Volledig scherm
Archiefbeeld rechtbank Gent. © Wannes Nimmegeers

Man krijgt 2 jaar met uitstel voor verkrachting 14-jarig meisje tijdens vrijgezellenfeestje

Een man uit Bonheiden is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar met uitstel voor verkrachting en aanranding van een minderjarige. Het slachtoffer werd misbruikt in de toiletten van het restaurant van haar grootouders in het Gentse, waar de dader op dat moment te gast was op een vrijgezellenfeest.

Augustus, 2016: via een vriendin van hun dochter krijgen de ouders het onwaarschijnlijke verhaal te horen. Het tienermeisje is gespannen én wil absoluut niet naar de politie stappen. Ze had op dat moment enkel haar goede vriendin in vertrouwen durven nemen.

“Wat er daar heeft plaatsgevonden, kon het meisje slechts met de grootste moeite uitspreken”, leest rechtbankvoorzitter Anthony Van Mol voor uit zijn vonnis. Ze onderging kort na de feiten SOA-testen, maar liet die toekomen bij haar vriendin. Die besloot om haar ouders te contacteren.

Vrijgezellenfeest

De feiten vonden plaats in het restaurant van de grootouders van het slachtoffer. De dader was daar te gast op een vrijgezellenfeest. Hij had stevig gedronken, en deed ook bij zijn medevierders enkele wenkbrauwen fronsen. “Hij voerde opdrachten uit die eigenlijk bedoeld waren voor de bruidegom”, getuigde een genodigde aan de politie. “Hij liep ook even met z’n geslachtsdelen ontbloot nadat hij tegen de stoep had geplast.”

Tot tweemaal toe benaderde hij de tiener op ongepaste wijze aan tafel. In tranen werd ze door haar grootmoeder meegenomen naar de keuken van het restaurant. Ook zij zou later de beklaagde aanduiden op foto, onafhankelijk van haar kleindochter.

Gekalmeerd door haar oma, trok de tiener voorbij de feestvierders de feestzaal in naar het toilet. Daar sloeg de Bonheidenaar toe: de tiener werd aangerand en verkracht in het restaurant van haar eigen grootouders. Het slachtoffer snelde na de feiten in paniek richting keuken, maar repte geen woord.

Gefragmenteerd geheugenverlies

“Hij bleef erg lang weg”, verklaarden de tafelgenoten van de dader. “Zijn voorgerecht bleef onaangeraakt op tafel staan.” De dader zelf wist naar eigen zeggen van toeten noch blazen. Door het overmatig alcoholgebruik zou hij lijden aan gefragmenteerd geheugenverlies, maar dat werd door de rechtbank weerlegd. “Een telefoongesprek met z’n zus, de voetbaluitslagen en het eten van die avond - met uitzondering van het voorgerecht: alles kon hij wel nauwkeurig omschrijven.”

De feiten werden door de verdediging dan ook pertinent ontkend. Zo moest de smartwatch van de man zijn onschuld bewijzen: op het tijdstip van de feiten zou er namelijk geen ‘verhoogde’ activiteit zijn waargenomen. Een argument dat op weinig begrip kon rekenen van de rechtbank: “Het toestel was niet geijkt. Bovendien is er geen enkele indicatie dat de dader ruw geweld gebruikte of overging tot een zware inspanning. Het slachtoffer ging tijdens de mishandeling in ‘freeze modus’ - ze verstijfde als het ware van angst.”

Volgens de gerechtspsychiater heeft de man geen seksueel probleem, en is er weinig kans op recidive. Behalve een verkeersovertreding beschikte hij bovendien over een blanco strafblad. De rechter legde hem een celstraf van 2 jaar met uitstel op. Hij zal het slachtoffer ook een schadevergoeding van 7.500 euro mogen betalen. Ook de ouders krijgen elk 2.500 euro van de dader, én nog eens 1.700 euro provisioneel als huwgemeenschap.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Gestolen bestelwagen van Stijn gevonden: “Hopelijk ligt flesje met as van tweelingbroer er nog in”

    Gestolen bestelwa­gen van Stijn gevonden: “Hopelijk ligt flesje met as van tweeling­broer er nog in”

    De Opel Vivaro van Stijn Detemmerman, die vol zat met heel zijn hebben en houden, is vorige week gestolen in de Snepkaai achter de Blaarmeersen. Omdat zijn moeder dodelijk ziek is, verbleef hij tijdelijk in Gent en had hij al zijn werk- en sportmateriaal in zijn auto gelaten. “Die auto was mijn vrijheid en nu is alles weg. Zelfs een flesje met as van mijn overleden tweelingbroer ben ik kwijt.” Zaterdagmiddag kreeg Stijn het verlossende nieuws dat zijn bestelwagen teruggevonden is.