In het UZ in Gent wordt elke bezoeker en patiënt getest op het coronavirus.
Volledig scherm
PREMIUM
In het UZ in Gent wordt elke bezoeker en patiënt getest op het coronavirus. © VTM

Minder coronabesmettingen in Oost-Vlaanderen dan in de rest van Vlaanderen: “Veel verschillende factoren, maar we kunnen enkel speculeren”

In Oost-Vlaanderen zijn volgens de cijfers van onderzoeksinstelling Sciensano tot nu toe 656 besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Dat is het laagste cijfer van alle Vlaamse provincies en bijna een kwart minder dan in Limburg — dat het hardst getroffen is. Hebben Oost-Vlamingen zich dan veel beter aan de maatregelen gehouden dan de rest van het land? “We kunnen speculeren, maar de verschillen zijn eigenlijk een toevalstreffer”, zegt viroloog prof. dr. Steven Callens van het UZ in Gent.

Van alle Vlaamse provincies zijn er in Oost-Vlaanderen tot nu toe de minste besmettingen met het coronavirus vastgesteld. Ook in Brussel en in Henegouwen testten meer inwoners positief. In Limburg liggen de cijfers dan weer hoger dan elders in het land. “Dat kan met veel verschillende factoren te maken hebben”, duidt Steven Callens. Hij is diensthoofd van de afdeling Infectieziekten aan het UZ in Gent. “Voor geen enkele van die factoren is er een sluitend bewijs, dus we kunnen enkel speculeren.”

 1. Stad werft vierde flatwachter aan, maar wat doet die? “Bewoners spreken me aan voor eender wat, van een bananenschil op de gang tot sluikstorten”

  Stad werft vierde flatwach­ter aan, maar wat doet die? “Bewoners spreken me aan voor eender wat, van een bananen­schil op de gang tot sluikstor­ten”

  Het stadsbestuur werft een vierde ‘flatwatcher’ aan, maar wat houdt dat precies in? Kristof Ellertz (48) is al twee jaar flatwatcher voor de sociale hoogbouw aan de Watersportbaan. Daar fungeert hij als een wandelend aanspreekpunt. Bewoners kunnen bij hem terecht voor burenruzies, gesloten deuren, persoonlijke problemen, eender wat. Kristof zorgt zelf voor een oplossing of neemt contact om met wijkpartners om het probleem op te lossen. “Het is een klein beetje een roeping.”
 2. Flik/presentator Johan Dhaene met pensioen: “Ik lag op het dak van Delhaize in de tijd van de Bende Van Nijvel, maar werkte minstens even graag met de mensen in de wijk”
  PREMIUM

  Flik/presentator Johan Dhaene met pensioen: “Ik lag op het dak van Delhaize in de tijd van de Bende Van Nijvel, maar werkte minstens even graag met de mensen in de wijk”

  Na 37,5 jaar dienst hangt Johan Dhaene (58) vrijdag zijn politiekepie aan de haak. “Ik zou graag nog voortdoen, maar mijn bobijntje is af”, zegt hij. “Ik heb een prachtige loopbaan gehad, met al die mooie herinneringen kan ik gerust nog enkele jaren verder.” Johan was niet enkel bekend als flik, maar ook als presentator op de radio en van de populaire Flikkendagen.