Volledig scherm
Kurt meet de Bekerkoorts bij Freddy De Kerpel © Kurt Burgelman

Kurt Burgelman meet de Bekerkoorts bij Freddy De Kerpel

Ik tref onze Gentse bokslegende Freddy De Kerpel zonnend aan in de tuin van zijn villa in Heusden. Ondanks zijn bijna 71 jaar pakt hij nog steeds uit met een lichaam als een scheepstouw. “Ik ben blij dat je er al bent, dan kan ik straks nog gaan trainen” verwelkomt hij me. Ons gesprek verloopt van meet af aan in het plat Gents.

Freddy, ben jij een Buffalo?

Ik ga weinig kijken en ik ken geen enkele speler bij naam maar toch ben ik blij als ze winnen. Ik herinner mij wel nog de magische namen uit de jaren ’50, toen ik een jaar of 8 was, zoals Richard Orlans, Manse Segers, Freddy Chaves. Uit het kampioenenjaar ken ik Sven Kums nog, maar daar blijft het bij

Volg je het op de voet?

Min of meer. Ik weet dat ze het niet goed doen in de Play Offs en ik heb liever dat ze winnen maar ik zal niet ‘tsjiepen’ als ze verliezen. Live ga ik niet kijken, noch ter plaatse noch op de tv. Ik kijk ’s avonds naar de samenvattingen. Naar atletiek kan ik wel lang zitten kijken, dat is één atleet tegen de rest, zoals in het boksen”.

Hoe schat jij voetbal in als sport?

Het is fysisch niet zo heel zwaar vergeleken met boksen. Het is wel atletisch en niet echt goed voor het lichaam, dat zal elke kinesist je vertellen. Dat springen en draaien, die tackles, dat is niet te onderschatten. Het is meer dan vroeger een contactsport. Vroeger hadden voetballers zware benen en een smal bovenlichaam. Nu zitten er ware bodybuilders bij.

Wat zou jij het team kunnen bijleren als trainer?

Die gasten zouden mijn trainingen niet aanvaarden, ze zouden me zot verklaren en na een week willen ze me buiten. Pas op, ik zou hen niets laten doen dat ik zelf niet meer kan hé! Ik zou misschien wel een goede trainer zijn voor wielrenners. Boksers en wielrenners zijn de dwangarbeiders van de sport, die kunnen afzien.

Dus dat blijven liggen voor dood na een tackle, dat is niks voor jou?

Bij het boksen wordt er geteld van zodra er iemand neergaat. Als ik zie hoe sommige voetballers liggen te kermen op het veld na een contact van 2 keer niks, vind ik dat ze dat ook zo zouden moeten doen. Als ze na 10 tellen nog neerliggen, haal ze dan van het veld en laat ze 3 maanden rusten (lacht).

In de voetballerij hemelen de coaches elkaar en elkaars teams meestal op in interviews. In de bokswereld wordt er al eens uitgedaagd voor een kamp…

In mijn tijd was dat anders. Mohammed Ali is daarmee begonnen maar die deed dat met humor. Wij deden een shake hands en dat was dat. Nu smijten ze met stoelen naar elkaar, belachelijk vind ik dat.

Ga je kijken op 1 mei?

Ik hoop echt dat ze nu die beker winnen, al zal ik weer niet live kijken, ik train liever zelf en zie het ’s avonds wel op het nieuws.

Volledig scherm
Buffalo Kurt Burgelman en Freddy De Kerpel. © Gianni Barbieux
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
 1. Vandalen bekladden café waar Van Langenhove en Van Grieken speechten, lijsttrekker herschildert gevel zelf

  Vandalen bekladden café waar Van Langenhove en Van Grieken speechten, lijsttrek­ker herschil­dert gevel zelf

  Het Gents studentencafé De Hoeve, waar deze week Dries Van Langenhove en Tom Van Grieken speechten voor Vlaams Belang, is vrijdagnacht geviseerd door vandalen. Met graffiti werd ‘racisten’ en ‘fascisten’ op de gevel aangebracht, en het slot werd dichtgespoten. “Heel jammer", vindt de uitbater van het café. “Ik wil niet als extreemrechts afgeschilderd worden - ik zou élke partij hier toegelaten hebben.” Intussen lanceerde Van Langenhove een filmpje waarin hij de gevel zelf herschildert.
 2. Na klacht van buurman: ‘happy hour’ bij heropening buitengedeelte zwembad: “Duimen voor permanente oplossing”

  Na klacht van buurman: ‘happy hour’ bij heropening buitenge­deel­te zwembad: “Duimen voor permanente oplossing”

  Op de eerste dag van de heropening zat het buitenzwembad en –terras van de Rozebroeken vandaag al meteen vol. De bezoekers zijn opgetogen dat ze opnieuw terecht kunnen op hun vertrouwde stek. “We blijven openstaan voor een dialoog met de klagende buur, maar we wilden onze klanten niet langer laten wachten”, zegt Philippe De Cock, centrummanager van Lago Gent Rozebroeken.
 1. Toekomst Copacobana-festival op de helling: “Nood aan extra middelen om financiële puzzel rond te krijgen”

  Toekomst Copacobana-festival op de helling: “Nood aan extra middelen om financiële puzzel rond te krijgen”

  Uitgerekend een maand voor de start van de tiende feesteditie dreigt het einde voor het populaire gratis festival Copacobana. In een zoektocht naar broodnodige financiële middelen wilden de organisatoren een extra festivaldag inlassen, maar dat voorstel werd afgeketst door het stadsbestuur mede door de lopende gerechtsprocedure omtrent de buiteninfrastructuur van het Rozebroekenzwembad. “In overleg met de organisatie willen we wel bekijken hoe we de toekomst van het festival veilig kunnen stellen”, zegt schepen van Evenementen Annelies Storms (sp.a).
 2. Brigitta (90) pakt uit met schrijversdebuut: “Mijn boek is een ode aan het leven”

  Brigitta (90) pakt uit met schrijvers­de­buut: “Mijn boek is een ode aan het leven”

  Op je negentigste uitpakken met een schrijversdebuut. Voor de Gentse Brigitta Simoens werd de droom werkelijkheid. Haar autobiografie ‘Eb&Vloed’ leest als een tgv. Op het ritme van haar leven. De moeder van vijf was tijdens haar rijk gevulde leven doktersvrouw, uitbaatster van een succesvol restaurant en zakenvrouw. Ze hielp mee de befaamde discotheek Zillion inrichten en mag singer-songwriter Joost Zweegers een persoonlijke vriend noemen. “Mijn boek is een ode aan het leven.”