Volledig scherm
De Arteveldehogeschool kent dit jaar een sterke groei in haar inschrijvingscijfers. © Wannes Nimmegeers

Meer dan 1.000 studenten kiezen voor de tien nieuwe graduaatsopleidingen in de Arteveldehogeschool

Met de start van het nieuwe academiejaar kent Arteveldehogeschool in Gent een veelzeggende groei in inschrijvingen. De tien nieuwe graduaatsopleidingen zijn daarin een grote speler. Die trekken vanaf jaar één meteen meer dan 1.000 studenten. Maar ook de lerarenopleiding secundair onderwijs groeit. “Een belangrijk signaal,” zegt woordvoerder Imran Uddin.

Nog voor de start van het academiejaar ziet Arteveldehogeschool al een beduidende stijging in de inschrijvingscijfers. Het totaal aantal nieuwe inschrijvingen groeit met 12 procent tegenover vorig jaar. “De nieuwe graduaten spelen daarin een belangrijke rol,” stelt Imran Uddin, woordvoerder van de Arteveldehogeschool. De graduaten vervangen de vroegere HBO5-opleidingen uit het volwassenonderwijs en zijn doorgaans korter dan een bachelor. De focus ligt daarbij nog meer op praktijkgericht leren. “Minstens één derde van de tijd die de studenten aan hun studies spenderen, bestaat uit werkplekleren. De nauwe samenwerking met het werkveld betekent dat onze studenten meteen de competenties ontwikkelen die zij nodig hebben in reële werksituaties.”

Graduaten zijn schot in de roos

Meer dan 1.000 studenten schreven zich in bij Arteveldehogeschool voor een van de tien graduaatsopleidingen die de school sinds dit jaar aanbiedt. “Zeker de graduaatsopleidingen in sociaal-agogisch werk en handelswetenschappen en bedrijfskunde blijken sterke starters. Het graduaat voor Tolk Vlaamse Gebarentaal trekt al vanaf het startschot een verdubbeling van het aantal studenten aan. Veertig studenten vonden hun weg.”

Volgens Imran Uddin openen de graduaatsopleidingen deuren voor studenten die vroeger hun weg naar de hogeschool niet zouden vinden. “Met die nieuwe opleidingen erbij hebben studenten een nog bredere waaier aan opleidingsvormen die hen kunnen klaarstomen voor de job die zij zoeken. Met de sterke nadruk op praktijkgericht leren kunnen we iedereen een opleiding aanbieden die aansluit bij zijn individuele noden en wensen enerzijds en de vraag vanuit de arbeidsmarkt anderzijds.”

Een belangrijk signaal

De groei die Arteveldehogeschool ziet in de lerarenopleiding secundair onderwijs speelt eveneens een belangrijke rol in de inschrijvingscijfers. Het aantal studenten die kiezen om leraar in het secundaire onderwijs te worden stijgt met maar liefst 18 procent. “Die toename zien wij als een belangrijk signaal,” stelt woordvoerder Imran Uddin. “Het toekomstige lerarentekort is een uitdaging met verstrekkende gevolgen die we als hogeschool zeer ernstig nemen. De imagocampagnes waaraan onze hogeschool heeft meegewerkt hebben hun doel duidelijk niet gemist. Deze stijging toont aan voor ons dat onze nieuwe studenten niet twijfelen aan het maatschappelijk belang van het lerarenberoep. We juichen deze groei dan ook van harte toe.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieuwe school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    Lekkende douche op verdieping drie zet gloednieu­we school van 10 miljoen euro blank: opening uitgesteld

    De feestelijke opening van de nieuwe school ‘de Muzische leerThuis Melopee’ aan de Oude Dokken wordt allicht uitgesteld. Door een lek in de douches loopt het water vanop de derde verdieping door heel de nieuwbouw. “Hoelang het al lekt, weten we niet”, zegt schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen). “Het is voorlopig nog onduidelijk wat er de komende dagen zal gebeuren.”
  1. Beton

    Beton

    Aan de rand van de Gentse kanaalzone liggen 2 straatjes gesandwicht tussen de drukke Evergemsesteenweg, de nog drukkere Zeeschipstraat, chemische fabrieken en een spoorweg. Tussen al dat vervuilend lawaai hebben de bewoners van dit Wondelgemse uithoekje een oase van rust en groen gemaakt. Ze engageren zich om hun haag pas te snoeien na de broedperiode om geen vogeltjes te storen, krijgen geregeld bezoek van een in de stad uiterst zeldzame bonte specht en ’s nachts zwerft er een vos in de buurt. In tijden waarin ecologisch goed menende politici oreren dat iedereen in de stad moet komen wonen om de natuur weer plaats te geven, kan je zeggen dan de bewoners van de Uitvangstraat en Stenen Kruis het voorbeeldig doen. Onlangs kregen de 33 gezinnen die daar wonen echter het bericht dat grote stukken van hun tuin zullen worden onteigend voor de aanleg van de ‘fietsostrade’ tussen Gent en Eeklo. Gras en bomen moeten plaats ruimen voor beton, de tuinhagen voor een 3 meter hoge stalen wand. De buurt kon een bezwaarschrift indienen tot eind september. Dat lijkt democratisch, ware het niet dat de definitieve plannen pas veel later zullen bekendgemaakt worden. De bewoners hebben een alternatieve route voor de fietsostrade bij hun bezwaren ingediend, eentje waarbij veel minder groen moet wijken, maar ze maken zich geen illusies. Wetend hoe het stadsbestuur omgaat met de protesten tegen onder meer de sluiting van camping Stropke en de invulling van de Sint-Annakerk, begrijp ik hun schrale hoop. Afgelopen week kondigde schepen Watteeuw nochtans een betonstop aan. In Gent mag voortaan niemand nog zijn eigen voortuin verharden om er een parkeerplaats van te maken. De bewoners van het verborgen stukje Wondelgem halen hoofdschuddend de schouders op. De bonte specht en de vos zijn al op zoek naar andere oorden.