Volledig scherm
Archiefbeeld rechtbank Gent. © Wannes Nimmegeers

Man krijgt 2 jaar met uitstel voor verkrachting 14-jarig meisje tijdens vrijgezellenfeestje

Een man uit Bonheiden is dinsdag veroordeeld tot een celstraf van 2 jaar met uitstel voor verkrachting en aanranding van een minderjarige. Het slachtoffer werd misbruikt in de toiletten van het restaurant van haar grootouders in het Gentse, waar de dader op dat moment te gast was op een vrijgezellenfeest.

Augustus, 2016: via een vriendin van hun dochter krijgen de ouders het onwaarschijnlijke verhaal te horen. Het tienermeisje is gespannen én wil absoluut niet naar de politie stappen. Ze had op dat moment enkel haar goede vriendin in vertrouwen durven nemen.

“Wat er daar heeft plaatsgevonden, kon het meisje slechts met de grootste moeite uitspreken”, leest rechtbankvoorzitter Anthony Van Mol voor uit zijn vonnis. Ze onderging kort na de feiten SOA-testen, maar liet die toekomen bij haar vriendin. Die besloot om haar ouders te contacteren.

Vrijgezellenfeest

De feiten vonden plaats in het restaurant van de grootouders van het slachtoffer. De dader was daar te gast op een vrijgezellenfeest. Hij had stevig gedronken, en deed ook bij zijn medevierders enkele wenkbrauwen fronsen. “Hij voerde opdrachten uit die eigenlijk bedoeld waren voor de bruidegom”, getuigde een genodigde aan de politie. “Hij liep ook even met z’n geslachtsdelen ontbloot nadat hij tegen de stoep had geplast.”

Tot tweemaal toe benaderde hij de tiener op ongepaste wijze aan tafel. In tranen werd ze door haar grootmoeder meegenomen naar de keuken van het restaurant. Ook zij zou later de beklaagde aanduiden op foto, onafhankelijk van haar kleindochter.

Gekalmeerd door haar oma, trok de tiener voorbij de feestvierders de feestzaal in naar het toilet. Daar sloeg de Bonheidenaar toe: de tiener werd aangerand en verkracht in het restaurant van haar eigen grootouders. Het slachtoffer snelde na de feiten in paniek richting keuken, maar repte geen woord.

Gefragmenteerd geheugenverlies

“Hij bleef erg lang weg”, verklaarden de tafelgenoten van de dader. “Zijn voorgerecht bleef onaangeraakt op tafel staan.” De dader zelf wist naar eigen zeggen van toeten noch blazen. Door het overmatig alcoholgebruik zou hij lijden aan gefragmenteerd geheugenverlies, maar dat werd door de rechtbank weerlegd. “Een telefoongesprek met z’n zus, de voetbaluitslagen en het eten van die avond - met uitzondering van het voorgerecht: alles kon hij wel nauwkeurig omschrijven.”

De feiten werden door de verdediging dan ook pertinent ontkend. Zo moest de smartwatch van de man zijn onschuld bewijzen: op het tijdstip van de feiten zou er namelijk geen ‘verhoogde’ activiteit zijn waargenomen. Een argument dat op weinig begrip kon rekenen van de rechtbank: “Het toestel was niet geijkt. Bovendien is er geen enkele indicatie dat de dader ruw geweld gebruikte of overging tot een zware inspanning. Het slachtoffer ging tijdens de mishandeling in ‘freeze modus’ - ze verstijfde als het ware van angst.”

Volgens de gerechtspsychiater heeft de man geen seksueel probleem, en is er weinig kans op recidive. Behalve een verkeersovertreding beschikte hij bovendien over een blanco strafblad. De rechter legde hem een celstraf van 2 jaar met uitstel op. Hij zal het slachtoffer ook een schadevergoeding van 7.500 euro mogen betalen. Ook de ouders krijgen elk 2.500 euro van de dader, én nog eens 1.700 euro provisioneel als huwgemeenschap.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Vandalen bekladden café waar Van Langenhove en Van Grieken speechten, lijsttrekker herschildert gevel zelf

  Vandalen bekladden café waar Van Langenhove en Van Grieken speechten, lijsttrek­ker herschil­dert gevel zelf

  Het Gents studentencafé De Hoeve, waar deze week Dries Van Langenhove en Tom Van Grieken speechten voor Vlaams Belang, is vrijdagnacht geviseerd door vandalen. Met graffiti werd ‘racisten’ en ‘fascisten’ op de gevel aangebracht, en het slot werd dichtgespoten. “Heel jammer", vindt de uitbater van het café. “Ik wil niet als extreemrechts afgeschilderd worden - ik zou élke partij hier toegelaten hebben.” Intussen lanceerde Van Langenhove een filmpje waarin hij de gevel zelf herschildert.
 2. Na klacht van buurman: ‘happy hour’ bij heropening buitengedeelte zwembad: “Duimen voor permanente oplossing”

  Na klacht van buurman: ‘happy hour’ bij heropening buitenge­deel­te zwembad: “Duimen voor permanente oplossing”

  Op de eerste dag van de heropening zat het buitenzwembad en –terras van de Rozebroeken vandaag al meteen vol. De bezoekers zijn opgetogen dat ze opnieuw terecht kunnen op hun vertrouwde stek. “We blijven openstaan voor een dialoog met de klagende buur, maar we wilden onze klanten niet langer laten wachten”, zegt Philippe De Cock, centrummanager van Lago Gent Rozebroeken.
 1. Toekomst Copacobana-festival op de helling: “Nood aan extra middelen om financiële puzzel rond te krijgen”

  Toekomst Copacobana-festival op de helling: “Nood aan extra middelen om financiële puzzel rond te krijgen”

  Uitgerekend een maand voor de start van de tiende feesteditie dreigt het einde voor het populaire gratis festival Copacobana. In een zoektocht naar broodnodige financiële middelen wilden de organisatoren een extra festivaldag inlassen, maar dat voorstel werd afgeketst door het stadsbestuur mede door de lopende gerechtsprocedure omtrent de buiteninfrastructuur van het Rozebroekenzwembad. “In overleg met de organisatie willen we wel bekijken hoe we de toekomst van het festival veilig kunnen stellen”, zegt schepen van Evenementen Annelies Storms (sp.a).
 2. Brigitta (90) pakt uit met schrijversdebuut: “Mijn boek is een ode aan het leven”

  Brigitta (90) pakt uit met schrijvers­de­buut: “Mijn boek is een ode aan het leven”

  Op je negentigste uitpakken met een schrijversdebuut. Voor de Gentse Brigitta Simoens werd de droom werkelijkheid. Haar autobiografie ‘Eb&Vloed’ leest als een tgv. Op het ritme van haar leven. De moeder van vijf was tijdens haar rijk gevulde leven doktersvrouw, uitbaatster van een succesvol restaurant en zakenvrouw. Ze hielp mee de befaamde discotheek Zillion inrichten en mag singer-songwriter Joost Zweegers een persoonlijke vriend noemen. “Mijn boek is een ode aan het leven.”