De Gentse Winterfeesten zoals we ze vandaag kennen. Wat wordt het volgende winter?
Volledig scherm
De Gentse Winterfeesten zoals we ze vandaag kennen. Wat wordt het volgende winter? © Wannes Nimmegeers

Laatste keer ‘lange’ Winterfeesten

De Gentse Winterfeesten starten op 7 december, en het is de laatste keer dat ze in deze vorm georganiseerd worden. Volgend jaar duren ze sowieso een week korter, en er wordt gezocht naar een nieuwe organisator.

Het stond in het bestuursakkoord, en het wordt nu ook uitgevoerd. De Gentse Winterfeesten 2019 – 2020 gaan nog door zoals we ze kennen, en lopen van 7 december tot 5 januari, 4 weken dus. Nog voor de start van die feesten lanceert de stad een oproep om een organisator te vinden voor de komende jaren. Grootste wijziging: de Winterfeesten mogen maar 3 weken meer duren. Dat scheelt uiteraard een pak aan inkomsten voor de kraampjes-uitbaters, maar dat maakt dat ook de organisator de huurprijzen voor die kraampjes lager zal moeten zetten. En die organisator betaalde jaarlijks 50.000 euro aan de stad om de Winterfeesten te mogen organiseren. “Het kan zijn dat we dat bedrag omlaag moeten halen, of dat het zelfs helemaal wegvalt, dat moeten we nog berekenen”, zegt Feestenschepen Annelies Storms na een vraag van Karlijn Deene (NV-A). “Er staan ook nog enkele werkpunten op de agenda, die we bij de volgende Winterfeesten anders willen, onder meer rond mobiliteit.”

De Gentse Winterfeesten zoals we ze vandaag kennen. Wat wordt het volgende winter?
Volledig scherm
De Gentse Winterfeesten zoals we ze vandaag kennen. Wat wordt het volgende winter? © Wannes Nimmegeers
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Meest opvallend in actualiteitsdebat Brugse Poort: de afwezigheid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  Meest opvallend in actuali­teits­de­bat Brugse Poort: de afwezig­heid van toekomstig schepen Hafsa El-Bazioui

  De hele gemeenteraad van maandagavond werd gevuld met het debat over de Brugse Poort, en de aanpak van de problemen daar. Verrassingen waren er daarbij niet, of toch niet inhoudelijk. Wat wél opviel: de ‘strategische’ afwezigheid van toekomstig Groen-schepen Hafsa El-Basioui. Zij liet zich op Facebook al negatief uit over de repressieve maatregelen in de buurt waar ze zelf woont. Die maatregelen zijn ingevoerd door de meerderheid waar ze deel van uitmaakt.
 2. Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeerplaatsen voor sneuvelen
  PREMIUM

  Terrassen mogen groter waar dat kan, daar mogen zelfs parkeer­plaat­sen voor sneuvelen

  Als de horecazaken weer open mogen, zullen de cafés en restaurants een groter terras mogen uitzetten op plaatsen waar dat mogelijk is. De stad werkt daarvoor aan een terrassenplan. “Maar het moet mogelijk zijn, en er moet een evenwicht zijn tussen horeca en andere spelers”, klinkt het. “Maar we zullen creatief zijn, en als er een parkeerplaats moet sneuvel om een terras uit te breiden, moeten we ook dat durven bekijken.”