Man in pinguïnpak organiseert balkonturnen voor senioren: “Werken aan gezondheid en uit isolement halen”

Ping de Pinguïn gaat elke dag langs bij senioren, verbonden aan lokale dienstencentra, om hen op een laagdrempelige manier in beweging te krijgen. De ouderen kunnen deelnemen vanachter hun raam of vanop hun balkon, Ping zorgt voor muziek en eigenzinnige bewegingen.

Ping de Pinguïn is een creatie van Pascal Vandaele, een buurtwerker bij MOVE 9000, de sporttak van vzw Jong. Onder normale omstandigheden organiseert Pascal bewegingslessen voor kinderen in kwetsbare posities en hun ouders. Die momenten worden telkens ingekleed in een bepaald thema, waarvoor de bewegingscoach zich verkleedt in verschillende personages. Toen de coronacrisis uitbrak, is hij begonnen met het maken van filmpjes, zodat kinderen en hun ouders thuis bleven sporten.

Toen lokale dienstencentra die video’s zagen, vroegen ze aan Pascal of hij ook beweeglessen kon organiseren voor de senioren in de buurt. “Uiteraard zijn we op die vraag ingegaan”, zegt algemeen coördinator van VZW Jong, Pieter Monsart. “Bewegen is gezond, maar voor senioren is het in de huidige coronacontext niet eenvoudig. Bovendien hebben veel ouderen geen computer of internetaansluiting, waardoor ze geen online beweegsessies kunnen volgen.”

Meerdere keren per dag

Pascal gaat elke dag als Ping de Pinguïn naar senioren die verbonden zijn aan lokale dienstencentra, om hen vanop hun balkon of vanachter hun raam in beweging te krijgen. Soms gaat hij zelfs meerdere keren per dag naar dezelfde appartementen. “Door ze in beweging te krijgen, werken we aan de fysieke gezondheid van de senioren, en tegelijk worden ze uit hun sociaal isolement gehaald”, zegt Pascal.

Pascal Vandaele als Ping de Pinguïn.
Volledig scherm
Pascal Vandaele als Ping de Pinguïn. © VZW Jong
 1. ROA aan het werk in eigen stad: kunstig skelet siert gevel van het nieuwe GUM in de Plantentuin

  ROA aan het werk in eigen stad: kunstig skelet siert gevel van het nieuwe GUM in de Planten­tuin

  Het Gent Universiteitsmuseum, dat op 20 maart de deuren zou openen, is nog steeds gesloten. Maar als het in het najaar eindelijk open kan, is er wel een extra trekpleister. Street artist ROA heeft er de gevel onder handen genomen. ROA is een Gentenaar, maar het was lang geleden dat hij in eigen stad aan het werk was. De Plantentuin heropent op 6 juli, vanaf dan is het ROA-werk dus te bewonderen.
 2. Laura is op zoek naar motard die mama Karlien aanreed en vluchtte: “Wie stapt nu af en vertrekt dan weer?”
  PREMIUM

  Laura is op zoek naar motard die mama Karlien aanreed en vluchtte: “Wie stapt nu af en vertrekt dan weer?”

  Laura Praet (27) is op zoek naar de dader die vrijdagmiddag haar mama Karlien Clabots (56) met de motor aanreed aan de Nieuwe Vaart in Gent en vervolgens vluchtmisdrijf pleegde. Haar mama werd met spoed geopereerd aan een open scheenbeenbreuk en werd ook vandaag opnieuw geopereerd om haar verbrijzelde been te redden. “Wie zoiets doet, is geen mens maar een beest”, zegt Laura woest.
 1. Verpakkingsloze winkel OHNE pakt Oost-Vlaanderen in: “Ons loon? 1.200 euro per maand, voor het geld doen we het niet”
  PREMIUM
  REGIO

  Verpak­kings­lo­ze winkel OHNE pakt Oost-Vlaanderen in: “Ons loon? 1.200 euro per maand, voor het geld doen we het niet”

  In volle coronatijd opende in Nevele vorig weekend de vijfde verpakkingsvrije voedingswinkel OHNE zijn deuren, vijf jaar na de eerste winkel in de Gentse Steendam. In tussentijd kwam er nog een vestiging bij in Gent en zijn ook Zwalm en Aalst een OHNE rijker. “Het idee dat stedelingen meer open zouden staan voor het verpakkingsvrije concept dan mensen uit een kleinere gemeente, klopt niet.”
 2. Leerkracht (34) veroordeeld voor verkrachting leerling: “Hij werd hier op handen gedragen”
  PREMIUM

  Leerkracht (34) veroor­deeld voor verkrach­ting leerling: “Hij werd hier op handen gedragen”

  In de Gentse rechtbank van eerste aanleg is een leraar van Don Bosco in Sint-Denijs-Westrem veroordeeld tot vier jaar celstraf, waarvan 30 maanden met uitstel. De 34-jarige man uit Wetteren stond er terecht voor aanranding van eerbaarheid en verkrachting van twee leerlingen. De middelbare school liet de leerkracht preventief schorsen. “S.D.B. heeft ons vertrouwen beschaamd”, zegt afgevaardigd bestuurder Bart Decancq. “Deze hele zaak is een regelrechte slag in ons gezicht.”