt van de Stad Gent. Het wordt een lokale weg, waardoor de Stad Gent zelf kiest hoe de weg eruitziet. Van bredere fietspaden tot beter verlichte oversteekplaatsen: vandaag moet de Stad nog aankloppen bij Vlaanderen.
Naast de Antwerpsesteenweg kwam woensdag ook de Land van Waaslaan ter sprake. Ook daar wil het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) ingrijpen. De rijbaan versmallen en de fietspaden verbreden, het behoort allemaal tot de mogelijkheden, maar de situatie is complex.
Zo legt de Stad Gent de laatste hand aan het wijkcirculatieplan voor Sint-Amandsberg. Dat wordt in 2024 ingevoerd en de Land van Waaslaan is één van de cruciale assen in het plan. “We moeten eerst de effecten van het plan afwachten”, klinkt het bij AWV. Een visie waar Gents schepen Filip Watteeuw het helemaal niet mee eens is. “Waarom wachten? Er is perfect geweten waar we als stad naartoe willen.”
Op termijn hoopt de Stad Gent ook de Land van Waaslaan in eigen beheer te nemen, maar dat is voorlopig toekomstmuziek. “Het AWV heeft nog geen enkel signaal gegeven dat dat tot de mogelijkheden behoort”, aldus Watteeuw. “Maar we staan er zeker voor open.” Wordt ongetwijfeld vervolgd.
LEES OOK
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
Waarom het loont om toch even het eerste loonstrookje van 2023 te checken
Het eerste salaris van 2023 staat op je rekening. Waarschijnlijk zie je een hoger nettosalaris dan vorig jaar, want veel werkenden in loondienst gaan er dit jaar op vooruit. Maar dat is niet het enige wat dit jaar anders kan zijn. Experts leggen het uit. -
PREMIUMGent
Bekend café in het kleinste huis van Gent nog gesloten tot maart-april: “Het is een plek die je instant gelukkig maakt”
Het Tolhuisje, in het kleinste huis van Gent (amper 2,86 meter breed), is al maanden gesloten. Het cafeetje werd vorige zomer overgelaten, in oktober zijn de verbouwingswerken gestart. Zodra de zon terug is, zwiert de nieuwe eigenaar de deuren weer open. Of er veel verandert in het café zelf, dat lees je hieronder. -
PREMIUMeigen tuin eerst
Dit moet je weten over snoeien: ‘Bomen en struiken hebben geen voordeel bij het afhakken van ledematen’
Snoeien, stekken, planten, verpotten, zaaien en schoffelen. Tuingoeroe Romke van de Kaa helpt een handje. -
Gent
UGent-professor geeft tips voor een goede nachtrust: “Kruip niet meteen in je bed als je moe bent”
Het gaat niet goed in de Belgische slaapkamers: vijftien tot twintig procent van de volwassenen kampt met chronische slaapproblemen. Het goede nieuws: je kan je slaap trainen. UGent-professor dokter An Mariman, gespecialiseerd in chronische slaapproblemen, geeft enkele tips voor een optimale slaap. -
Is mijn voorschotbedrag wel of niet aangepast naar het prijsplafond?
De overheid heeft besloten consumenten op weg te helpen met de hoge energieprijzen. Begin dit jaar is daarom het prijsplafond ingegaan, waardoor je een maximaal tarief betaalt voor energie. Betekent dit dat het voorschotbedrag nu ook is aangepast? Twee experts leggen uit hoe het zit.
-
Gent
Milo Rau verlaat het NTGent en wordt intendant van Wiener Festwochen. “Hij blijft betrokken als huisartiest”
In oktober tekende hij nog een contract voor nog eens 4 jaar als artistiek leider bij het NTGent, vandaag, 3 maanden later, komt het bericht dat Milo Rau stopt. Hij verlaat ‘zijn’ Gent en wordt intendant bij de Wiener Festwochen. De procedure om een nieuw artistiek directeur te vinden, moet nog worden bepaald. -
-
-
Nazareth/Gent
Tipsy fotomodel blaast 1,6 promille na fotoshoot voor biermerk
Een jonge vrouw uit Nazareth, die bijklust als fotomodel, nam haar opdracht voor een biermerk toch iets te serieus. Ze liep tijdens een alcoholcontrole serieus tegen de lamp. -
Gent
Buurt rond Watersportbaan krijgt er 116 parkeerplaatsen bij: “Bovengronds parkeren gratis voor bewoners”
Op de parking van Campus Prins Filip, nabij de Watersportbaan, mag normaal gezien enkel personeel parkeren dat op de campus werkt. Maar daar komt vanaf 20 februari verandering is. De 116 plaatsen worden openbaar parkeerdomein. “De parking wordt zo voor iedereen toegankelijk”, besluit schepen van Mobiliteit Filip Watteeuw (Groen).