Kurt Vanhauwaert in het station van Gent.
Volledig scherm
Kurt Vanhauwaert in het station van Gent. © RV / Facebook

Kurt twee jaar na zijn open brief aan NMBS: “Er is beterschap. Het zal maar 35 in plaats van 40 jaar meer duren eer iedereen zelfstandig de trein op kan”

GentKurt Vanhauwaert (51) is een typische Gentenaar: koppig en recht voor de raap. Zijn lichaam weigert op vele manieren dienst, maar dat weerhoudt Kurt er niet van om zelfstandig zijn zin te doen. Alleen met de trein reizen blijft voor hem een onoverkomelijk drama. Twee jaar geleden schreef hij een vlammende brief naar de NMBS, waarop toch een en ander in gang werd gezet. Vandaag zegt Kurt beterschap te zien, maar nog veel te weinig.

 1. Gentenaar in rolstoel schrijft vlammende open brief aan NMBS: “Na 2 uur wachten op perron terugkeren omdat de lift niet werkt”

  Gentenaar in rolstoel schrijft vlammende open brief aan NMBS: “Na 2 uur wachten op perron terugkeren omdat de lift niet werkt”

  Kurt Vanhauwaert, Gentenaar in hart en nieren, heeft een open brief aan Sophie Dutordoir, CEO van de NMBS, gericht. Die is ondertussen al meer dan 1.000 keer gedeeld op Facebook. Kurt is rolstoelgebruiker, en voelt zich door de NMBS behandeld als een derde klasse-reiziger. “Als de NMBS vindt dat ik als rolwagengebruiker geen recht heb op degelijk openbaar vervoer, dan mag u dat gewoon in mijn gezicht zeggen”, stelt hij.
 2. Rolstoelgebruiker Kurt Vanhauwaert over toegankelijkheid van treinen, één jaar na zijn open brief: “Niks veranderd, integendeel”
  PREMIUM

  Rolstoelge­brui­ker Kurt Van­hauwaert over toeganke­lijk­heid van treinen, één jaar na zijn open brief: “Niks veranderd, integen­deel”

  Gentenaar Kurt Vanhauwaert gaat als rolstoelgebruiker graag al eens op uitstap, maar als hij dat met de trein wil doen, botst hij keer op keer op problemen. Vorig jaar schreef hij daarover een vlammende open brief, die viraal ging. Uiteindelijk beloofde de NMBS beterschap. “Maar een jaar later is er niks veranderd, integendeel”, zegt Kurt nu. “Ik voel mij een reiziger derde klasse. Wanneer komt die beloofde actie?” Bij de NMBS klinkt het dat er achter de schermen al veel is gebeurd, en dat ze daarover binnenkort contact opnemen met Kurt.