Tine Heyse en Nobutaka Maekawa planten de Ginkgo-vredesboom.
Volledig scherm
Tine Heyse en Nobutaka Maekawa planten de Ginkgo-vredesboom. © VDS

Mini-vredesboom die kernramp overleefde op Sint-Baafssite geplant

Wie altijd al eens een echte Ginkgo-boom wilde zien, moet daar niet meer voor naar Japan, er staat voortaan eentje op de Sint-Baafssite. De Ginkgo’s waren de enige planten die de kernramp van Hiroshima overleefden, en de zaden daarvan worden nu over de hele wereld verspreid.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Het deurenhuis van Linde en Kristof: “Er stoppen nog elke dag passanten om een foto te nemen of hun duim op te steken”
  PREMIUM

  Het deurenhuis van Linde en Kristof: “Er stoppen nog elke dag passanten om een foto te nemen of hun duim op te steken”

  Linde Vertriest en Kristof De Mey, alletwee 38, kochten zeven jaar geleden een rijhuis in de Grensstraat. Om het pand om te bouwen tot een lage energiewoning moesten ze de voorgevel wegnemen en isoleren. Een nieuwe bakstenen gevel vonden ze maar saai, dus verzamelden ze dertig oude voordeuren, staken ze in een frivool kleur en hingen ze tegen een houten skelet. “De voorgevel is vier jaar afgewerkt, maar elke dag stopt er nog iemand om een foto te nemen.”
 1. Klacht

  Klacht

  Met de beelden van de rellen in Blankenberge, Oostende en Knokke nog vers in het geheugen, las ik eerder deze week iets over onze eigen Blaarmeersen. Daar vond een vrouw het nodig om een klacht in te dienen tegen de politie omdat die zich zou bezondigd hebben aan ‘ziekelijk machtsvertoon’. Plaatsvervangend burgemeester Elke Decruynaere liet al weten dat ze die klacht zeer ernstig neemt en tot op de bodem zal laten onderzoeken. Of de plaatsvervangend burgemeester ook zal onderzoeken waarom de politie ingreep, zei ze er niet bij. Er werden in onze Blaarmeersen sinds de aanvang van de zomervakantie al 115 pv’s (and counting) opgemaakt voor overlast, vandalisme en drugsfeiten. Dat machtsvertoon, zoals die vrouw het noemt, vertoonden onze agenten tegenover een groep Franstalige Brusselse jongeren met allochtone achtergrond. Als de politie optreedt tegen mensen met dat profiel, wordt in sommige kringen meteen en graag de term ‘ethnic profiling’ geroepen. Hoe de politie moet reageren op overlast, vandalisme en drugsfeiten die gepleegd worden door allochtone jongeren, wordt tot nader order niet onderzocht door de plaatsvervangend burgemeester. Hoe ouders aan hun kinderen, die getuige waren van zulke schermutselingen, moeten uitleggen dat het veilig is om te zonnen en te zwemmen, daar rept Groene Elke ook met geen woord over. Dat de overgrote meerderheid van onze eigen Gentse allochtonen zich voorbeeldig gedraagt maar helaas door velen alweer over dezelfde kam zullen geschoren worden, mag ook eens vermeld worden. Maar dan moet je het echte probleem wel durven benoemen, mevrouw de waarnemend burgemeester. Neem de klacht van die vrouw gerust ernstig, maar waardeer voor 1 keer ook uw politiemensen! Zij zijn het probleem niet, zij doen er alles aan om het veilig te houden.
 2. Gentse horeca na regen annulaties: “Angst om uit te eten ebt weg, maar optimaal is het nog niet”
  PREMIUM

  Gentse horeca na regen annulaties: “Angst om uit te eten ebt weg, maar optimaal is het nog niet”

  Het nieuws van het stijgende aantal besmettingen en de terugkeer naar kleinere bubbels sloeg in als een bom. Het was een zoveelste slag in het gezicht van de horeca, die overrompeld werd door een resem annulaties en het uitblijven van nieuwe reservaties. Alsmaar meer restaurants en cafés besloten om de deuren even te sluiten, sommige om nooit meer open te gaan. “Het ziet er al wat beter uit, maar optimaal kunnen we de situatie zeker nog niet noemen. We houden ons hart al vast voor de winter, als het te koud is om buiten te zitten”, klinkt het.