Farys
Volledig scherm
Farys © Koen Moreau

Leidingwater urenlang onderbroken in Wondelgem en Mariakerke, Farys zoekt oorzaak

Grote delen van Wondelgem en Mariakerke zaten tot deze middag zonder leidingwater. Watermaatschappij Farys is volop op zoek naar de precieze oorzaak. Een lek is uitgesloten.

De problemen begonnen woensdagochtend rond 8.30 uur ter hoogte van de Veronicastraat in Wondelgem. Daar voerde Farys onderhoudswerken uit aan waterleidingen. “Er was gepland dat er een lagere druk op de leidingen zou zitten, zeker op hoger gelegen verdiepingen”, legt woordvoerder Bruno Pessendorffer uit. “Het water werd overgekoppeld naar een transportleiding, zodat de leidingen waaraan gewerkt werd vrij zouden zijn.”

Maar dan werd de druk op de leidingen niet alleen lager, in verschillende straten viel de druk volledig weg. “We weten nog niet wat de juiste oorzaak is. Er is een grotere afname van water dan voorzien en omdat we met een transportleiding werken, is het getroffen gebied groter.” Een lek is zo goed als uitgesloten omdat er nergens op het net een duidelijk verlies van water is.

In Mariakerke werd de watervoorziening tussen 10 en 11 uur grotendeels hersteld. In Wondelgem duurden de problemen tot rond de middag. “We kregen verschillende oproepen van mensen die dachten dat we werken uitvoerden zonder het te laten weten, maar het ging hier wel degelijk over onvoorziene omstandigheden”, zegt Pessendorffer nog. “De komende dagen zouden we meer duidelijkheid moeten hebben over de precieze oorzaak van de panne.”

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Voor het eerst sinds 2013 brengt Biezebaaze weer muziek uit: vervolg op ‘Loetsebolleke’ is een single

  Voor het eerst sinds 2013 brengt Biezebaaze weer muziek uit: vervolg op ‘Loetsebol­le­ke’ is een single

  Origineel is het wel, een vervolg maken op een 17 jaar oud, eigen nummer. Vrijdag pakt Biezebaaze uit met de nieuwe single ‘k oa ‘t nuunt nie meuge vroage’. Daarin gaat het over hoe het is gelopen, 17 jaar na dat huwelijksaanzoek in de Vooruit, uit de nummer 1-hit Loetsebolleke. “Ik kreeg er heel veel reactie op, maar dat er een producer zou bellen om het nummer uit te brengen, had ik zelf ook niet verwacht,” zegt vertelt Burgelman, die ook wekelijks een column voor HLN schrijft.
 2. Schepen van Onderwijs Gent reageert op gedeeltelijke heropeningen: “Scholen vragen om maatregelen even niet meer te veranderen”

  Schepen van Onderwijs Gent reageert op gedeelte­lij­ke heropenin­gen: “Scholen vragen om maatrege­len even niet meer te veranderen”

  Nu de Gentse basisscholen na drie maanden sluiting de eindspurt van de heropstart hebben ingezet, stellen veel ouders zich vragen bij de vaak maar gedeeltelijke heropening van de school van hun kinderen. De richtlijnen van minister Weyts rond hygiëne zijn niet echt afgestemd op het opnieuw ontvangen van volledige klassen, zo blijkt. Schepen van Onderwijs Elke Decruynaere (Groen) reageert.
 3. Drie generaties maken samen cartoons, gericht op veiligheid

  Drie generaties maken samen cartoons, gericht op veiligheid

  Grootvader André Nollet (74), dochter Oke Nollet (45) en kleinzoon Axandre Van Hoomissen (17) hebben samen een website gestart, waar je cartoons over veiligheid kan vinden. Het trio werkt samen om humoristische tekeningen te ontwerpen, en ze om te zetten in stickers, banners, borden, enzoverder. Omwille van de crisis zijn de cartoons momenteel gericht op coronamaatregelen, later zal dat aanbod uitgebreid worden. “Het is leuk om te zien dat de cartoons drie generaties aanspreken”, zegt Oke.