Volledig scherm
Leraar Marc Verhoeyen op de ‘startersdag’ van de GO!-scholengroep Gent. © Wannes Nimmegeers

Marc (60) zet na 30 jaar als zelfstandig loodgieter stap naar onderwijs: “Levenservaring helpt als je voor de klas staat”

Na een carrière van 30 jaar als zelfstandig loodgieter de overstap maken naar het onderwijs? Het zijn er weinigen die het Marc Verhoeyen (60) nadoen. Dit schooljaar begon hij als voltijds leerkracht aan het KTA MoBi in Gent. Hij ziet zijn leeftijd niet als een beperking. “Integendeel. Als je wat ouder bent, sta je steviger in je schoenen voor de klas.”

Op de campus Schoonmeersen verzamelden vandaag 130 leerkrachten die dit schooljaar starten met les geven aan de GO!-scholengroep Gent. De scholengroep wil hard inzetten op de begeleiding van beginnende leerkrachten. “Op die manier zorgen we ervoor dat deze groep de nodige ondersteuning krijgt en gemotiveerd blijft”, zegt Stephan Brynaert, algemeen directeur van de scholengroep. “We nemen in dit kader een aantal acties. Elke startende leerkracht en ander startend schoolpersoneel krijgt een mentor toegewezen. Bovendien organiseren we doorheen het schooljaar verschillende inhoudelijke sessies voor leerkrachten, bv. rond klasmanagement, toekomstgericht lesgeven en zelfzorg/work-life balance.”

Een opvallende deelnemer van de ‘startersdag’ van de GO!-scholengroep Gent is Marc Verhoeyen. Als zestiger heeft hij er al een carrière van 30 jaar opzitten als zelfstandig installateur van sanitaire en verwarmingsinstallaties. In 2018 volgde hij een lerarenopleiding en sinds dit schooljaar staat hij voltijds voor de klas in het KTA MoBi.

Volledig scherm
Marc Verhoeyen zette na dertig jaar als zelfstandig loodgieter de stap naar een job in het onderwijs. Hij geeft les op het KTA MoBi. © Wannes Nimmegeers

Levenservaring

Helemaal nieuw in het onderwijs is Marc niet. Van 2005 tot 2010 vulde hij deeltijds enkele vervangingsopdrachten in. “Ik zie mijn leeftijd eerder als een voordeel. Levenservaring kan helpen als je voor de klas staat. Als je nog jong bent moet je als beginnende leerkracht stevig in je schoenen staan of écht in de wieg gelegd zijn voor het onderwijs om je mannetje te staan voor de klas.”

Marc is ook tevreden met de aanvangsbegeleiding die hij krijgt bij GO!-scholengroep Gent. “Ik ben terecht gekomen op een school met aangename collega’s en een directie die er voor wil gaan. Een goede omkadering is belangrijk.” Tot slot spelen ook de arbeidsvoorwaarden die het onderwijs biedt mee voor de startende leerkracht. “Ik wil zeker niet onder stoelen of banken steken dat het als voormalig zelfstandige aantrekkelijk is om nog een groter pensioen op te bouwen. Gelukkig mag ik nog 7 jaar aan de slag blijven voor de klas”, klinkt het enthousiast.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Gentse handelaars prijzen zichzelf aan op ‘Gentsekoop’, en lanceren een retail-award

    Gentse handelaars prijzen zichzelf aan op ‘Gentsekoop’, en lanceren een re­tail-a­ward

    “Er hangt een negatieve sfeer rond Gent waardoor mensen denken dat onze stad niet meer bereikbaar is, of dood is, terwijl dat helemaal niet zo is. Daarom stellen wij onze typische Gentse winkeltjes en zaken in de kijker op Gentsekoop. En in mei reiken we onze eerste award voor lokale handel uit.” Aan het woord: Evelien Bogaert van Curiosa & Co, Mieke Van Steenkiste van Funni en Barbara Symons van The Hide, drie madammen met een eigen zaak in Gent, en met pit.