Volledig scherm
Het AZ Sint-Lucas in Gent © BELGA

Legionella-uitbraak in Evergem: zeker 11 mensen in ziekenhuis

In de regio rond het Oost-Vlaamse Evergem zijn elf mensen opgenomen in het ziekenhuis met een legionellabesmetting, een gevaarlijke bacterie die in verschillende drinkwatersystemen voorkomt. Dat meldt het Agentschap Zorg en Gezondheid. De oorzaak van de besmetting wordt nog onderzocht. De huisartsen in de regio zijn verwittigd en werden gevraagd attent te zijn voor de symptomen van legionella bij hun patiënten.

De patiënten kregen de eerste klachten in de periode van 29 april tot 6 mei. “Aangezien alle zieken tot nu toe in dezelfde relatief korte periode klachten zijn beginnen te krijgen, vermoeden we dat de bron van de legionellabesmetting intussen onder controle is, maar de situatie wordt van nabij gevolgd”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

“We mogen hier geen drama van maken, maar mensen met symptomen nemen toch best contact op met hun huisarts”, reageert schepen Kathleen Depoorter (N-VA) van Evergem. “De symptomen zijn een koortsig gevoel, spierpijn en lichte hoofdpijn. Ga niet naar de spoed, maar gewoon naar je huisarts. Wanneer het om legionella gaat, kan dat met antibiotica behandeld worden. Wanneer de symptomen verwaarloosd worden, kan dat leiden tot een longontsteking. Voorzichtigheid is toch geboden.”

Oorzaak

Het agentschap probeert de bron van de besmetting te achterhalen. Vermoedelijk ligt die in de regio rond Evergem. Zo worden de patiënten bevraagd om te achterhalen op welke gemeenschappelijke plaatsen ze geweest zijn. Ook worden er stalen van de koeltorens in de Kanaalzone genomen. Resultaten zijn er ten vroegste volgende week.

“Momenteel hebben we nog geen enkele aanwijzing wat de bron van de besmetting kan geweest zijn. Dikwijls valt dat ook niet meer te achterhalen bij een legionellabesmetting van korte duur”, aldus Moonens.

Besmetting

Besmettingen met legionella gebeuren door het inademen van waternevel. De bacterie groeit in water met een temperatuur tussen de 20 en 50 graden Celsius. Besmettingen kunnen gebeuren in onder andere bubbelbaden, apparatuur tegen apneu, via luchtkoelers, douches, of waterinstallaties die gebouwen of industriële processen koelen door vernevelen van water.

Moonens wijst erop dat het tot 19 dagen kan duren vooraleer legionella zich ontwikkelt. Het kan dus wel zijn dat er nog patiënten bijkomen die in contact zijn geweest met die bron. “Toch hoeven de bewoners van Evergem zich weinig zorgen te maken. Niet iedereen die besmet geraakt, wordt ziek. Vaak zijn het enkel oudere of kwetsbare mensen die klachten krijgen.”

Zorg en Gezondheid heeft de lokale besturen van Evergem en de aangrenzende gemeentes ingelicht. Ook de huisartsen in de regio in en rond Evergem zijn verwittigd, en gevraagd attent te zijn voor de symptomen van legionella bij hun patiënten.

PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Industrieel gebouw in stationsbuurt wordt wooncomplex

    Industri­eel gebouw in stations­buurt wordt wooncom­plex

    Op de hoek van de Meersstraat en de Raketstraat (tegenover het Sint-Pietersinstituut) krijgt een oud industrieel pand de komende jaren een make-over. Projectontwikkelaars Fenixco en Noan Real Estate zullen er de vroegere fabriek van de firma Metagra verbouwen tot een wooncomplex ‘Ghandon’. Het binnengebied van dat gebouw zal gesloopt worden, maar de beschermde gedeelten, waaronder de gevel ontworpen door de bekende architect André Claessens, blijven zeker overeind.