MicroStart helpt per jaar 140 Gentse ondernemers met opstarten
Een zaak beginnen kan een dure aangelegenheid zijn en een lening bij de bank zit er niet voor iedereen in. Elk jaar helpt MicroStart daarom 140 Gentse ondernemers met een kleine lening of bijstand met raad en daad door vrijwilligers. “Jongeren of vluchtelingen worden door banken al snel wandelen gestuurd. Wij zorgen dat ze een eerlijke kans hebben.”
“Als je als twintiger een bank binnen stapt zonder steun van ouders in de hoop kapitaal te krijgen voor een zaak dan sta je snel weer buiten. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor vluchtelingen die willen ondernemen. Nochtans heb je toch een zeker bedrag nodig om te kunnen starten. Daarom is MicroStart opgericht”, legt Stijn Demuynck uit.
“Wij bieden kleine leningen aan – gemiddeld 8.000 euro – die op eigen tempo terug betaald kunnen worden. Zo kunnen ondernemers die anders uit de boot zouden vallen toch starten. Sommigen hebben geen financiële steun nodig, maar wel extra advies en begeleiding. Ook daar zorgen we voor met een poule van vrijwilligers, vaak met ervaring als ondernemer. Zij zorgen ervoor dat het plan ook een solide basis vormt om op verder te werken.”
Niet winstgevend
“Het gaat om een lening, dus we verwachten wel dat het bedrag terugbetaald wordt met een intrestvoet van 8%. Dat is minder dan wanneer een groot bedrijf leent bij een bank, maar wel goedkoper dan wanneer men gaat lenen bij de kredietinstellingen die sowieso snel geld lenen onder strenge voorwaarden. Sowieso is ons business model verlieslatend. We zouden 27% intrest moeten vragen om het winstgevend te maken, wat natuurlijk niet de bedoeling kan zijn. Wij worden gesponsord door bedrijven, banken, Europese instellingen, enzovoort. Dankzij hen is dit model houdbaar.”
MicroStart kan inmiddels mooie resultaten neerleggen. “In Gent alleen helpen we 140 mensen per jaar. Hier begon het ook allemaal voor MicroStart. In heel het land helpen we intussen zo’n 700 mensen. Van iedereen die met een microkrediet begon in 2015 waren er in 2018 nog steeds 75% actief in een bloeiende zaak”, aldus Stijn Demuynck.
Mohammad Moullamahmoud (36) is één van de mensen die hulp kreeg. Hij richtte twee maanden geleden Deep Fix op, een piepklein winkeltje waar je smartphones kan laten repareren. “Ik ben een Syrische vluchteling en ben sinds drie jaar in België”, zegt hij. “In Syrië had ik ook zo’n winkeltje en dus leek het mij logisch dat ik hier de draad oppikte. Het lukt prima. Er is nog wat een taalbarrière, maar daar werk ik hard aan om die weg te werken”, zegt hij.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
De nare bijsmaak van de term Human Resources: ‘Mensen zijn geen productiemiddelen’
Psycholoog Thijs Launspach is stressexpert en auteur van het boek Fokking druk. Hij verwondert zich over het moderne werken en geeft elke week tips voor meer geluk en minder stress op je werk. Vandaag: Human Resources -
Benzine in Duitsland vanaf volgende week 50 cent per liter goedkoper dan in Nederland
Duitsland voert op 1 juni een accijnsverlaging door, waardoor een liter Euro 95 dan 1,72 euro kost. Dat is bijna vijftig cent minder dan in Nederland. Ten opzichte van de Nederlandse adviesprijs bedraagt het verschil zelfs meer dan 60 cent. -
PREMIUMGeld & Geluk
Ron en Yvonne wonen in Sri Lanka: ‘We houden van luxe, maar vinden snel iets duur’
In deze rubriek vragen we lezers naar hun relatie tussen Geld en Geluk. Ron en Yvonne hebben Sri Lanka even verruild voor Nederland. ‘Verbazend hoe ontevreden mensen hier kunnen zijn, terwijl ze zoveel keuzes hebben.’ -
Gent
Flexibeler redders inzetten op de Blaarmeersen is quasi onmogelijk, maar in de toekomst moet het toch
De stad Gent zal niet meer vasthouden aan een datum om het ‘zwemseizoen’ op gang te schieten, maar meer kijken naar het weer. Dat besliste de gemeenteraad quasi unaniem. Nochtans had sportschepen Sofie Bracke net uitvoerig beschreven hoe moeilijk dat flexibel werken is. -
GENT
Therapeut Vanessa (41) zet het ‘vierde trimester’ na de geboorte op de kaart: “Sommige mama’s zijn doodop. Dat heeft zijn impact, óók op het kind”
“Ik heb vrouwen gezien die hun haar verloren, niet sliepen of na twee jaar nog steeds last hadden van zwangerschapsdementie. Dat is niet de bedoeling, hé.” Lichaamsgericht therapeut Vanessa De Smet (41) uit Gent – zelf mama van Elvis (2) – helpt kersverse mama’s en moeders in spe, bij wie de kraamperiode als een donkere wolk boven het leven hangt. “Je goed voorbereiden op het ‘vierde trimester’ is de sleutel tot succes.”
-
Gent
Nieuwe boekenwinkel met café geopend aan Sleepstraat: “Ik zit hier heel graag, aan de rand van het centrum”
Gent heeft er een prachtig, nieuwe boekenwinkel met café bij. Helemaal anders dan de boekenwinkels die er al waren in de stad. In de stijlvolle houten rekken liggen boeken over queer thema’s en auteurs, zoals een roman van een non-binair auteur en een kinderboek over Black Lives Matter. “Boeken waar iedereen van kan genieten”, zegt zaakvoerder Eva zacht. -
Gent
Toeteractie aan Sterre tegen hoge brandstofprijzen: “We willen de prijzen blokkeren op maximum 1,4 euro per liter”
Op meer dan dertig plaatsen in het land werden toeteracties gehouden door leden van de PVDA op zaterdag. In Gent hadden ze postgevat aan het tankstation aan de Sterre. Met spandoeken vroegen ze voorbijrijdende chauffeurs om te toeteren tegen de hoge brandstofprijzen. Aan de actie is ook een petitie en een wetsvoorstel verbonden. -
GENT
Waarom staat er plots zo veel file aan de Rooigemlaan? “Werken aan de Nieuwewandeling hebben impact”
Het is je waarschijnlijk al opgevallen: zelfs overdag sta je de laatste dagen aan te schuiven op de Rooigemlaan. Door het afsluiten van de Nieuwewandeling moet het verkeer om en daar valt helaas weinig aan te doen, klinkt het bij Agentschap Wegen en Verkeer.
0 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageer