Volledig scherm
De restauratie van een deel van het Lam Gods in Gent. © Wannes Nimmegeers

Kunstwerken worden ingevlogen vanuit de hele wereld: “Nooit meer werken van Van Eyck op één plaats”

Van over de hele wereld worden binnenkort kunstwerken overgebracht naar het Gentse Museum voor Schone Kunsten (MSK). Twaalf echte ‘Van Eycks’, wat meer dan de helft is van alle bekende werken, en nog eens 9 werken uit het atelier van de schilder van Het Lam Gods. “Het is een echte krachttoer”, zegt schepen van cultuur Sami Souguir (Open Vld).

Op 1 februari opent in het MSK de tentoonstelling ‘Van Eyck, een optische revolutie’. Het museum voerde de voorbije jaren onderhandelingen met musea van over de hele wereld om zo veel mogelijk werken van Van Eyck naar Gent te halen. Er zijn inmiddels 12 werken die zeker te zien zullen zijn. Eentje is een evidentie. De pas gerestaureerde panelen van De Aanbidding van het Lam Gods. Het gaat om acht panelen die eigenlijk elk een kunstwerk op zichzelf zijn. Recent tekenden de kerkfabriek en de stad daarover een overeenkomst. 

Van Londen tot Washington

De stad kreeg ook groen licht van tal van musea wereldwijd om werken uit te lenen. Die musea zijn niet de minste: The National Gallery in Londen is de nieuwste in de lijst. Dat museum stuurt een pas gerestaureerd portret naar Gent. Zelfs het Louvre in Parijs, het Philadelphia Museum of Art en de National Gallery of Art in Washington sturen werken. Ook musea uit Berlijn, Turijn, Wenen en zelfs Sibiu in Roemenië sturen één van hun topstukken naar Gent.

“Het was steeds onze bedoeling om de helft van de bekende werken van Van Eyck naar Gent te halen. Daar zijn we in geslaagd. Makkelijk was dat niet. Er werden hoge eisen gesteld om alle werken in optimale omstandigheden tentoon te stellen. Momenteel zijn we hard aan de slag om heel het museum klaar te krijgen voor de tentoonstelling. Dat moet al in de kerstvakantie rond zijn. Er worden onder andere kasten gebouwd met klimaatregeling specifiek voor al deze werken in bruikleen”, zegt schepen Souguir. “De onderhandelingen lopen nog steeds, dus wie weet komen er nog meer werken bij. Hoe dan ook zijn het nu al de meeste Van Eycks ooit op één plaats.”

Quote

Het was onze bedoeling om de helft van de werken van Van Eyck naar Gent te halen. Daar zijn we in geslaagd. Makkelijk was dat niet. Er werden hoge eisen gesteld om alle werken in optimale omstandig­he­den tentoon te stellen

Cultuurschepen Sami Souguir

Niet alle topwerken zullen er bij zijn. Het bekende zelfportret van Jan van Eyck met de rode tulband blijft bijvoorbeeld in The National Gallery in Londen net als het beroemde Arnolfini-Huwelijksportret.

Brugge

Behalve de werken van Van Eyck en zijn atelier worden nog een 100-tal kunstwerken naar Gent gebracht van tijdsgenoten en volgelingen van de schilder. Verschillende stukken uit internationale topcollecties komen voor het eerst naar België, of worden voor het eerst samen getoond. In totaal verwacht het MSK zo’n 240.000 bezoekers. Er zijn nu al 40.000 tickets de deur uit.

Nog een opvallend feit. Tegelijkertijd met de tentoonstelling in Gent loopt er ook een tentoonstelling over Van Eyck in het Brugse Groeningemuseum. Desondanks leende het museum één van haar eigen Van Eycks uit aan het MSK.

Volledig scherm
Dit werk van Van Eyck wordt door een museum in Berlijn uitgeleend. Het werd eerst grondig gerestaureerd © RV / © KIK-IRPA, Brussel
PZC gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement