Volledig scherm
Kurt meet de Bekerkoorts bij Freddy De Kerpel © Kurt Burgelman

Kurt Burgelman meet de Bekerkoorts bij Freddy De Kerpel

Ik tref onze Gentse bokslegende Freddy De Kerpel zonnend aan in de tuin van zijn villa in Heusden. Ondanks zijn bijna 71 jaar pakt hij nog steeds uit met een lichaam als een scheepstouw. “Ik ben blij dat je er al bent, dan kan ik straks nog gaan trainen” verwelkomt hij me. Ons gesprek verloopt van meet af aan in het plat Gents.

Freddy, ben jij een Buffalo?

Ik ga weinig kijken en ik ken geen enkele speler bij naam maar toch ben ik blij als ze winnen. Ik herinner mij wel nog de magische namen uit de jaren ’50, toen ik een jaar of 8 was, zoals Richard Orlans, Manse Segers, Freddy Chaves. Uit het kampioenenjaar ken ik Sven Kums nog, maar daar blijft het bij

Volg je het op de voet?

Min of meer. Ik weet dat ze het niet goed doen in de Play Offs en ik heb liever dat ze winnen maar ik zal niet ‘tsjiepen’ als ze verliezen. Live ga ik niet kijken, noch ter plaatse noch op de tv. Ik kijk ’s avonds naar de samenvattingen. Naar atletiek kan ik wel lang zitten kijken, dat is één atleet tegen de rest, zoals in het boksen”.

Hoe schat jij voetbal in als sport?

Het is fysisch niet zo heel zwaar vergeleken met boksen. Het is wel atletisch en niet echt goed voor het lichaam, dat zal elke kinesist je vertellen. Dat springen en draaien, die tackles, dat is niet te onderschatten. Het is meer dan vroeger een contactsport. Vroeger hadden voetballers zware benen en een smal bovenlichaam. Nu zitten er ware bodybuilders bij.

Wat zou jij het team kunnen bijleren als trainer?

Die gasten zouden mijn trainingen niet aanvaarden, ze zouden me zot verklaren en na een week willen ze me buiten. Pas op, ik zou hen niets laten doen dat ik zelf niet meer kan hé! Ik zou misschien wel een goede trainer zijn voor wielrenners. Boksers en wielrenners zijn de dwangarbeiders van de sport, die kunnen afzien.

Dus dat blijven liggen voor dood na een tackle, dat is niks voor jou?

Bij het boksen wordt er geteld van zodra er iemand neergaat. Als ik zie hoe sommige voetballers liggen te kermen op het veld na een contact van 2 keer niks, vind ik dat ze dat ook zo zouden moeten doen. Als ze na 10 tellen nog neerliggen, haal ze dan van het veld en laat ze 3 maanden rusten (lacht).

In de voetballerij hemelen de coaches elkaar en elkaars teams meestal op in interviews. In de bokswereld wordt er al eens uitgedaagd voor een kamp…

In mijn tijd was dat anders. Mohammed Ali is daarmee begonnen maar die deed dat met humor. Wij deden een shake hands en dat was dat. Nu smijten ze met stoelen naar elkaar, belachelijk vind ik dat.

Ga je kijken op 1 mei?

Ik hoop echt dat ze nu die beker winnen, al zal ik weer niet live kijken, ik train liever zelf en zie het ’s avonds wel op het nieuws.

Volledig scherm
Buffalo Kurt Burgelman en Freddy De Kerpel. © Gianni Barbieux
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement
  1. Gestolen bestelwagen van Stijn gevonden: “Hopelijk ligt flesje met as van tweelingbroer er nog in”

    Gestolen bestelwa­gen van Stijn gevonden: “Hopelijk ligt flesje met as van tweeling­broer er nog in”

    De Opel Vivaro van Stijn Detemmerman, die vol zat met heel zijn hebben en houden, is vorige week gestolen in de Snepkaai achter de Blaarmeersen. Omdat zijn moeder dodelijk ziek is, verbleef hij tijdelijk in Gent en had hij al zijn werk- en sportmateriaal in zijn auto gelaten. “Die auto was mijn vrijheid en nu is alles weg. Zelfs een flesje met as van mijn overleden tweelingbroer ben ik kwijt.” Zaterdagmiddag kreeg Stijn het verlossende nieuws dat zijn bestelwagen teruggevonden is.